gastro postao
Mirisna i dekadentna krem juha s gljivama koju ćeš obožavati!
Najbolja juha je juha od gljiva! Pronašli smo sjajan recept za juhu s gljivama na francuski!
Gljive možeš staviti po vlastitom izboru, no preporučujemo bukovače zato što su malo "žilave" i daju jedan jako dobar okus jelu. Ovu juhu čini neobičnom i to što joj se dodaju žumanjci koji pomažu učiniti ju kremastom! Vjerujemo kako će ti se svidjeti!
Potrebno vam je:
- 2 luka, sitno nasjeckana
- 1/2 šalice maslaca
- 6 žlica brašna
- 12 šalica temeljca (povrtnog ili pilećeg)
- 2 lista svježeg peršina
- 1 list lovora
- Prstohvat suhog timijana
- 300 g miješanih gljiva (bukovače, shitake, lisičarke)
- Sol
- Sol od pola limuna
- 4 žumanjka
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Popržiti luk na maslacu (4 žlice maslaca) dok ne omekša; dodati brašno i kratko ga propirjati s lukom pa preliti temeljcem; dodati peršin, lovor i timijan pa posoliti
- U drugoj posudi na preostalom maslacu propirjati gljive, posoliti ih i dodati sok od limuna, pirjati dok gljive ne omekšaju i dobiju boju, 8 - 10 minuta
- Lonac s temeljcem zagrijati do vrenja; žumanjke pomiješati s vrhnjem za kuhanje dok ne postanu kremasti, polako im dodati nekoliko žlica vrućeg temeljca i miješati neprestano; smanjiti temperaturu na najmanju (za kuhanje temeljca) i polako ulijevati žumanjke te brzo miješati pjenjačom
- Svemu dodati gljive i promiješati te kuhati još nekoliko minuta
- Kada je gotovo, posipati s malo svježeg peršina i poslužiti toplo.
Dobar tek!