Umjetnost ukuhavanja – od voća do savršenog pekmeza

Barbara Chowaniez/Unsplash Skuhaj domaći pekmez i posluži ga uz kruh i putar
Bogatstvo plodova kojima proljeće i ljeto obiluju idealno je vrijeme da odabereš fino povrće i sočno voće za najukusnije marmelade, želee, sokove i sirupe
Vidi originalni članak

Za sve koji su se ove godine konačno odlučili okušati u pripremi zimnice, ali i za one s iskustvom koje žele ponoviti 'pravila', donosimo zlata vrijedne savjete - uz koje ćeš doktorirati umjetnost ukuhavanja.

  • Samo najbolji sastojci
    Bez obzira na to kupuješ li voće i povrće na tržnici ili ih sama bereš u svojem vrtu ili voćnjaku (ok, može i u maminom ili bakinom) oni moraju biti svježi i najbolje kvalitete.
  • Čistoća je najvažnija
    Staklenke, boce i odgovarajući poklopci prije svake upotrebe moraju biti temeljito oprani i obavezno ih oplahni kipućom vodom. Potom ih ostavi na kuhinjskoj krpi da se ocijede. Čak i najmanja nečistoća može uništiti okus sadržaja staklenke!
  • Praktični pomagači
    Olakšaj si uvelike pripremu: nabavi posebne nožiće za uklanjanje koštica iz voća, čvrsta sita različitih veličina, velike (široke) lonce i staklenke s poklopcem na navoj.
  • Šećer, sol i ocat
    Oni se brinu za aromu i trajnost sastojaka. Možeš upotrebljavati sve vrste soli, šećera i octa. Važno je da paziš na upute proizvođača. Primjerice, med i smeđi šećer daju aromu karamele, a pikantnu notu daju ocat od vina i voća.
  • Čuvanje
    Staklenke s blagom koje si pripremila čuvaj na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Primjerice, u smočnici ili podrumu gdje je stalna temperatura. Pravilno pohranjena marmelada može potrajati oko godinu dana – naravno kod onih koji nisu baš 'apetitlih'. (Priznajemo, kod nas traje puno kraće!) 

 

top 10 Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati

 

Voćne marmelade u 4 koraka

  1. Za 3-4 staklenke (od 450 ml) operi oko 1,2 kg svježeg voća po želji, očisti ga i dobro ocijedi.
  2. Voće izvaži prema uputama s pakiranja i pomiješaj sa želiranim šećerom. Miješajući zakuhaj i ostavi da vrije.
  3. Test želiranja: 1-2 žličice marmelade ostavi na hladan tanjur – ako je marmelada kompaktna, tj. čvrsta, znači da je priprema gotova, a ako nije – kuhaj još 1-2 minute.
  4. Marmeladu odmah prelij u staklenke i zatvori ih. Ostavi ih na poklopcu da se hlade oko 5 minuta (kako bi nastao vakuum), a potom ih okreni.

 

Neodoljivo ukusan Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

 

Napravi domaći sok ili sirup

Sok ili sirup koji napraviš kod kuće čuvat će punu aromu voća.

Za oko 1 l soka skuhaj u sokovniku (bez šećera) ili ekspres loncu (dodaj i 100 ml vode) 1,5-2 kg voća (ovisno o tome koliko vode sadrži odabrano voće). Odmah ga prelij u boce.

Možeš skuhati i sirup; ½ litre soka, 650 g šećera i 5-10 g limunske kiseline (iz vrećice) kuhaj oko 10 minuta. Odmah prelij u boce i zatvori ih. Odličan je za osvježavajuće napitke, deserte ili sladoled.

 

dobar savjet Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak!

 

Posjeti Gastro.hr