Recepti 11056 prikaza 13. studenoga 2017.

Pita od blitve i sira na neki posve drugačiji način

Stockfood
Zagrijte kuhinju divnim mirisima i okusima fine domaće pite od svježeg sira i blitve...

Nešto drugačija verzija pite od sira od vas će zahtijevati da umijesite tijesto, a zatim ukomponirate blitvu i špinat u sredinu, pa sve zajedno ubacite u pećnicu.

 

kljukusa.jpg Možda vas zanima... Kljukuša: Kraljica pita iz bosanske kuhinje Kolumne

 

Dok se pita peče, pripremiti možete umak od grčkog jogurta i omiljenog začinskog bilja, pa pitu poslužiti uz takav kremast i aromatičan dodatak ili tek čašu mlijeka.

Prije no što pitu stavite u ugrijanu pećnicu, premažite je otopljenim maslacem i žumanjkom kako bi imala što hrskaviju koricu nakon pečenja.

 

Možda vas zanima... Baš kako volimo: Super brza pita od tikvica i slanine Recepti

 

 | Author: Stockfood Stockfood

 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 550 g brašna
  • voda
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica suhog kvasca


Za nadjev vam je potrebno:

  • 800 g blitve
  • 500 g svježeg sira
  • 4 kom jaja
  • sol
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 žlice kiselog vrhnja


Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro ga razradite rukama.
  2. Nakon toga zarolajte smjesu u kuglu, spremite u posudu i prekrijte prozirnom folijom, ostavite sa strane.
  3. Očistite i operite blitvu pa je izrežite na trakice i stavite na kuhinjski papir da se upije višak tekućine. U loncu ugrijte maslinovo ulje pa dodajte blitvu.
  4. Sve dobro posolite i promiješajte te stavite na umjerenu vatru. Pržite dok blitva ne uvene pa sve ocijedite i pomiješajte sa svježim sirom, jajima i vrhnjem.
  5. Tijesto podijelite na pola pa razvaljajte dvije polovice na jednake dijelove.
  6. Jedan dio tijesta stavite na dno kalupa koji ste najprije premazali maslacem. Na podlogu od tijesta stavite nadjev od sira, vrhnja, jaja i blitve.
  7. Prekrijte drugim tijestom. Po površini izbodite rupe.
  8. Premažite otopljenim maslacem i žumanjkom.
  9. Pecite na 200 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.