gastro postao
Po mnogima kraljica vučenog tijesta, pita zeljanica posebno je popularna na prostorima bivše države, a tradicionalni recept olakšat će ti pripremu – gotovo ja u sat vremena i spremna da u njoj uživate i ti i tvoji gosti
Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijače
- 25 dag svježeg kravljeg sira
- 30 dag špinata
- 4 jaja
- 3 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice kukuruznog brašna
- ulje i sol
Zeljanica
Priprema:
- Špinat očisti, odstrani mu peteljke, operi ga pa nareži na sitno i posoli. Ostavi ga u zdjeli 15 minuta da omekša a zatim ga dobro ocijedi.
- Tada mu dodaj zgnječeni sir, kiselo vrhnje, jaja, kukuruzno brašno Ii 3 žlice ulja. Po potrebi još malo posoli.
- Lim namaži i na dno stavi tri kore, izrezane prema veličini lima i svaku poprskaj uljem. Tada stavi na koru 3 žlice pripremljenog nadjeva i ravnomjerno premaži cijelu koru. Dalje slaži kore, svaku poprskaj uljem i premaži nadjevom sve dok ne potrošiš i tijesto i nadjev.
- Posljednje trebaju biti dvije kore poprskane uljem, pa ih premaži sa 2 do 3 žlice kiselog vrhnja, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na jačoj temperaturi oko 60 minuta.
- Pečenu zeljanicu prekrij mokrim ubrusom, a nakon 30 minuta nareži na veće komade.
Savjet više: Umjesto špinata u nadjevu za zeljanicu možeš upotrijebiti i blitvu, kelj ili poriluk.
Zeljanica