Slanutak, osim što ga pečem i u pećnici s malo crvene paprike i jedem kao grickalicu, najviše volim upravo u ovom varivu. Uz dodatak kurkume, prave crvene paprike i začinskog bilja ovo je jelo koje će vas osvojiti. Ako ne koristite često slanutak, evo prilike.
SASTOJCI:
- 250 g slanutka
- 250 g crvenog graha
- 250 g pilećih prsa
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 velika mrkva
- mali komad celera
- 2 dcl kuhane rajčice
- voda
- sol po želji
- pola žličice crvene mljevene paprike
- pola žličice kurkume
- 5 natrganih listića svježeg bosiljka, ili prstohvat mediteranskih začina
PRIPREMA:
1. Piletinu, mrkvu i celer izrežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
2. Slanutak i grah možete skuhati sami ili ih koristiti već kuhane u konzervi. Ako ih kuhate sami par sati prije kuhanja ih namočite, te prilikom kuhanja pripazite da ih ne prekuhate.
3. Propržite luk, te dodajte piletinu i pržite 10-tak minuta.
4. Zatim dodajte korjenasto povrće, miješajte, te zalijte s rajčicom i dodajte malo vode tako da povrće i piletina budu pokriveni. Poklopite te povremeno miješajte.
5. Nakon 15 min dodajte još otprilike 2 dcl vode. Dodajte češnjak, papriku, kurkumu i sol. Kuhajte 20-tak min poklopljeno uz povremeno miješanje.
6. Dodajte kuhani slanutak i grah i miješajte. Provjerite ukus, dodajte još začina ako je potrebno i dodajte natrgane listiće bosiljka (ili sušeni ako nemate svježi), kuhajte još 5-10 minuta.
Jelo bi trebalo biti jušno, na žlicu.. Ako pred kraj vidite da je pregusto dodajte još vode i pustite da još malo kuha.
Ostavite da se malo ohladi i uživajte u krepkom i jako ukusnom, hranjivom varivu. Varivo bi trebalo biti dosta začinjeno, ali ga prilagodite vašem ukusu.
U slast!
Nikolinine novitete možete pratiti na njenom blogu U slast!