Recepti Taste the Mediterranean 18. listopada 2022.

Voljeno jelo može biti i sasvim drukčije - pašticada od morskog psa

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kad neko jelo volimo pripremati i jesti, ne padne nam na pamet da to jelo može biti i potpuno drukčije. Ovo je jedan takav primjer koji ćete zavoljeti, sigurni smo!

Svaki pravi Dalmatinac, a proteže se to i na cijelu Hrvatsku, zna od čega se radi pašticada. I tu nema odstupanja. No, što ako sve napravimo s malim (ili možda velikim) zaokretom? Što ako to umjesto pašticade s goveđim ili junećim mesom bude – pašticada od morskog psa.  Potpuno neočekivano za mnoge, znamo, ali zašto ne isprobati?

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

 

Posjetitelji festivala Taste the Mediterranean imali su priliku vidjeti kako vrhunski chefovi pripremaju razna riblja jela na brojne načine i s brojnim varijacijama. Za nas koji nismo imali priliku biti na ovom festivalu u Splitu, istarski chef Fabricio Vežnaver odlučio je pripremiti jedan od morskih specijaliteta. Tako je odluka, sasvim uobičajeno i logično, pala na morskog psa. No, kako ne bi sve bilo očekivano i uobičajeno, ponajbolji istarski chef odlučio je da će to biti pašticada od morskog psa. I nije pogriješio!

 | Author: Tommy foto: Tommy

Ako već razmišljaš gdje ćeš nabaviti sve sastojke i kombiniraš kamo i kada otići, ne brini se! Sve sastojke možeš bez problema pronaći u trgovinama Tommy diljem Hrvatske. Tamo možeš lako pronaći kvalitetne sastojke koji će ti biti potrebni za ovo sigurno ukusno jelo.

 | Author: Tommy foto: Tommy

Ne moraš biti vrhunski chef da tvoja pašticada od morskog psa bude zvijezda stola, ali ako ponekad nemaš vremena, provjeri je li ovo jelo toga dana u ponudi na Gastro odjelu nekih od Tommy prodavaonica.

A evo i recepta koji je s nama i vama podijelio Fabricio Vežnaver!

Pašticada od morskog psa

Sastojci:

• 800 g fileta očišćenog morskog psa

• 2 glavice crvenog luka

• 1 mrkva

• 1 komad celera

• 2 režnja češnjaka

• 1 žličica muškatnog oraščića

• 1 žlica koncentrata rajčice

• 2 žlice prošeka

• Il Casolare ekstra djevičansko maslinovo ulje

• sol

• papar

• 6 suhih šljiva namakanih u vodi 10-ak minuta

Priprema:

  1. Zapeci odreske od morskog psa sa svih strana i izvadi ih sa strane.
  2. Na maslinovom ulju pirjaj sitno sjeckani crveni luk, nakon par minuta dodaj protisnuti češnjak. Kada luk omekša, dodaj mrkvu i celer rezane na kockice i suhe šljive, prethodno namočene u vodi.
  3. Kada povrće omekša, vrati odreske i podlij prošekom i rajčicom te začini solju i paprom. Naribaj muškatnog oraščića i podlij vodom ili ribljim temeljcem toliko da prekrije odreske. Sve zajedno kuhaj cca 20 minuta, izvadi odreske i suhe šljive na tanjur.
  4. Povrće iz umaka miksaj štapnim mikserom i vrati odreske i šljive u umak. Ako je umak previše gust, dodaj još vode. Posluži uz njoke.
Možda vas zanima... Rižoto s piletinom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim Recepti Možda vas zanima... Zapečena tjestenina s četiri vrste sira – na chefov način, ali brzinski! Recepti Možda vas zanima... Slavni chef dao nam je svoj recept za savršenu šalšu Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.