Recepti 09. rujna 2023.

Umjetnost ukuhavanja – od voća do savršenog pekmeza

Domaći pekmez
Skuhaj domaći pekmez i posluži ga uz kruh i putar foto: Barbara Chowaniez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogatstvo plodova kojima proljeće i ljeto obiluju idealno je vrijeme da odabereš fino povrće i sočno voće za najukusnije marmelade, želee, sokove i sirupe

Za sve koji su se ove godine konačno odlučili okušati u pripremi zimnice, ali i za one s iskustvom koje žele ponoviti 'pravila', donosimo zlata vrijedne savjete - uz koje ćeš doktorirati umjetnost ukuhavanja.

  • Samo najbolji sastojci
    Bez obzira na to kupuješ li voće i povrće na tržnici ili ih sama bereš u svojem vrtu ili voćnjaku (ok, može i u maminom ili bakinom) oni moraju biti svježi i najbolje kvalitete.
  • Čistoća je najvažnija
    Staklenke, boce i odgovarajući poklopci prije svake upotrebe moraju biti temeljito oprani i obavezno ih oplahni kipućom vodom. Potom ih ostavi na kuhinjskoj krpi da se ocijede. Čak i najmanja nečistoća može uništiti okus sadržaja staklenke!
  • Praktični pomagači
    Olakšaj si uvelike pripremu: nabavi posebne nožiće za uklanjanje koštica iz voća, čvrsta sita različitih veličina, velike (široke) lonce i staklenke s poklopcem na navoj.
  • Šećer, sol i ocat
    Oni se brinu za aromu i trajnost sastojaka. Možeš upotrebljavati sve vrste soli, šećera i octa. Važno je da paziš na upute proizvođača. Primjerice, med i smeđi šećer daju aromu karamele, a pikantnu notu daju ocat od vina i voća.
  • Čuvanje
    Staklenke s blagom koje si pripremila čuvaj na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Primjerice, u smočnici ili podrumu gdje je stalna temperatura. Pravilno pohranjena marmelada može potrajati oko godinu dana – naravno kod onih koji nisu baš 'apetitlih'. (Priznajemo, kod nas traje puno kraće!) 

 

Možda vas zanima... Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati Špajza

 

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Domaća marmelada i fini kroasan - kombinacija iz snova foto: Cottonbro Studio/Pexels

Voćne marmelade u 4 koraka

  1. Za 3-4 staklenke (od 450 ml) operi oko 1,2 kg svježeg voća po želji, očisti ga i dobro ocijedi.
  2. Voće izvaži prema uputama s pakiranja i pomiješaj sa želiranim šećerom. Miješajući zakuhaj i ostavi da vrije.
  3. Test želiranja: 1-2 žličice marmelade ostavi na hladan tanjur – ako je marmelada kompaktna, tj. čvrsta, znači da je priprema gotova, a ako nije – kuhaj još 1-2 minute.
  4. Marmeladu odmah prelij u staklenke i zatvori ih. Ostavi ih na poklopcu da se hlade oko 5 minuta (kako bi nastao vakuum), a potom ih okreni.

 

Džem od šljiva Možda vas zanima... Napravi domaći džem od šljiva - imamo super recept! Recepti

 

Napravi domaći sok ili sirup

Sok ili sirup koji napraviš kod kuće čuvat će punu aromu voća.

Za oko 1 l soka skuhaj u sokovniku (bez šećera) ili ekspres loncu (dodaj i 100 ml vode) 1,5-2 kg voća (ovisno o tome koliko vode sadrži odabrano voće). Odmah ga prelij u boce.

Možeš skuhati i sirup; ½ litre soka, 650 g šećera i 5-10 g limunske kiseline (iz vrećice) kuhaj oko 10 minuta. Odmah prelij u boce i zatvori ih. Odličan je za osvježavajuće napitke, deserte ili sladoled.

 | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Kruh, putar i pekmez - omijeni doručak iz djetinjstvs foto: Monika Grabkowska/Unsplash

 

staklenke za zimnicu Možda vas zanima... Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.