Recepti Taste the Mediterranean 17. listopada 2022.

Rižoto s piletinom koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Klasična jela su ono čemu se uvijek vraćamo. Nakon svih raskošnih jela koja pokušamo skuhati i koja priželjkujemo, nekad nam najbolje „sjedne“ neki omiljeni klasik…

Vrlo vjerojatno nema djeteta koje nije voljelo ili ne voli rižoto s piletinom. Riža je nešto što dobro prolazi kako kod djece tako i kod odraslih, kako u najvećim specijalitetima, tako i u najjednostavnijim jelima. Važno je, istina, znati ga pripremiti i nije dovoljno samo skuhati rižu i prepeći piletinu. Sočan i ukusan rižoto ipak zahtijeva znanje i malo truda. No, nekad i ne previše.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Na nedavno održanom festivalu Taste the Mediterranean slavni su chefovi pripremali razne specijalitete, pa je tako jedan od njih bio i Roberto Cerea. Kad jela priprema ovaj chef koji je stigao iz restorana s 3 Michelinove zvjezdice, Vittorio u Bergamu, onda ne možemo očekivati da je to jelo koje možemo pripremiti kod kuće. Između ostalog, na njegovom se popisu jela koja je pripremao na splitskom festivalu našao i rižoto. No, za ove svakodnevne obroke, ipak smo potražili nešto jednostavnije. No, nismo radili kompromis što se kvalitete tiče!

 | Author: Tommy foto: Tommy

Već dobro nam poznati istarski chef Fabrizio Vežnaver pomogao nam je u tom na najbolji mogući način. Za njegov rižoto s piletinom ne moraš imati znanja vrhunskog chefa, a opet ćeš vrlo fino jesti. On nam je pripremio ovaj rižoto sa sastojcima koje možeš redom pronaći u trgovinama Tommy, pa se nećeš previše namučiti tražeći kvalitetne sastojke. A za one dane kad ti se baš i ne da kuhati ili, budimo realni, uistinu ne stigneš, ovo jelo možeš pronaći na Gastro odjelu Tommy trgovina.

 | Author: Tommy foto: Tommy

 | Author: Tommy foto: Tommy

Rižoto s piletinom

Sastojci:

• 2 žlice Il Casolare ekstra djevičanskog maslinovog ulja

• 1 dl bijelog vina Pošip Zlatan Otok

• 1 glavica crvenog luka

• 2 režnja češnjaka

• 400 g pilećih prsa

• 400 g T! riže

• 200 ml T! pasirane rajčice

• sol

• papar

• 50 g maslaca

Priprema:

  1. Piletinu izreži na manje kockice i zapeci na tavi sa svih strana, zatim stavi sa strane.
  2. Na ulju prži crveni luk koji si prethodno nasjeckala, pirjaj dok ne omekša, zatim dodaj protisnuti češnjak.
  3. Rižu dodaj na luk i pazi da ne zagori, a kada bude staklasta, podlij s vinom. NAPOMENA: Riža koju ćeš koristiti za rižoto treba biti s većim postotkom škroba i potrebno ju je kuhati 17-20 minuta za rižoto, kako bi zrna ostala al dente.
  4. Nakon što alkohol ishlapi, dodaj piletinu, začine i pasiranu rajčicu.
  5. Neprestano miješaj i podlijevaj toplom vodom (bit će ukusnije ako koristiš povrtni ili pileći temeljac). Kada je riža gotova, makni s vatre i dodaj kockice hladnog maslaca.

 | Author: Tommy foto: Tommy

Možda vas zanima... Uz recept istarskog chefa brudet od hobotnice će češće biti na tvom stolu Recepti Možda vas zanima... Zapečena tjestenina s četiri vrste sira – na chefov način, ali brzinski! Recepti Možda vas zanima... Slavni chef dao nam je svoj recept za savršenu šalšu Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.