gastro postao
Iskoristi bogatu ponudu gljiva na tržnicama i napravi ovu tjesteninu u kojem će uživati sva osjetila i svi članovi obitelji.
U ovoj tjestenini prelivenoj ukusnim umakom od raznih vrsta gljiva i pancete teško ćeš odoljeti.
S gljivama se možeš poigrati i odabrati one najomiljenije, a ako želiš pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci panceta, a umjesto goveđeg, koristi povrtni temeljac.
Sastojci:
- 140 g šampinjona
- 100 g vrganja
- 100 g Shiitake gljiva
- 3 dl goveđeg temeljca
- 2 dl crnog vina
- 3 žlice maslinova ulja
- krupna morska sol
- svježe mljeveni papar
- 200 g pancete
- 40 g maslaca
- 3 žlica kadulje
- 1 žlica ružmarina
- 400 g tjestenine
- parmezan
Priprema:
- Zagrijati temeljac i vino do vrenja pa grijati da reducira do 2,5 dl, otprilike 15 do 18 minuta.
- U tavi zagrijati 2 žlice ulja pa pirjati gljive dok omekšaju, oko 5 minuta. Začiniti soli i paprom pa ih prebaciti na tanjur.
- Zagrijati preostalo ulje u istoj tavi pa dodati pancetu i peći 10-ak minuta dok posmeđi. Dodati reducirani temeljac i vino, maslac i začinsko bilje. Zagrijavati nekoliko minuta dok se tekućina ne zgusne.
- Zatim umiješati gljive pa po potrebi još malo začiniti sa soli i paprom.
- Tjesteninu skuhati al dente prema uputama na pakiranju. Procijediti i sačuvati pola šalice vode od kuhanja.
- Umiješati tjesteninu i parmezan u smjesu s gljivama. Miješati na srednjoj vatri, dodajući vodu žlicu po žlicu ako je smjesa presuha.
- Grijati oko 5 minuta dok se umak ne poveže s tjesteninom.
- Zatim posipati s još malo parmezana.
Dobar tek!