Recepti 09. siječnja 2023.

Zimsko varivo s mesom i obiljem povrća

Varivo s mesom i povrćem
Varivo s mesom i povrćem - slasno jelo za današnji ručak foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odvažni okusi, prilagodljivi dodaci i neodoljiva toplina hrane čine ovo jelo pobjednikom zimskih večeri. Hokaido bundeva, puno mrkve, malo kumina i celerova korijena… ovi sastojci izvlače najbolje iz svinjskog karea

Variva su vrhunska hrana za ugodu tijekom hladnih mjeseci. Naime, u ovo doba godine malo je toga tako zadovoljavajuće ukusno kao bogato, izdašno varivo ili guste juhe. Na našim stranicama pronaći ćeš doista obilje recepata za razna variva koja će te držati zdravom i sitom ‘do proljeća’, a većina njih je gotova u samo pola sata. 

Ovaj put odlučili smo se za zimsko varivo – jednostavno nismo mogli odoljeti hokaido bundevi s puno mrkve i upečatljivoj aromi kumina!

 | Author: Thinkstock Hokaido bundeva odlična je jesenska i zimska namirnica foto: Thinkstock

Zimsko varivo s kareom

Sastojci za 4 osobe:

  • ¼ hokaido bundeve (ili 2 mrkve više)
  • 2 mrkve
  • ½ celerova korijena
  • 2 velika krumpira
  • ½ kelja
  • 2 luka orijaša
  • 2 žlice ulja
  • 600 g svinjskog karea bez kostiju
  • 1 l temeljca
  • 1 žličica kumina
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Zimsko varivo sa začinima koji griju Kolumne

 

Priprema:

  1. Bundevu, mrkvu, celer i krumpir nareži na komade veličine zalogaja, a kelj i luk na trakice.
  2. U širokom loncu zagrij ulje pa miješajući propirjaj sve povrće. Meso dodaj povrću, podlij temeljcem i začini kuminom.
  3. Poklopi i kuhaj na srednje jakoj vatri 30-tak minuta.
  4. Izvadi meso i nareži ga, vrati u varivo pa na kraju posoli i popapri.

 

Kumin | Author: Thinkstock Obično koristimo sjemenke kumina, no može se korsititi i korijen i listovi foto: Thinkstock

Savjet više: Mali savjeti oko upotrebe kumina u jelima

Kumin se kao začin upotrebljava već više od 5000 godina, a postoje i dokazi o njegovoj upotrebi još u kamenom dobu. Nekad je bio omiljen u engleskoj kuhinji, a u svojim djelima spominje ga čak i Shakespeare.

Danas je pak najomiljeniji u austrijskoj i njemačkoj kuhinji – kao začin kruhu i jelima od tijesta, a najbolji okus daje kada se stavlja u malim količinama. 

Sjemenke kumina poboljšavaju okus mnogim vrstama povrća, a osobito su ukusne posute po kuhanom mladom krumpiru s maslacem ili po kupusu.

Njegov korijen se može kuhati ili peći i jesti kao povrće. Mlade listove kumina možeš sitno nasjeckati i dodati ih salatama kao ukras ili bilo kojem jelu u koje bi stavio/la peršin!

 

Možda vas zanima... Grije na najjače: Zimsko varivo s piletinom i slanutkom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.