Ugrij se uz ričet varivo sa svinjetinom

Shutterstock Ričet varivo s korjenastim povrćem i svinjetinom - odlična hrana za zimske dane
Donosimo izvrstan recept za ričet varivo sa svinjetinom - zasitno jelo, prepuno sastojaka i raznolikih okusa, a opet toliko ukusnih zajedno. Ovaj put njime dominiraju svinjetina i dimljena slanina
Vidi originalni članak

Ričet je jedno od tradicionalnih jela naših krajeva, iznimno popularno u našim sjeveroistočnim krajevima, vjerojatno jer je zasitno, prepuno sastojaka i raznolikih okusa, a opet toliko ukusnih zajedno – ovaj put njime dominiraju svinjetina i dimljena slanina.

Isto tako to nas jelo nepovratno vraća u djetinjstvo i mirise bakine kuhinje, a svi ljubitelji 'spore hrane' oduševit će te njime. 

Ričet varivo sa svinjetinom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g svinjske plećke
  • 100 g dimljene slanine
  • 400 g krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 mladi luk
  • 2 žlice ulja
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 100 g ječmene kaše (ričeta)
  • 2 žlice narezanog vlasca
  • sol i papar

 

pregacha Ričet - varivo koje miriše na djetinjstvo

 

Priprema:

  1. Meso i slaninu isperi hladnom vodom pa ih osuši kuhinjskim papirom. Krumpir i mrkvu nareži na kocke, a mladi luk na kolutove.
  2. U širokom loncu zagrij ulje pa jako poprži meso i slaninu. Umiješaj povrće, poprži sve zajedno, umiješaj temeljac, potom lovor i ječam (možeš ga prije prokuhati 10-ak minuta i proliti vodu u kojoj se kuhao), poklopi pa kuhaj na srednje jakoj vatri 45 minuta.
  3. Meso izvadi, nareži na kocke i vrati u varivo. Posoli, popapri, dodaj vlasca i posluži.

 

Krijepi dušu i tijelo Varivo s tortelinima - talijanski zimski favorit Krijepi dušu i tijelo Zimsko varivo s mesom i obiljem povrća

 

Posjeti Gastro.hr