Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak

Thinkstock
Gledanje filmova i igranje društvenih igara bit će puno bolje uz neki od popularnih „dipova“.
Vidi originalni članak

Prvo odlučite jeste li raspoloženi za slatke ili slane grickalice, a onda odaberite neki od genijalnih recepata. Ili jednostavno testirajte sve!

Najjednostavniji recept ima svega tri sastojka – 220 g krem sira, 100 g smeđeg šećera i 1 žlicu ekstrakta vanilije.  Trebate samo dobro izmiksati sastojke i narezati slatke jabuke na šnite. Odmah navalite na ovaj slatki dip kako vam voće ne bi promijenilo boju.

Malo više vremena trebat će vam za pripremu tiramisu-dipa. Pomiješajte 200 ml vrhnja za šlag s 2 čajne žličice instant kave. Zatim dodajte 200 g mascarponea, 100 g šećera i polovicu čajne žličice ekstrakta vanilije i miksajte. Na vrh stavite strugotine čokolade, kakao ili čokoladne mrvice i pripremite piškote.

Sljedeći slatki umak je nezaboravan, dvoslojan i podsjeća na Twix čokoladice. Na srednjoj vatri kuhajte pola litre vrhnja za šlag. Maknite kad zavrije i dodajte 350 g nasjeckane čokolade. Miješajte dok se ne sjedini i ostavite pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme rastopite 100 g mekanih karamela s 3 žlice vode. Prvo u zdjelicu servirajte karamel, a zatim polagano dodajte čokoladu kako vam se slojevi ne bi izmiješali. Predlažemo da to napravite uz pomoć velike žlice koju možete položiti na površinu karamela i uliti čokoladu preko nje. Servirajte uz neke jednostavne keksiće ili krekere koji nisu ni preslatki ni preslani. 

 

slasno i hrskavo Najbolji umak od špinata koji ćete probati

 

Nakon tri slatka, predlažemo vam i dva jednostavna slana umaka. Prvi je klasični pizza dip kojim ne možete pogriješiti. Manju posudu za pečenje premažite maslacem i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu prvo stavite 220 g krem sira i prelijte s 400 ml umaka od rajčice. Ubacite 100 g suhe kobasice narezane na male kockice, 1 nasjeckani luk, 100 g maslina i 200 g naribane mozzarelle. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici i servirajte uz štapiće od pizza/lisnatog tijesta ili jednostavno uz krekere.

 

 

Drugi je inspiriran popularnom grčkom salatom. Pomiješajte – g feta sira s – ml grčkog jogurta, 220 g krem sira, 3 žlice maslinovog ulja, sokom i koricom od jednog limuna. Posolite i dodajte malo crvene paprike. Na vrh stavite svježi krastavac, cherry rajčice nasjeckani svježi kopar.

Nadamo se da smo vam pomogli pri odabiru grickalica za opuštajući vikend. Uživajte! 

 

Posjeti Gastro.hr