Torta od čokolade i naranče

Raskošna torta od dviju namirnica koje se međusobno obožavaju
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1030

Biskvit

  • 4 kom jaje kokošje
  • 300 g šećer, kristal
  • narančina kora
  • 2 kom vanilin šećer
  • 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 150 ml ulje suncokretovo
  • 300 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni

Krema od čokolade

  • 200 g čokolada za kuhanje
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 kom vanilin šećer
  • 2 kom jaje kokošje
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 2 kom narančina kora
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 1 kom zelatina
  • 200 ml vrhnje za šlag

Krema od naranče

  • 2 kom jaje kokošje
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 75 g narančina kora
  • 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
  • 50 ml limunov sok
  • 1 kom zelatina
  • 80 g maslac, neslani
  • 200 ml vrhnje za šlag

Priprema

  1. Za biskvit - Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane bjelkasta i pjenasta (oko 5 minuta). Zatim dodajte koricu naranče. Milijeko i ulje pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Naizmjenično smjesi jaja dodajte brašno i mlijeko/ulje, tako da zadnje dodavanje bude brašno.
  2. Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
  3. Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
  4. Smjesu podijelite na četiri dijela jednake gramaže. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a možete koristiti i silikonski koji je obično promjera 24 cm. Prvi dio smjese izlijte u kalup, poravnajte špatulom i pecite 10 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ako izađe čista, vadite van. I tako 4 puta.
  5. Kore slažite jednu na drugu, odvojeno alu folijom ili papirom za pečenje (na taj način će se, kad se ohlade, kod odvajanja skinuti i onaj gornji glatki sloj koji sprječava upijanje kreme u biskvit).
  6. Za kremu od čokolade - U posudi pomiješajte jaja, žumanjke i oba šećera te miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte narančinu koricu te stavite iznad posude s ključalom vodom. Nastavite miješati pjenjačom.
  7. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte jajima, miješajući još 3-4 minute. Želatinu prelijte sokom od naranče, te kad nabubri, stavite na laganu vatru da se otopi. Dodajte je smjesi od čokolade i kuhajte još oko 3 minute.
  8. Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ostavite 8-10 sati da se ohladi i stisne. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
  9. Za kremu od naranče - U posudi miksajte jaja i šećer. Tu posudu stavite na drugu s ključalom vodom te nastavite miksati 2 minute. Zatim dodajte narančin sok i koricu. Tome dodajte želatinu koju ste prethodno prelili sokom od limuna i ostavili da nabubri. Miksajte još 2-3 minute, potop maknite s pare i umiješajte maslac, miksajte dok se ne sjedini.
  10. Posudu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme te ostavite u hladnjaku 8 -10 sati. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
  11. Slaganje - Prvu koru poprskajte sokom od naranče (150 ml soka od naranče) te prekrijte s polovicom crne kreme. Možete ju stavljati i pomoću slastičarske vrećice da rubovi ljepše izgledaju.
  12. Zatim stavite drugu koru, poprskajte i prekrijte polovicom žute kreme. I tako sve još jednom.
  13. Zadnji sloj žute kreme istisnite u oblicima po želji, a na vrh torte možete poslagati ukrase od crne i bijele čokolade, filete naranče, čokoladne strugotine ili nešto po vlastitom odabiru.

Izvor Matejka Paladin

Posjeti Gastro.hr