Burek s mesom ti je omiljeno jelo? Onda si na pravom mjestu. Sočan i mirisan burek na stolu možeš imati za svega sat vremena, a za slastan zalogaj ne moraš potegnuti do lokalne pekare. Iako neki vole motani burek sa mesom, nama je ipak draži recept za okrugli, složeni burek koji režemo na trokute.
Burek s mesom pripremi brzo s gotovim korama
Priprema bureka s mesom je dugotrajna jedino ako sami mijesimo kore, no ako pratiš recept za burek s gotovim korama, priprema postaje mnogo kraća i manje komplicirana. Ako ipak želiš kore za burek pripremiti doma, za to će ti trebati nešto više strpljenja i iskustva.
Najjednostavniji recept za tijesto za burek zahtijeva 500 g glatkog brašna, 300 ml mlake vode, dvije žlice ulja i žličicu soli. Kada umijesiš glatko tijesto ostavi ga da stoji pola sata i zatim razvuci toliko tanko da kroz njega možeš vidjeti dlan. Takvo tijesto napuni nadjevom po receptu u nastavku i burek s mesom je spreman. Ako ipak nemaš strpljenja za pripremu kora za burek, jednako će ukusan biti i burek s mesom od gotovih kora.
Za recept za burek s mesom ne trebaš puno sastojaka
Jedno pakiranje kora za savijače, 300 grama mljevenog mesa, malo ulja i začina je sve što ti treba za pripremu najboljeg recepta za burek s mesom. Prije samog slaganja bureka, potrebno je lagano pirjati meso kako bi omekšalo, a zatim slijedi najzabavniji dio - oblikovanje bureka.
Red kora, red punjenja od mesa i tako nekoliko puta dok ne dobiješ najbolji domaći burek. Ako želiš meso zamijeniti sirom, pomiješaj 500 g svježeg sira s jednom čašicom vrhnja te umiješaj dva jaja i malo soli.
Burek s mesom od gotovih kora
Sastojci:
- 1 pakiranje kora za savijače (500 g)
- 300 g mljevenog mesa po izboru
- 2 glavice luka
- 200 ml vode
- sol, papar
- ulje
Priprema:
- Luk očisti pa nareži na sitne kockice te na ulju poprži dok ne postane staklast.
- U tavu dodaj meso i pirjaj oko 15 minuta dok ne omekša. Kada je gotovo, na meso dodaj obilnu količinu mljevenog papra i soli po želji.
- U lončiću zagrij 200 ml vode i dodaj oko 50 ml ulja te žličicu soli.
- U okruglu posudu za pečenje stavi tri kore, a između svake dodaj malo mješavine vode i ulja.
- Jednu koru sačuvaj cijelu, a ostale nakidaj na nepravilne komade.
- U posudu za pečenje dodaj sloj nakidanih kora, malo mješavine vode i ulja te zatim nadjeva i tako sve dok ne potrošiš sve sastojke.
- Na kraju burek prelij ostatkom mješavine vode i ulja te ga pokrij cijelom korom.
- Burek s mesom peci 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva.
- Kada je gotov, burek preokreni iz tepsije na veliki tanjur i ostavi ga da stoji 10-ak minuta.
- Burek je spreman za rezanje i posluživanje uz čašu hladnog jogurta.