Svaki pojedinac koji pije kavu na dnevnoj bazi ima svoj jedinstveni način pripreme. S toplim ili hladnim mlijekom, s vrhnjem, šlagom, sa i bez šećera, s nekim drugim zaslađivačima ili pak s ledom u ljetnim mjesecima... Neki su skloniji instant kavama, dok su drugi vjerni crnoj kavi.
Ako je crna kava tvoja omiljena, ali unatoč tome želiš joj dodati maleni zaokret kada je u pitanju okus, to možeš napraviti na sljedeći način...
Ekstrakt vanilije
Ako voliš kremastu teksturu koju kombinacija vrhnja za kavu i šećer daju, ali ne želiš dodatne kalorije koje dolaze s njima, najlakši način za postignuti isti efekt jest uz dodatak ekstrakta vanilije. No, nemoj pretjerivati s dozama, jer poznata je izreka - manje je više. Dodaj jednu kapljicu u šalicu svoje kave ili dvije do tri kapljice u lončić za vrijeme njene pripreme.
Cimet
Cimet je jedan od najlakših načina na koji svojoj kavi možeš dodati okus. On također sadrži i mnoštvo antioksidansa te jača imunološki sustav. Stoga, osim što je zdrav, on je i ukusan. Dodaj jedan štapić cimeta u lončić za vrijeme pripreme kave ili uz pomoć žličice dodaj malo mljevenog cimeta u svoju šalicu i uživaj u odličnom okusu, prenosi Roasty coffee.
Kardamom
Kardamom je pun vlakana i bitnih minerala te dokazano poboljšava cirkulaciju. Kako bi ga pravilno iskoristila, usitni ga i zatim prstohvat ili dva dodaj u svježe skuhanu šalicu kave. Osim toga, sjemenke možeš dodati i u smjesu kave prije nego ju samelješ za kuhanje.
Muškatni oraščić
Blago slatkasti okus muškatnoga oraščića možda je odličan izbor za tebe kada je u pitanju prva jutarnja kavica. A osim okusa, muškatni oraščić poznat je i po svojem mirisu. No, ponekad ga je problematično dozirati. Stoga, za vrijeme pripreme svoje kave eksperimentiraj. Za početak kreni s veoma malom dozom, 1/16 žličice te ju naknadno povećaj želiš li pojačati okus i miris.
Komadići kakaa (Cacao Nibs)
Komadići kakaa imaju veoma zanimljivu teksturu. Iako podsjećaju na čokoladu, pogotovo onu tamnu, njihova tekstura podsjeća i na nešto mekše orašaste plodove. Za idealan okus, dodaj 1/2 čajne žličice komadića kakaa u mlinac za kavu zajedno sa zrncima za izradu dvije šalice kave i uživaj u čokoladnom okusu.
Đumbir
Ako nemaš ili svojoj kavi za početak eksperimentiranja odmah ne želiš dodati kardamom, možeš pokušati i s đumbirom. Ova sjajna namirnica tvoju će šalicu kave pretvoriti u jedinstven napitak. Ako nemaš svježi, sasvim će dobro poslužiti i malo đumbira u prahu.
Lavanda
Još jedan zanimljiv i drugačiji način uz pomoć kojega svojoj kavi možeš promijeniti okus jest lavanda. Upravo će ona transformirati tvoj omiljeni napitak i dati mu cvjetan okus. Stoga, pospi malo osušene lavande u svoj mlinac za kavu i zatim dodaj kavu. No, kao i uvijek, nemoj pretjerivati. Kreni s manjom dozom i postupno ju povećavaj ako poželiš snažniji okus.
Zvjezdasti anis
Ovaj dodatak možda neće biti po svačijem ukusu. No, jednom pomiješan s visokokvalitetnom kavom, okus koji ćeš dobiti zaista je jedinstven. Opet napominjemo, nemoj pretjerivati. Polovica ploda i više je nego dovoljna za jednu šalicu kave. Ako dodaš previše, ona bi mogla postati prejakom. Najbolje bi bilo također eksperimentirati s dozom sve dok ne pronađeš savršenu ravnotežu okusa.
Klinčić
Još jedan od uobičajenih začina koji se nalaze u kućanstvu jest i klinčić. Kombinacija s kavom tvojem će napitku dodati mošusnu notu u kojoj ćeš svako jutro iznova poželjeti uživati. Prije nego ju pripremiš, u kavu dodaj nekoliko komada klinčića, a ako pripremaš samo jednu šalici, smanji njihovu količinu kako ne bi imala prejak okus. Kako bi postigla željenu ravnotežu, eksperimentiraj s dozom te opet kreni od one nešto manje i povećavaj po potrebi.