gastro postao
Raskošna torta od dviju namirnica koje se međusobno obožavaju
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 1030
Biskvit
- 4 kom jaje kokošje
- 300 g šećer, kristal
- narančina kora
- 2 kom vanilin šećer
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 150 ml ulje suncokretovo
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 1 kom prašak za pecivo
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
Krema od čokolade
- 200 g čokolada za kuhanje
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 kom narančina kora
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 1 kom zelatina
- 200 ml vrhnje za šlag
Krema od naranče
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 75 g narančina kora
- 100 ml sok od naranče (prirod. svježi)
- 50 ml limunov sok
- 1 kom zelatina
- 80 g maslac, neslani
- 200 ml vrhnje za šlag
Priprema
- Za biskvit - Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U velikoj zdjeli miksajte žumanjke sa šećerom i vanili šećerom dok smjesa ne postane bjelkasta i pjenasta (oko 5 minuta). Zatim dodajte koricu naranče. Milijeko i ulje pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Naizmjenično smjesi jaja dodajte brašno i mlijeko/ulje, tako da zadnje dodavanje bude brašno.
- Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
- Smjesi dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješajte špatulom, iznutra prema van, da što više zraka ostane u smjesi. Miješajte samo toliko koliko je dovoljno da se bjelanjci sjedine sa smjesom.
- Smjesu podijelite na četiri dijela jednake gramaže. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a možete koristiti i silikonski koji je obično promjera 24 cm. Prvi dio smjese izlijte u kalup, poravnajte špatulom i pecite 10 minuta na 180°C. Pred kraj pečenja provjerite čačkalicom je li biskvit pečen – ako izađe čista, vadite van. I tako 4 puta.
- Kore slažite jednu na drugu, odvojeno alu folijom ili papirom za pečenje (na taj način će se, kad se ohlade, kod odvajanja skinuti i onaj gornji glatki sloj koji sprječava upijanje kreme u biskvit).
- Za kremu od čokolade - U posudi pomiješajte jaja, žumanjke i oba šećera te miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte narančinu koricu te stavite iznad posude s ključalom vodom. Nastavite miješati pjenjačom.
- Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i dodajte jajima, miješajući još 3-4 minute. Želatinu prelijte sokom od naranče, te kad nabubri, stavite na laganu vatru da se otopi. Dodajte je smjesi od čokolade i kuhajte još oko 3 minute.
- Prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje površinu kreme i ostavite 8-10 sati da se ohladi i stisne. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
- Za kremu od naranče - U posudi miksajte jaja i šećer. Tu posudu stavite na drugu s ključalom vodom te nastavite miksati 2 minute. Zatim dodajte narančin sok i koricu. Tome dodajte želatinu koju ste prethodno prelili sokom od limuna i ostavili da nabubri. Miksajte još 2-3 minute, potop maknite s pare i umiješajte maslac, miksajte dok se ne sjedini.
- Posudu prekrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu kreme te ostavite u hladnjaku 8 -10 sati. Nakon toga, u kremu umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
- Slaganje - Prvu koru poprskajte sokom od naranče (150 ml soka od naranče) te prekrijte s polovicom crne kreme. Možete ju stavljati i pomoću slastičarske vrećice da rubovi ljepše izgledaju.
- Zatim stavite drugu koru, poprskajte i prekrijte polovicom žute kreme. I tako sve još jednom.
- Zadnji sloj žute kreme istisnite u oblicima po želji, a na vrh torte možete poslagati ukrase od crne i bijele čokolade, filete naranče, čokoladne strugotine ili nešto po vlastitom odabiru.
Izvor Matejka Paladin