Kolumne 01. veljače 2017.

Grije na najjače: Zimsko varivo s piletinom i slanutkom

foto: Nikolina Koren
gastro postao gastro.24sata.hr
U ovo hladno zimsko vrijeme najviše odgovaraju topla jela sa žlicom koja će nas okrijepiti i ugrijati, piše naša nova blčogerica...

Slanutak, osim što ga pečem i u pećnici s malo crvene paprike i jedem kao grickalicu, najviše volim upravo u ovom varivu. Uz dodatak kurkume, prave crvene paprike i začinskog bilja ovo je jelo koje će vas osvojiti. Ako ne koristite često slanutak, evo prilike.

 | Author: Nikolina Koren foto: Nikolina Koren

SASTOJCI:

  • 250 g slanutka
  • 250 g crvenog graha
  • 250 g pilećih prsa
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 velika mrkva
  • mali komad celera
  • 2 dcl kuhane rajčice
  • voda
  • sol po želji
  • pola žličice crvene mljevene paprike
  • pola žličice kurkume
  • 5 natrganih listića svježeg bosiljka, ili prstohvat mediteranskih začina

 | Author: Nikolina Koren foto: Nikolina Koren

PRIPREMA:

1. Piletinu, mrkvu i celer izrežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.

2. Slanutak i grah možete skuhati sami ili ih koristiti već kuhane u konzervi. Ako ih kuhate sami par sati prije kuhanja ih namočite, te prilikom kuhanja pripazite da ih ne prekuhate.

3. Propržite luk, te dodajte piletinu i pržite 10-tak minuta.

4. Zatim dodajte korjenasto povrće, miješajte, te zalijte s rajčicom i dodajte malo vode tako da povrće i piletina budu pokriveni. Poklopite te povremeno miješajte.

5. Nakon 15 min dodajte još otprilike 2 dcl vode. Dodajte češnjak, papriku, kurkumu i sol. Kuhajte 20-tak min poklopljeno uz povremeno miješanje.

6. Dodajte kuhani slanutak i grah i miješajte. Provjerite ukus, dodajte još začina ako je potrebno i dodajte natrgane listiće bosiljka (ili sušeni ako nemate svježi), kuhajte još 5-10 minuta.

Jelo bi trebalo biti jušno, na žlicu.. Ako pred kraj vidite da je pregusto dodajte još vode i pustite da još malo kuha.

Ostavite da se malo ohladi i uživajte u krepkom i jako ukusnom, hranjivom varivu. Varivo bi trebalo biti dosta začinjeno, ali ga prilagodite vašem ukusu.

U slast!
 

Nikolinine novitete možete pratiti na njenom blogu U slast!

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Klara 16:51 01. Veljača 2017.

    Ovo izgleda jako ukusno i zdravo, bas sam si razmisljala sto bi mogla kuhati na žlicu ovih dana :) Hvala na receptu!