Švedske mesne okruglice

Thinkstock
Švedske okruglice dosegnule su gotovo kultni status
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 368

Umak

  • 2 šalica goveđi temeljac
  • 2 žlica glatko brašno
  • 100 g vrhnje kiselo (12% masti)
  • papar
  • sol

Potrebno vam je

  • 300 g govedina, krta, mljevena
  • 120 ml vrhnje za kuhanje
  • 2 žlica maslac, neslani
  • 1 kom luk ,crveni
  • 300 g mljevena junetina
  • 140 g mljevena svinjetina
  • 1 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
  • 1 žličica sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • đumbir u prahu
  • 1 kom jaje kokošje
  • 50 ml goveđi temeljac

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 175°C.
  2. U manjoj zdjeli pomiješajte kruh s vrhnjem i ostavite da stoji oko 10 minuta da kruh upije vrhnje.
  3. U tavi otopite žličicu maslaca i pirjajte luk 10 minuta dok lagano posmeđi.
  4. Luk premjestite u veću zdjelu pa dodajte meso, šećer, sol, začine i jaje te sve promiješajte dok se sastojci sjedine.
  5. Zatim dodajte kruh sa vrhnjem i ponovno pažljivo promiješajte.
  6. U tavi otopite žlicu maslaca.
  7. Od 1 žlice smjese oblikujte okruglice i pržite u tavi dok ravnomjerno posmeđe sabvanjske strane a iznutra budu još ružičaste.
  8. Prebacite okruglice na pladanj za pečenje, prelijte ¼ šalice temeljca, prekrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta.
  9. Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatri do zlatne boje.
  10. Zatim postepeno dolijevajte temeljac uz konstantno miješanje.
  11. Kuhajte umak dok se zgusne, oko 5 minuta uz miješanje.
  12. Začinite sa soli i paprom prema ukusu.
  13. Netom prije serviranja umiješajte kiselo vrhnje.
Posjeti Gastro.hr