Ovaj recept za juhu od tortelina možeš servirati uz slatku talijansku kobasicu (kako bi jelo do kraja ostalo u duhu svoje talijanske tradicije), torteline od svježeg sira i lisnati zeleni špinat u bogatoj juhi od rajčice. Predlažemo da je serviraš uz hrskavi kruh, primjerice krostine sa sirom, zbog čega će tvojim ukućanima biti jedan od glavnih favorita ove zime.
Premda je ova juha s kobasicama i tortelinima ukusan obrok sama po sebi, možeš je upariti i s malo kruha s češnjakom i dodati začinskog bilja po vlastitom izboru. Želiš li juhu pripremiti unaprijed, torteline ipak skuhaj tek neposredno prije posluživanja kako se ne bi razmočili i raspali.
Špinat varivo s tortelinima i kobasicom
Sastojci (za 4 osobe):
- 100 g suhog bijelog graha
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- 750 ml povrtnog temeljca
- 100 g špinata (svježeg ili zamrznutog)
- 200 g kobasica
- 400 g svježih tortelina
- 100 g naribanog ementalera
- sol i papar
Priprema:
- Grah stavi u hladnu vodu da se namače preko noći. Luk i češnjak oljušti i sitno nasjeckaj pa ih propirjaj na vrućem ulju. Grah ocijedi, isperi hladnom vodom pa opet ocijedi i primiješaj luk i češnjak. Ulij temeljac pa kuhaj 40 minuta dok grah ne omekša.
- Za to vrijeme špinat očisti, operi i ocijedi, a kobasicu nareži na ploške.
- U juhu stavi torteline pa ih kuhaj oko 2 minute.
- Dodaj kobasice i špinat, ugasi vatru pa ostavi da stoji oko 5 minuta. Začini solju i paprom, pospi ribanim sirom pa posluži.