gastro postao
                                            
                                        
                                    Švedske okruglice dosegnule su gotovo kultni status
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 368
Umak
- 2 šalica goveđi temeljac
 - 2 žlica glatko brašno
 - 100 g vrhnje kiselo (12% masti)
 - papar
 - sol
 
Potrebno vam je
- 300 g govedina, krta, mljevena
 - 120 ml vrhnje za kuhanje
 - 2 žlica maslac, neslani
 - 1 kom luk ,crveni
 - 300 g mljevena junetina
 - 140 g mljevena svinjetina
 - 1 žlica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
 - 1 žličica sol
 - papar
 - muškatni oraščić
 - đumbir u prahu
 - 1 kom jaje kokošje
 - 50 ml goveđi temeljac
 
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 175°C.
 - U manjoj zdjeli pomiješajte kruh s vrhnjem i ostavite da stoji oko 10 minuta da kruh upije vrhnje.
 - U tavi otopite žličicu maslaca i pirjajte luk 10 minuta dok lagano posmeđi.
 - Luk premjestite u veću zdjelu pa dodajte meso, šećer, sol, začine i jaje te sve promiješajte dok se sastojci sjedine.
 - Zatim dodajte kruh sa vrhnjem i ponovno pažljivo promiješajte.
 - U tavi otopite žlicu maslaca.
 - Od 1 žlice smjese oblikujte okruglice i pržite u tavi dok ravnomjerno posmeđe sabvanjske strane a iznutra budu još ružičaste.
 - Prebacite okruglice na pladanj za pečenje, prelijte ¼ šalice temeljca, prekrijte folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta.
 - Preostali umak od pečenja okruglica prelijte u tavu, umiješajte brašno i zagrijavajte na srednjoj vatri do zlatne boje.
 - Zatim postepeno dolijevajte temeljac uz konstantno miješanje.
 - Kuhajte umak dok se zgusne, oko 5 minuta uz miješanje.
 - Začinite sa soli i paprom prema ukusu.
 - Netom prije serviranja umiješajte kiselo vrhnje.