Recepti Povrće 12. rujna 2025.

Zeljanica - najbolji tradicionalni recept

Povrće
25 MIN
60 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Pita zeljanica
Pita zeljanica
foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Po mnogima kraljica jela od vučenog tijesta, pita zeljanica posebno je popularna na prostorima bivše države, a tradicionalni recept olakšat će ti pripremu – gotova je u sat vremena i spremna da u njoj uživate i ti i tvoji gosti

Divimo se onima koji znaju razvući dobro vučeno tijesto, a što je tek s onima koji znaju i savršeno pogoditi okus i začinjenost punjenja?! Primjerice ova pita zeljanica, punjena špinatom i kravljim sirom prava je poslastica, no treba je dovoljno posoliti, a ne i presoliti. Tko to umije savršeno pogoditi, e to je pravi majstor, odnosno prava majstorica zeljanice!

Kako bismo ti omogućili da se posvetiš isključivo usavršavanju nadjeva, ovaj put dopustit ćemo ti da koristiš kupovne kore. Naravno, ako si majstor(ica) razvlačenja kora kod kuće, slobodno koristi svoje domaće.

 | Author: Shutterstock Pita zeljanica foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Pita zeljanica
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kore za savijače 600 g
  • Svježi kravlji sir 250 g
  • Špinat 300 g
  • Jaje 4 kom
  • Kiselo vrhnje 300 ml
  • Kukuruzno brašno 2 žlica
  • Suncokretovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Špinat očisti, odstrani mu peteljke, operi ga pa nareži na sitno i posoli. Ostavi ga u zdjeli 15 minuta da omekša, a zatim ga dobro ocijedi.


  2. Tada mu dodaj zgnječeni sir, kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno i 3 žlice ulja. Po potrebi još malo posoli, a možeš dodati i malo papra.


  3. Pleh namaži i na dno stavi tri kore, izrezane prema veličini lima i svaku poprskaj uljem. Tada stavi na koru 3 žlice pripremljenog nadjeva i ravnomjerno premaži cijelu koru. Dalje slaži kore, svaku poprskaj uljem i premaži nadjevom sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.


  4. Posljednje trebaju biti dvije kore poprskane uljem, pa ih premaži sa 2 do 3 žlice kiselog vrhnja, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperaturi oko 60 minuta.


  5. Pečenu zeljanicu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta nareži na veće komade.


Umjesto špinata u nadjevu za zeljanicu možeš upotrijebiti i blitvu, kelj ili poriluk. Odlično funkcionira i zamrznuti špinat, u trenucima kada ti svježi nije dostupan.
Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Možda vas zanima... Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira Recepti Možda vas zanima... Inspirirani Knjazovom emisijom danas pečemo burek s mesom Recepti

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 08:47 30. Lipanj 2022.

    Obozavam zeljanice