Voljeno jelo može biti i sasvim drukčije - pašticada od morskog psa

Shutterstock
Kad neko jelo volimo pripremati i jesti, ne padne nam na pamet da to jelo može biti i potpuno drukčije. Ovo je jedan takav primjer koji ćete zavoljeti, sigurni smo!
Vidi originalni članak

Svaki pravi Dalmatinac, a proteže se to i na cijelu Hrvatsku, zna od čega se radi pašticada. I tu nema odstupanja. No, što ako sve napravimo s malim (ili možda velikim) zaokretom? Što ako to umjesto pašticade s goveđim ili junećim mesom bude – pašticada od morskog psa.  Potpuno neočekivano za mnoge, znamo, ali zašto ne isprobati?

 

Posjetitelji festivala Taste the Mediterranean imali su priliku vidjeti kako vrhunski chefovi pripremaju razna riblja jela na brojne načine i s brojnim varijacijama. Za nas koji nismo imali priliku biti na ovom festivalu u Splitu, istarski chef Fabricio Vežnaver odlučio je pripremiti jedan od morskih specijaliteta. Tako je odluka, sasvim uobičajeno i logično, pala na morskog psa. No, kako ne bi sve bilo očekivano i uobičajeno, ponajbolji istarski chef odlučio je da će to biti pašticada od morskog psa. I nije pogriješio!

Ako već razmišljaš gdje ćeš nabaviti sve sastojke i kombiniraš kamo i kada otići, ne brini se! Sve sastojke možeš bez problema pronaći u trgovinama Tommy diljem Hrvatske. Tamo možeš lako pronaći kvalitetne sastojke koji će ti biti potrebni za ovo sigurno ukusno jelo.

Ne moraš biti vrhunski chef da tvoja pašticada od morskog psa bude zvijezda stola, ali ako ponekad nemaš vremena, provjeri je li ovo jelo toga dana u ponudi na Gastro odjelu nekih od Tommy prodavaonica.

A evo i recepta koji je s nama i vama podijelio Fabricio Vežnaver!

Pašticada od morskog psa

Sastojci:

• 800 g fileta očišćenog morskog psa

• 2 glavice crvenog luka

• 1 mrkva

• 1 komad celera

• 2 režnja češnjaka

• 1 žličica muškatnog oraščića

• 1 žlica koncentrata rajčice

• 2 žlice prošeka

• Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje

• sol

• papar

• 6 suhih šljiva namakanih u vodi 10-ak minuta

Priprema:

  1. Zapeci odreske od morskog psa sa svih strana i izvadi ih sa strane.
  2. Na maslinovom ulju pirjaj sitno sjeckani crveni luk, nakon par minuta dodaj protisnuti češnjak. Kada luk omekša, dodaj mrkvu i celer rezane na kockice i suhe šljive, prethodno namočene u vodi.
  3. Kada povrće omekša, vrati odreske i podlij prošekom i rajčicom te začini solju i paprom. Naribaj muškatnog oraščića i podlij vodom ili ribljim temeljcem toliko da prekrije odreske. Sve zajedno kuhaj cca 20 minuta, izvadi odreske i suhe šljive na tanjur.
  4. Povrće iz umaka miksaj štapnim mikserom i vrati odreske i šljive u umak. Ako je umak previše gust, dodaj još vode. Posluži uz njoke.

Fini klasik Rižoto s piletinom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim Slasno i uvijek dobrodošlo Zapečena tjestenina s četiri vrste sira – na chefov način, ali brzinski! Jelo kojem ne možemo odoljeti Slavni chef dao nam je svoj recept za savršenu šalšu

Posjeti Gastro.hr