gastro postao
Švedske okruglice dosegnule su gotovo kultni status
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 368
Umak
- 2 šalica goveđi temeljac
- 2 žlica glatko brašno
- 100 g vrhnje kiselo (12% masti)
- papar
- sol
Potrebno vam je
- 300 g govedina, krta, mljevena
- 120 ml vrhnje za kuhanje
- 2 žlica maslac, neslani
- 1 kom luk ,crveni
- 300 g mljevena junetina
- 140 g mljevena svinjetina
- 1 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 žličica sol
- papar
- muškatni oraščić
- đumbir u prahu
- 1 kom jaje kokošje
- 50 ml goveđi temeljac
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 175°C.
- U manjoj zdjeli pomiješajte kruh s vrhnjem i ostavite da stoji oko 10 minuta da kruh upije vrhnje.
- U tavi otopite žličicu maslaca i pirjajte luk 10 minuta dok lagano posmeđi.
- Luk premjestite u veću zdjelu pa dodajte meso, šećer, sol, začine i jaje te sve promiješajte dok se sastojci sjedine.
- Zatim dodajte kruh sa vrhnjem i ponovno pažljivo promiješajte.
- U tavi otopite žlicu maslaca.
- Od 1 žlice smjese oblikujte okruglice i pržite u tavi dok ravnomjerno posmeđe sabvanjske strane a iznutra budu još ružičaste.
- Prebacite okruglice na pladanj za pečenje, prelijte ¼ šalice temeljca, prekrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta.
- Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatri do zlatne boje.
- Zatim postepeno dolijevajte temeljac uz konstantno miješanje.
- Kuhajte umak dok se zgusne, oko 5 minuta uz miješanje.
- Začinite sa soli i paprom prema ukusu.
- Netom prije serviranja umiješajte kiselo vrhnje.