Za sve koji su se ove godine konačno odlučili okušati u pripremi zimnice, ali i za one s iskustvom koje žele ponoviti 'pravila', donosimo zlata vrijedne savjete - uz koje ćeš doktorirati umjetnost ukuhavanja.
- Samo najbolji sastojci
Bez obzira na to kupuješ li voće i povrće na tržnici ili ih sama bereš u svojem vrtu ili voćnjaku (ok, može i u maminom ili bakinom) oni moraju biti svježi i najbolje kvalitete. - Čistoća je najvažnija
Staklenke, boce i odgovarajući poklopci prije svake upotrebe moraju biti temeljito oprani i obavezno ih oplahni kipućom vodom. Potom ih ostavi na kuhinjskoj krpi da se ocijede. Čak i najmanja nečistoća može uništiti okus sadržaja staklenke! - Praktični pomagači
Olakšaj si uvelike pripremu: nabavi posebne nožiće za uklanjanje koštica iz voća, čvrsta sita različitih veličina, velike (široke) lonce i staklenke s poklopcem na navoj. - Šećer, sol i ocat
Oni se brinu za aromu i trajnost sastojaka. Možeš upotrebljavati sve vrste soli, šećera i octa. Važno je da paziš na upute proizvođača. Primjerice, med i smeđi šećer daju aromu karamele, a pikantnu notu daju ocat od vina i voća. - Čuvanje
Staklenke s blagom koje si pripremila čuvaj na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Primjerice, u smočnici ili podrumu gdje je stalna temperatura. Pravilno pohranjena marmelada može potrajati oko godinu dana – naravno kod onih koji nisu baš 'apetitlih'. (Priznajemo, kod nas traje puno kraće!)
Voćne marmelade u 4 koraka
- Za 3-4 staklenke (od 450 ml) operi oko 1,2 kg svježeg voća po želji, očisti ga i dobro ocijedi.
- Voće izvaži prema uputama s pakiranja i pomiješaj sa želiranim šećerom. Miješajući zakuhaj i ostavi da vrije.
- Test želiranja: 1-2 žličice marmelade ostavi na hladan tanjur – ako je marmelada kompaktna, tj. čvrsta, znači da je priprema gotova, a ako nije – kuhaj još 1-2 minute.
- Marmeladu odmah prelij u staklenke i zatvori ih. Ostavi ih na poklopcu da se hlade oko 5 minuta (kako bi nastao vakuum), a potom ih okreni.
Napravi domaći sok ili sirup
Sok ili sirup koji napraviš kod kuće čuvat će punu aromu voća.
Za oko 1 l soka skuhaj u sokovniku (bez šećera) ili ekspres loncu (dodaj i 100 ml vode) 1,5-2 kg voća (ovisno o tome koliko vode sadrži odabrano voće). Odmah ga prelij u boce.
Možeš skuhati i sirup; ½ litre soka, 650 g šećera i 5-10 g limunske kiseline (iz vrećice) kuhaj oko 10 minuta. Odmah prelij u boce i zatvori ih. Odličan je za osvježavajuće napitke, deserte ili sladoled.