Recepti 13. kolovoza 2021.

Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

SHUTTERSTOCK Džem od šljiva
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona šljiva je na vrhuncu, iskoristi ju i pripremi ukusan džem u kojem ćeš guštati cijelu godinu

Mekane buhtle, palačinke, pečena divljač - sve su to delicije koje se savršeno nadopunjuju s domaćim džemom od šljiva. Iako postoji cijeli niz kupovnih džemova, ništa ne može zamijeniti okus domaćeg džema od šljiva koje su nekada pripremale naše mame, bake pa i prabake. Za kuhanje domaćeg džema ne treba ti mnogo sastojaka, ali ti treba volje i vremena. Najbolje je koristiti što zrelije šljive jer ćeš tako moći smanjiti potrebnu količinu šećera.
 

Možda vas zanima... Do perfektnih palačinki uz sedam primjenjivih savjeta Špajza
 

Važan korak u pripremi je sterilizacija staklenki

Kako bi u okusu mirisnog džema mogla uživati tijekom cijele godine, važno je dobro pripremiti staklenke u kojima ćeš ga skladištiti. Ako ih ne steriliziraš, džem se može lako pokvariti i razviti plijesan na površini. Najjednostavniji postupak steriliziranja staklenki je pomoću pećnice. Staklenke najprije dobro operi i temeljito osuši te ih zatim stavi u pećnicu zagrijanu na 120°C minimalno 15 minuta. Sterilizirane staklenke tako će biti dovoljno vruće da u njih odmah možeš staviti džem bez straha da će staklo napuknuti. 

Sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • 400 do 500 g šećera

Priprema:

  1. Šljive najprije dobro operi pod mlazom vode. Pomoću noža svaku prepolovi, izvadi košticu te ju nareži na što sitnije komadiće. 
  2. Nasjeckane šljive pomiješaj sa šećerom i prebaci u duboku posudu za pečenje koja može ići u pećnicu. 
  3. Posudu sa šljivama stavi na najnižu razinu pećnice te ju poklopi poklopcem ili aluminijskom folijom. Šljive peci 30 minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. 
  4. Nakon pola sata ukloni poklopac, šljive promiješaj kuhačom i vrati u pećnicu. Šljive u loncu bez poklopca peci još tri i pol sata na 150 stupnjeva Celzijevih, a vrata pećnice ostavi malo otvorena kako bi višak vlage mogao ispariti. Svakih sat vremena šljive promiješaj.
  5. Kada su se šljive potpuno raspale, džem je gotov. Prebaci ga u vruće staklenke te ih odmah zatvori poklopcem. Džem skladišti na tamnom i hladnom mjestu, a jednom kada ga otvoriš, drži ga u hladnjaku i potroši kroz nekoliko tjedana. 

Iskoristi ljetno voće te pripremi i ove ukusne džemove:

 

Možda vas zanima... Sačuvaj okuse voća za zimu i napravi zalihu finih džemova Recepti Možda vas zanima... Petominutni džem od malina po receptu chefa Ramsayja Recepti Možda vas zanima... Doručak iz snova: džem od breskve i đumbira Recepti Možda vas zanima... Jer je domaće najbolje: Napravi jednostavan džem od smokava Recepti Možda vas zanima... Džem od borovnica i tamne čokolade najbolja je sezonska poslastica Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.