Zeljanica - otkrij najbolji tradicionalni recept

Shutterstock Pita zeljanica
Po mnogima kraljica jela od vučenog tijesta, pita zeljanica posebno je popularna na prostorima bivše države, a tradicionalni recept olakšat će ti pripremu – gotova je u sat vremena i spremna da u njoj uživate i ti i tvoji gosti
Vidi originalni članak

Divimo se onima koji znaju razvući dobro vučeno tijesto, a što je tek s onima koji znaju i savršeno pogoditi okus i začinjenost punjenja?! Primjerice ova pita zeljanica punjena špinatom i kravljim sirom prava je poslastica, no treba je dovoljno posoliti, a ne i presoliti. Tko to umije savršeno pogoditi, e to je pravi majstor zeljanice!

Kako bismo ti omogućili da se posvetiš isključivo usavršavanju nadjeva, ovaj put dopustit ćemo ti da koristiš kupovne kore. Naravno, ako si majstor razvlačenja kora kod kuće, slobodno koristi svoje domaće.

 

Pita zeljanica

Sastojci:

  • 60 dag tankog tijesta za savijače
  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 30 dag špinata
  • 4 jaja
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 2 žlice kukuruznog brašna
  • ulje i sol

Postupak:

  1. Špinat očisti, odstrani mu peteljke, operi ga pa nareži na sitno i posoli. Ostavi ga u zdjeli 15 minuta da omekša, a zatim ga dobro ocijedi.
  2. Tada mu dodaj zgnječeni sir, kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno i 3 žlice ulja. Po potrebi još malo posoli.
  3. Lim namaži i na dno stavi tri kore, izrezane prema veličini lima i svaku poprskaj uljem. Tada stavi na koru 3 žlice pripremljenog nadjeva i ravnomjerno premaži cijelu koru. Dalje slaži kore, svaku poprskaj uljem i premaži nadjevom sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.
  4. Posljednje trebaju biti dvije kore poprskane uljem, pa ih premaži sa 2 do 3 žlice kiselog vrhnja, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperaturi oko 60 minuta.
  5. Pečenu zeljanicu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta nareži na veće komade.

Savjet više: Umjesto špinata u nadjevu za zeljanicu možeš upotrijebiti i blitvu, kelj ili poriluk. Odlično funkcionira i zamrznuti špinat, u trenucima kada ti svježi nije dostupan.

 

Slasno! Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira omiljeni hrskavi zalogaj Najbolji burek s mesom od gotovih kora

 

Posjeti Gastro.hr