Vege okruglice su osvježavajuća i dobrodošla promjena

Shutterstock
Tko kaže da mesne okruglice moraju biti mesne? No, dobro, mesne okruglice moraju biti mesne, ali okruglice mogu tako dobro funkcionirati i u vege varijanti.
Vidi originalni članak

Na ove smo vege okruglice naišli u ovoj varijanti, a inače su okruglice od svinjetine tradicionalna malezijska hrana. Slične su, ali ipak – nisu, naravno. Mesne su klasika, a u azijskoj kuhinji vrlo česte. No, vegetarijanska varijanta na koju smo naišli još nas je više oduševila.

Okusi Mediterana Grčke mesne okruglice su pun pogodak bilo kad

Ove vege okruglice možeš pripremiti i poslužiti u svakoj varijanti u kojoj poslužuješ i one mesne, a promjena će biti dobrodošla. Možeš ih pripremiti u pećnici, naravno, ali klasična varijanta – ona u dubokom ulju – bit će ipak malo poznatija nepcu i teksturom ipak nešto drukčije. Možeš ih poslužiti kao snack, uz neki od umaka. Najbolje bi bio slatko-kiseli umak, ali dobro će proći i kombinacija majoneze i ketchupa ili bilo koji umak s bazom od vrhnja.

Osim toga, ove vege okruglice mogu biti i savršene u jelu s tjesteninom, najbolje špagetima. No, znaš što je još dobra varijanta – ove kuglice možeš pritisnuti i spljoštiti, pa poslužiti umjesto burger pljeskavica. Sjajne su i s rižom! Ako ih pržiš u ulju, okruglice će izvana biti hrskave, a unutrašnjost će biti ugodno začinjena i sasvim drukčije teksture.

Evo kako ih pripremiti i uživati u ovom slasnom vege jelu!

Vege okruglice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 srednja krumpira
  • 1/2 šalice mrkve (naribane)
  • 1/2 šalice mladog luka (nasjeckanog)
  • 1 luk (nariban ili sitno nasjeckan)
  • 2 češnja češnjaka (zgnječena)
  • sol i papar po ukusu
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 1/2 žličice paprike (po želji)
  • ulje za prženje 

Priprema:

  1. Krumpir oguli i nareži na kockice. Namoči ga u zdjeli vode.
  2. U loncu zakuhaj vode toliko da prekrije krumpir narezan na kockice i posoli vodu. Krumpir narezan na kockice stavi u kipuću vodu pa poklopi posudu.
  3. Kuhaj krumpir dok ne omekša. Probaj vilicom da vidiš je li mekan, pa ako je ocijedi vodu. Dobro zgnječi krumpir vilicom ili mikserom.
  4. U zdjeli pomiješaj pire krumpir, naribanu mrkvu, nasjeckani mladi luk i nasjeckani češnjak. Dobro izmiješaj sastojke.
  5. Posoli i popapri po ukusu. Možeš dodati papriku za malo pikantniji okus. Dodaj kukuruzni škrob i miješaj dok se dobro ne sjedini.
  6. Oblikuj okruglice i zamrzni ih na 15 minuta. Tako će zadržati oblik prilikom prženja.
  7. U tavi zagrij ulje i peci okruglice najmanje 3-5 minuta ili dok ne porumene.
  8. Kad je pečeno, stavi vege okruglice na papirnati ručnik. Tako će se upiti višak ulja.

top 3 Nije bolonjez - 3 najbolja jela s mljevenim mesom!

Posjeti Gastro.hr