Vrlo vjerojatno nema djeteta koje nije voljelo ili ne voli rižoto s piletinom. Riža je nešto što dobro prolazi kako kod djece tako i kod odraslih, kako u najvećim specijalitetima, tako i u najjednostavnijim jelima. Važno je, istina, znati ga pripremiti i nije dovoljno samo skuhati rižu i prepeći piletinu. Sočan i ukusan rižoto ipak zahtijeva znanje i malo truda. No, nekad i ne previše.
Na nedavno održanom festivalu Taste the Mediterranean slavni su chefovi pripremali razne specijalitete, pa je tako jedan od njih bio i Roberto Cerea. Kad jela priprema ovaj chef koji je stigao iz restorana s 3 Michelinove zvjezdice, Vittorio u Bergamu, onda ne možemo očekivati da je to jelo koje možemo pripremiti kod kuće. Između ostalog, na njegovom se popisu jela koja je pripremao na splitskom festivalu našao i rižoto. No, za ove svakodnevne obroke, ipak smo potražili nešto jednostavnije. No, nismo radili kompromis što se kvalitete tiče!
Već dobro nam poznati istarski chef Fabrizio Vežnaver pomogao nam je u tom na najbolji mogući način. Za njegov rižoto s piletinom ne moraš imati znanja vrhunskog chefa, a opet ćeš vrlo fino jesti. On nam je pripremio ovaj rižoto sa sastojcima koje možeš redom pronaći u trgovinama Tommy, pa se nećeš previše namučiti tražeći kvalitetne sastojke. A za one dane kad ti se baš i ne da kuhati ili, budimo realni, uistinu ne stigneš, ovo jelo možeš pronaći na Gastro odjelu Tommy trgovina.
Rižoto s piletinom
Sastojci:
• 2 žlice Il Casolare ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 1 dl bijelog vina Pošip Zlatan Otok
• 1 glavica crvenog luka
• 2 režnja češnjaka
• 400 g pilećih prsa
• 400 g T! riže
• 200 ml T! pasirane rajčice
• sol
• papar
• 50 g maslaca
Priprema:
- Piletinu izreži na manje kockice i zapeci na tavi sa svih strana, zatim stavi sa strane.
- Na ulju prži crveni luk koji si prethodno nasjeckala, pirjaj dok ne omekša, zatim dodaj protisnuti češnjak.
- Rižu dodaj na luk i pazi da ne zagori, a kada bude staklasta, podlij s vinom. NAPOMENA: Riža koju ćeš koristiti za rižoto treba biti s većim postotkom škroba i potrebno ju je kuhati 17-20 minuta za rižoto, kako bi zrna ostala al dente.
- Nakon što alkohol ishlapi, dodaj piletinu, začine i pasiranu rajčicu.
- Neprestano miješaj i podlijevaj toplom vodom (bit će ukusnije ako koristiš povrtni ili pileći temeljac). Kada je riža gotova, makni s vatre i dodaj kockice hladnog maslaca.