Mekane buhtle, palačinke, pečena divljač - sve su to delicije uz koje obavezno ide džem od šljiva. Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema od šljiva koje su nekada pripremale naše mame, bake pa i prabake.
Za kuhanje domaćeg džema od šljiva ne treba ti mnogo sastojaka, ali ti treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćeš tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera.
Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki
Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini.
Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti.
Iskoristi ljetno voće te pripremi i ove ukusne džemove: