Recepti 17. kolovoza 2020.

Instant rashlađivanje: Domaća ledena kava sa sladoledom

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Vreli ljetni dani stvoreni su za ispijanje osvježavajućih napitaka u svim mogućim oblicima. Ledena kava sigurno je idealno piće za sve koji vole kavu, a pritom se žele osvježiti.

Odličan spoj kave i sladoleda ne pruža nam samo osvježenje, već i instant razbuđivanje koje nam je toliko potrebno nakon ljetnog tulumarenja. Sladoled koji je obavezan u tom piću, možeš sama napraviti kod kuće ili jednostavno prošetati se do dućana i kupiti kutiju sladoleda. 

 

ledena kava Možda vas zanima... Novo, osvježavajuće ruho prve jutarnje kave Recepti

 

Dok ledenu kavu u kafićima pripremaju tako da se klasični espresso prelije hladnim mlijekom i dodaju kockice leda, pravi kavoljupci razvili su nerijetko komplicirane brojne tehnike pripreme ledene kave. Primjerice, neki se zaklinju u hladnu pripremu kave tako da se mljevena kava ostavi u hladnoj vodi preko noći, a zatim procijedi.

No, ako ledenu kavu pripremamo s mlijekom tada je za bolji okus dovoljnu skuhati kavu na način na koji to inače radimo pa tu kavu ohladiti. Da bi bila ledena, kavi obavezno moramo dodati kockice leda, no led obično kavu razrijedi pa to moramo imati na umu. Rješenje je ili napraviti jaču kavu ili klasično pripremljenu kavu zamrznuti u posudici za led pa za hlađenje napitka dodavati kockice kave.

 

Možda vas zanima... Ledena kava sa šlagom i karamelom Špajza

 

Donosimo ti recept za jednostavnu ledenu kavu sa sladoledom

Potrebno ti je:

  • 200 ml vruće kave
  • 2  žlice šećera
  • 50 g slatkog vrhnja
  • kuglice sladoleda od vanilije
  • po želji čokoladne mrvice


Priprema:

  1. Skuhaj kavu i pomiješaj sa šećerom. Ostavi da se ohladi.
  2. Umuti slatko vrhnje i ostavi da se ohladi.
  3. U visoku čašu dodaj kugle sladoleda, prelij s kavom.
  4. Na vrh dodaj vrhnje za šlag i pospi s čokoladnim mrvicama.
  5. Po želji dodatno rashladit uz kockice leda. 

Uživaj!

 

Možda vas zanima... Granita od kave s alkoholnim iznenađenjem Recepti Možda vas zanima... Osvježavajuća ledena kava s kokosom i avokadom Recepti Možda vas zanima... Smrznuti jogurt - ledena slastica u posve novom obliku Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.