gastro postao
Donosimo izvrstan recept za ričet varivo sa svinjetinom - zasitno jelo, prepuno sastojaka i raznolikih okusa, a opet toliko ukusnih zajedno. Ovaj put njime dominiraju svinjetina i dimljena slanina
Ričet je jedno od tradicionalnih jela naših krajeva, iznimno popularno u našim sjeveroistočnim krajevima, vjerojatno jer je zasitno, prepuno sastojaka i raznolikih okusa, a opet toliko ukusnih zajedno – ovaj put njime dominiraju svinjetina i dimljena slanina.
Isto tako to nas jelo nepovratno vraća u djetinjstvo i mirise bakine kuhinje, a svi ljubitelji 'spore hrane' oduševit će te njime.
Ričet varivo sa svinjetinom
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g svinjske plećke
- 100 g dimljene slanine
- 400 g krumpira
- 2 mrkve
- 1 mladi luk
- 2 žlice ulja
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 lovorova lista
- 100 g ječmene kaše (ričeta)
- 2 žlice narezanog vlasca
- sol i papar
Priprema:
- Meso i slaninu isperi hladnom vodom pa ih osuši kuhinjskim papirom. Krumpir i mrkvu nareži na kocke, a mladi luk na kolutove.
- U širokom loncu zagrij ulje pa jako poprži meso i slaninu. Umiješaj povrće, poprži sve zajedno, umiješaj temeljac, potom lovor i ječam (možeš ga prije prokuhati 10-ak minuta i proliti vodu u kojoj se kuhao), poklopi pa kuhaj na srednje jakoj vatri 45 minuta.
- Meso izvadi, nareži na kocke i vrati u varivo. Posoli, popapri, dodaj vlasca i posluži.