Tjestenina s gljivama i pancetom se ne odbija

Getty Images
Iskoristi bogatu ponudu gljiva na tržnicama i napravi ovu tjesteninu u kojem će uživati sva osjetila i svi članovi obitelji.
Vidi originalni članak

U ovoj tjestenini prelivenoj ukusnim umakom od raznih vrsta gljiva i pancete teško ćeš odoljeti. 

S gljivama se možeš poigrati i odabrati one najomiljenije, a ako želiš pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci panceta, a umjesto goveđeg, koristi povrtni temeljac.

 

brzo i jednostavno Ručak za čistu desetku: Domaći njoki u umaku od gljiva i gorgonzole
 

Sastojci:

  • 140 g šampinjona
  • 100 g vrganja
  • 100 g Shiitake gljiva
  • 3 dl goveđeg temeljca
  • 2 dl crnog vina
  • 3 žlice maslinova ulja
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • 200 g pancete
  • 40 g maslaca
  • 3 žlica kadulje
  • 1 žlica ružmarina
  • 400 g tjestenine
  • parmezan

 

mmmljaaac Okrijepi duh i tijelo francuskom juhom s gljivama


Priprema:

  1. Zagrijati temeljac i vino do vrenja pa grijati da reducira do 2,5 dl, otprilike 15 do 18 minuta.
  2. U tavi zagrijati 2 žlice ulja pa pirjati gljive dok omekšaju, oko 5 minuta. Začiniti soli i paprom pa ih prebaciti na tanjur.
  3. Zagrijati preostalo ulje u istoj tavi pa dodati pancetu i peći 10-ak minuta dok posmeđi. Dodati reducirani temeljac i vino, maslac i začinsko bilje. Zagrijavati nekoliko minuta dok se tekućina ne zgusne.
  4. Zatim umiješati gljive pa po potrebi još malo začiniti sa soli i paprom.
  5. Tjesteninu skuhati al dente prema uputama na pakiranju. Procijediti i sačuvati pola šalice vode od kuhanja.
  6. Umiješati tjesteninu i parmezan u smjesu s gljivama. Miješati na srednjoj vatri, dodajući vodu žlicu po žlicu ako je smjesa presuha.
  7. Grijati oko 5 minuta dok se umak ne poveže s tjesteninom.
  8. Zatim posipati s još malo parmezana.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr