Zagrijte kuhinju divnim mirisima i okusima fine domaće pite od svježeg sira i blitve...
Potpuno drugačija verzija pite od sira od tebe će zahtijevati da umijesiš tijesto, a zatim ukomponiraš blitvui/ili špinat u sredinu, pa sve zajedno ubaciš u pećnicu...
Dok se pita peče, pripremiti možeš umak od grčkog jogurta i omiljenog začinskog bilja, pa pitu poslužiti uz takav kremast i aromatičan dodatak ili tek čašu mlijeka, jogurta, a može i hladnog piva...
Prije no što pitu staviš u ugrijanu pećnicu, premaži je rastopljenim maslacem i žumanjkom kako bi imala što hrskaviju koricu nakon pečenja.
Potpuno drugačija verzija pite od sira i blitve
foto: Stockfood
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od blitve i sira
35 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
550
g
Voda
Suncokretovo ulje
2
žlica
Suhi kvasac
1
žlica
Blitva
800
g
Svježi sir
500
g
Jaje
4
kriška
Sol
0,50
žličica
Maslinovo ulje
1
žlica
Kiselo vrhnje
4
žlica
Postupak
Pomiješaj sve sastojke za tijesto i dobro ga razradi rukama.
Zarolaj tiejsto u kuglu, spremi ga u posudu i prekrij prozirnom folijom. Ostavi sa strane da odmori.
Očisti i operi blitvu pa je izreži na trakice i stavi na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrij maslinovo ulje pa dodaj blitvu.
Sve dobro posoli i promiješaj te stavitna umjerenu vatru. Prži dok blitva ne uvene pa sve ocijedi i pomiješaj sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.
Tijesto podijeli na pola pa razvaljaj 2 polovice na jednake dijelove.
Jedan dio tijesta stavi na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavi nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
Prekrij drugim komadom tijesta. Po površini izbodi rupe.
Premaži rastopljenim maslacem i žumanjkom.
Peci na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.