Uistinu posebna pizza s potpisom omiljenog chefa

Zvonimir Barišin/PIXSELL TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver
Chef Fabricio Vežnaver osmislio je genijalan i jedinstven nadjev za pizzu od lokalnih sezonskih namirnica - raštike, domaćih kobasica i kreme od sira. Svi koji su je probali poželjeli su još, a sada je, uz recept koji donosimo, i vi možete pripremiti kod kuće
Vidi originalni članak

Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli pizzu. Toliko je ukusna, tijesto hrskavo, nadjevi raznovrsni... Dobra pizza predstavlja savršen spoj vrhunskih sastojaka, ali potrebno je i puno znanja i ljubavi kako bi se napravila ona - savršena.

Upravo u to uvjerili smo se tijekom proteklog 11. izdanja festivala Taste the Mediterranean posvećenog mediteranskoj gastronomiji. Pa i pizza, iako je postala globalna poslastica i hrana za utjehu, ali i uživanje, zapravo je s Mediterana, preciznije iz Italije.

Upravo iz Italije, iz mjesta Lendinara u blizini Roviga, stigao je u Split, na festival Taste the Mediterranean, slavni pizzaiolo Massimo Quaglia, jedan od 50 najboljih majstora pizze na svijetu. On je održao odličan masterclass u privatnoj školi Oliva Allegra u Splitu gdje je učenike kulinarstva i slastičarstva, ali i ostale zainteresirane, poučio pripremanju njegova jako, jako finog visoko hidriranog tijesta za gourmet pizzu, ali i kombiniranju raznih nadjeva.

Uz Massima Quagliu, na masterclassu je sudjelovao i renomirani hrvatski chef i Tommyjev gastro ambasador Fabricio Vežnaver, koji je osmislio poseban nadjev za pizzu s autohtonim, lokalnim i sezonskim namirnicama kao što su raštika i domaća kobasica. Pizza se brzo razgrabila, no i mi smo uspjeli uhvatiti komadić i možemo samo reći - e, baš takav okus ima savršenstvo!

Namirnice korištene za izradu pizze i nadjeva osigurao je Tommy, a od chefa Fabricija doznali smo i malu ekskluzivu...

"Massimo Quaglia radio je tu svoju posebnu pizzu i zamolili su me da napravim jedan tipičan recept za nadjev od ovdašnjih namirnica. On je donio svoje namirnice iz Italije, a meni je pripala čast da s našim, domaćim namirnicama napravim taj jedan nadjev.

Dvoumio sam se što da stavim, a kako je sada sezona raštike i kobasica, koje su i sjajna kombinacija, odabrao sam upravo te dvije sjajne namirnice, a dodao sam im i ukusnu kremu od sira. Jer pizza voli kremoznost. Kombinacija kobasice i raštike i sira baš je dobro ispala, jako sam zadovoljan.

A što reći o ovom tijestu - ono je čudo! Ova pizza je istodobno mekana i hrskava!", komentirao nam je chef Fabricio Vežnaver te nam otkrio kako će Tommy uskoro na svom gastro odjelu predstaviti novu ponudu novu ponudu gourmet pizza s njegovim potpisom. 

Jedva čekamo, a ako ste nestrpljivi poput nas, upustite se u avanturu i pripremite kod kuće ovu prefinu Tommy gourmet pizzu by chef Fabricio Vežnaver. I nemojte se bojati kompliciranog tijesta - krenite korak po korak i trud će vam se na kraju isplatiti!

TOMMY GOURMET PIZZA by Fabricio Vežnaver

Sastojci – za gel:

450 g vode na 90 °C

150 g brašna

Sastojci – za 'bigu':

1400 g brašna

600 g mlake vode

13,5 g pivskog kvasca

Sastojci - 1. zamjes:

600 g brašna

300 g vode

Sastojci - 2. zamjes:

900 g 1. zamjesa

2000 g bige

100 g kiselog kvasca

600 g gela

15 g slada

60 g soli

95 g maslinovog ulja

650 g vode

Sastojci – za nadjev:

500 g raštike

100 g maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

300 g sira Delicato Iberico

300 g mlijeka

425 g mozzarelle

1 kg domaće kobasice

Postupak:

  1. Pomiješati vodu s brašnom. Dobivenu smjesu (gel) ostaviti na 4°C pokrivenu do sutrašnjeg dana.
  2. Za 'bigu' je potrebno pomiješati brašno, vodu i pivski kvasac te ostaviti na 18 °C otprilike 14-16 sati.
  3. U prvom zamjesu pomiješati brašno i vodu te ostaviti pokriveno da odstoji 30 minuta.
  4. U 2. zamjesu pomiješamo gel, 'bigu' i prvi zamjes te dodamo kiseli kvasac, slad, sol, maslinovo ulje i vodu. Dobivenu glatku smjesu pustiti da odmori 30 minuta te poslije toga napraviti loptice od 270 g i ostaviti da fermentiraju otprilike 180-240 minuta na sobnoj temperaturi. Smjesa bi trebala biti dostatna za 18 loptica.
  5. Meso domaćih kobasica odvojimo od vanjske opne i zapečemo na tavi. Raštiku operemo i odstranimo centralni (tvrdi) dio lista i stavimo kuhati u vruću vodu cca 2-3 minute. Termički obrađenu raštiku stavljamo par minuta u vruću tavu na zagrijano maslinovo ulje koje smo prethodno aromatizirali s češnjem češnjaka i posolili.
  6. Sir Iberico ribamo i kuhamo s mlijekom da dobijemo gustu kremu. Kuhati dok se sir u potpunosti ne otopi. Dobivenu masu je potrebno miksati štapnim mikserom da bi se dobila glatka krema. Mozzarellu iscijedimo od vode.
  7. Dobivene loptice od tijesta raširimo prema kalupu, premažemo s malo maslinovog ulja i krenemo sa slaganjem. Raspored slaganja: raštika, mozzarella, pečene kobasice. Zapeći 7 minuta na 240 °C.
  8. Na pečenu pizzu dodajemo dobivenu kremu od Iberico sira. Dobar tek!

 

voće i čokolada Kolač s mandarinama po receptu poznatog chefa kulinarsko natjecanje Viktorija i Marino najbolji su mladi kuhari! Taste the Mediterranean Festival koji njeguje izvrsnost u kulinarstvu

 

Posjeti Gastro.hr