Recepti Povrće 17. travnja 2024.

Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira

Povrće
35 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira
Potpuno drugačija pita od blitve i svježeg sira
foto: Stockfood
Zagrijte kuhinju divnim mirisima i okusima fine domaće pite od svježeg sira i blitve...

Potpuno drugačija verzija pite od sira od tebe će zahtijevati da umijesiš tijesto, a zatim ukomponiraš blitvu i/ili špinat u sredinu, pa sve zajedno ubaciš u pećnicu...

Dok se pita peče, pripremiti možeš umak od grčkog jogurta i omiljenog začinskog bilja, pa pitu poslužiti uz takav kremast i aromatičan dodatak ili tek čašu mlijeka, jogurta, a može i hladnog piva...

Prije no što pitu staviš u ugrijanu pećnicu, premaži je rastopljenim maslacem i žumanjkom kako bi imala što hrskaviju koricu nakon pečenja.

 | Author: Stockfood Potpuno drugačija verzija pite od sira i blitve foto: Stockfood

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od blitve i sira
35 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 550 g
  • Voda
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Suhi kvasac 1 žlica
  • Blitva 800 g
  • Svježi sir 500 g
  • Jaje 4 kriška
  • Sol 0,50 žličica
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Kiselo vrhnje 4 žlica
Postupak
  1. Pomiješaj sve sastojke za tijesto i dobro ga razradi rukama.


  2. Zarolaj tiejsto u kuglu, spremi ga u posudu i prekrij prozirnom folijom. Ostavi sa strane da odmori.


  3. Očisti i operi blitvu pa je izreži na trakice i stavi na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrij maslinovo ulje pa dodaj blitvu.


  4. Sve dobro posoli i promiješaj te stavitna umjerenu vatru. Prži dok blitva ne uvene pa sve ocijedi i pomiješaj sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.


  5. Tijesto podijeli na pola pa razvaljaj 2 polovice na jednake dijelove.


  6. Jedan dio tijesta stavi na dno kalupa premazanog maslacem. Na podlogu od tijesta stavi nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.


  7. Prekrij drugim komadom tijesta. Po površini izbodi rupe.


  8. Premaži rastopljenim maslacem i žumanjkom.


  9. Peci na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.


 | Author: Thinkstock Blitva foto: Thinkstock

Ako voliš blitvu, ovo su recepti za tebe...

blitva Možda vas zanima... Najbolji prilog uz ribu: Blitva kratko kuhana u vodi Recepti Poljički soparnik recept Možda vas zanima... Poljički soparnik - pripremi ga u pećnici i oduševi goste Recepti Možda vas zanima... Blitva: Kako ju pravilno čuvati i uvrstiti na jelovnik Recepti Možda vas zanima... Zapečene palačinke punjene blitvom i svježim sirom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:36 15. Kolovoz 2022.

    Njam😋