Variva su vrhunska hrana za ugodu tijekom hladnih mjeseci. Naime, u ovo doba godine malo je toga tako zadovoljavajuće ukusno kao bogato, izdašno varivo ili guste juhe. Na našim stranicama pronaći ćeš doista obilje recepata za razna variva koja će te držati zdravom i sitom ‘do proljeća’, a većina njih je gotova u samo pola sata.
Ovaj put odlučili smo se za zimsko varivo – jednostavno nismo mogli odoljeti hokaido bundevi s puno mrkve i upečatljivoj aromi kumina!
Zimsko varivo s kareom
Sastojci za 4 osobe:
- ¼ hokaido bundeve (ili 2 mrkve više)
- 2 mrkve
- ½ celerova korijena
- 2 velika krumpira
- ½ kelja
- 2 luka orijaša
- 2 žlice ulja
- 600 g svinjskog karea bez kostiju
- 1 l temeljca
- 1 žličica kumina
- sol i papar
Priprema:
- Bundevu, mrkvu, celer i krumpir nareži na komade veličine zalogaja, a kelj i luk na trakice.
- U širokom loncu zagrij ulje pa miješajući propirjaj sve povrće. Meso dodaj povrću, podlij temeljcem i začini kuminom.
- Poklopi i kuhaj na srednje jakoj vatri 30-tak minuta.
- Izvadi meso i nareži ga, vrati u varivo pa na kraju posoli i popapri.
Savjet više: Mali savjeti oko upotrebe kumina u jelima
Kumin se kao začin upotrebljava već više od 5000 godina, a postoje i dokazi o njegovoj upotrebi još u kamenom dobu. Nekad je bio omiljen u engleskoj kuhinji, a u svojim djelima spominje ga čak i Shakespeare.
Danas je pak najomiljeniji u austrijskoj i njemačkoj kuhinji – kao začin kruhu i jelima od tijesta, a najbolji okus daje kada se stavlja u malim količinama.
Sjemenke kumina poboljšavaju okus mnogim vrstama povrća, a osobito su ukusne posute po kuhanom mladom krumpiru s maslacem ili po kupusu.
Njegov korijen se može kuhati ili peći i jesti kao povrće. Mlade listove kumina možeš sitno nasjeckati i dodati ih salatama kao ukras ili bilo kojem jelu u koje bi stavio/la peršin!