Šalica kave i devet dodataka za ubijanje dosade

SHUTTERSTOCK U kavu možeš dodati mnoštvo začina
Dodaj novi, zanimljivi ili čak egzotični okus svojoj kavi na jedan od ovih devet načina...
Vidi originalni članak

Svaki pojedinac koji pije kavu na dnevnoj bazi ima svoj jedinstveni način pripreme. S toplim ili hladnim mlijekom, s vrhnjem, šlagom, sa i bez šećera, s nekim drugim zaslađivačima ili pak s ledom u ljetnim mjesecima... Neki su skloniji instant kavama, dok su drugi vjerni crnoj kavi.

Ako je crna kava tvoja omiljena, ali unatoč tome želiš joj dodati maleni zaokret kada je u pitanju okus, to možeš napraviti na sljedeći način...

 

hlađenje Idealna ledena kava za vruće ljetne dane

 

Ekstrakt vanilije

Ako voliš kremastu teksturu koju kombinacija vrhnja za kavu i šećer daju, ali ne želiš dodatne kalorije koje dolaze s njima, najlakši način za postignuti isti efekt jest uz dodatak ekstrakta vanilije. No, nemoj pretjerivati s dozama, jer poznata je izreka - manje je više. Dodaj jednu kapljicu u šalicu svoje kave ili dvije do tri kapljice u lončić za vrijeme njene pripreme.

Cimet

Cimet je jedan od najlakših načina na koji svojoj kavi možeš dodati okus. On također sadrži i mnoštvo antioksidansa te jača imunološki sustav. Stoga, osim što je zdrav, on je i ukusan. Dodaj jedan štapić cimeta u lončić za vrijeme pripreme kave ili uz pomoć žličice dodaj malo mljevenog cimeta u svoju šalicu i uživaj u odličnom okusu, prenosi Roasty coffee.

 

Mljac! Instant rashlađivanje: Domaća ledena kava sa sladoledom

 

Kardamom

Kardamom je pun vlakana i bitnih minerala te dokazano poboljšava cirkulaciju. Kako bi ga pravilno iskoristila, usitni ga i zatim prstohvat ili dva dodaj u svježe skuhanu šalicu kave. Osim toga, sjemenke možeš dodati i u smjesu kave prije nego ju samelješ za kuhanje.

Muškatni oraščić

Blago slatkasti okus muškatnoga oraščića možda je odličan izbor za tebe kada je u pitanju prva jutarnja kavica. A osim okusa, muškatni oraščić poznat je i po svojem mirisu. No, ponekad ga je problematično dozirati. Stoga, za vrijeme pripreme svoje kave eksperimentiraj. Za početak kreni s veoma malom dozom, 1/16 žličice te ju naknadno povećaj želiš li pojačati okus i miris. 

Komadići kakaa (Cacao Nibs)

Komadići kakaa imaju veoma zanimljivu teksturu. Iako podsjećaju na čokoladu, pogotovo onu tamnu, njihova tekstura podsjeća i na nešto mekše orašaste plodove. Za idealan okus, dodaj 1/2 čajne žličice komadića kakaa u mlinac za kavu zajedno sa zrncima za izradu dvije šalice kave i uživaj u čokoladnom okusu.

Đumbir

Ako nemaš ili svojoj kavi za početak eksperimentiranja odmah ne želiš dodati kardamom, možeš pokušati i s đumbirom. Ova sjajna namirnica tvoju će šalicu kave pretvoriti u jedinstven napitak. Ako nemaš svježi, sasvim će dobro poslužiti i malo đumbira u prahu. 

 

užitak iz šalice Međimurska kava - desert i napitak u jednoj šalici

 

Lavanda

Još jedan zanimljiv i drugačiji način uz pomoć kojega svojoj kavi možeš promijeniti okus jest lavanda. Upravo će ona transformirati tvoj omiljeni napitak i dati mu cvjetan okus. Stoga, pospi malo osušene lavande u svoj mlinac za kavu i zatim dodaj kavu. No, kao i uvijek, nemoj pretjerivati. Kreni s manjom dozom i postupno ju povećavaj ako poželiš snažniji okus.

Zvjezdasti anis

Ovaj dodatak možda neće biti po svačijem ukusu. No, jednom pomiješan s visokokvalitetnom kavom, okus koji ćeš dobiti zaista je jedinstven. Opet napominjemo, nemoj pretjerivati. Polovica ploda i više je nego dovoljna za jednu šalicu kave. Ako dodaš previše, ona bi mogla postati prejakom. Najbolje bi bilo također eksperimentirati s dozom sve dok ne pronađeš savršenu ravnotežu okusa.

Klinčić

Još jedan od uobičajenih začina koji se nalaze u kućanstvu jest i klinčić. Kombinacija s kavom tvojem će napitku dodati mošusnu notu u kojoj ćeš svako jutro iznova poželjeti uživati. Prije nego ju pripremiš, u kavu dodaj nekoliko komada klinčića, a ako pripremaš samo jednu šalici, smanji njihovu količinu kako ne bi imala prejak okus. Kako bi postigla željenu ravnotežu, eksperimentiraj s dozom te opet kreni od one nešto manje i povećavaj po potrebi.

 

Nešto slatko by Katarina Espresso cheesecake - spoj omiljenih dviju poslastica DOBRO JUTRO! Doručak i prva jutarnja kava u jednoj čaši

Posjeti Gastro.hr