Recepti Doručak 18. veljače 2025.

Inspirirani Knjazovom emisijom danas pečemo burek s mesom

Doručak
25 MIN
40 MIN
4
SREDNJE
; Burek s mesom
foto: Shutterstock
Burek s mesom omiljeni je odabir za doručak, a mi znamo kako pripremiti najbolji hrskavi burek s gotovim korama!

Sinoć smo uživali u odličnoj novoj emisiji Robert Knjaza "Znamo li što jedemo". Prva od najavljenih 8 epizoda bila je posvećena njegovu masnom veličanstvu - bureku i cijelo vrijeme, dok smo gledali Knjaza kako raspetljava povijest ovog omiljenog jela od Turske, preko BiH do Hrvatske, rasle su nam zazubice. Zato smo danas odlučili pojesti pošten burek i u našoj arhivi pronašli odličan recept.

U Knjazovoj emisiji utvrdili smo da je burek nastao na istoku, a u današnji oblik formirao se u Turskoj odakle je došao i na naše prostore. Potvrdili su nam i ono što smo već ranije znali - da je jedino u BiH burek jedino jelo s mesom, dok su ostalo pite. U Turskoj, ali i kod nas, burek je sako slano jelo od tankog vučenog tijesta punjeno mesom, sirov, biljem, povrćem... 

robert knjaz, znamo li što jedemo Možda vas zanima... Knjaz rješava vječnu enigmu - postoji li burek sa sirom? Najave

robert knjaz, znamo li što jedemo | Author: HRT "Znamo li što jedemo" foto: HRT

Burek s mesom pripremi za samo sat vremena

Burek s mesom ti je omiljeno jelo? Onda si na pravom mjestu. Sočan i mirisan burek na stolu možeš imati za svega sat vremena, a za slastan zalogaj ne moraš potegnuti do lokalne pekare. Iako neki vole motani burek sa mesom, nama je ipak draži recept za okrugli, složeni burek koji režemo na trokute. 

Možda vas zanima... Šumski burek od vrganja, špeka i poriluka Kolumne

Burek s mesom pripremi brzo s gotovim korama

Priprema bureka s mesom je dugotrajna jedino ako sami mijesimo kore, no ako pratiš recept za burek s mesom s gotovim korama, priprema postaje mnogo kraća i manje komplicirana. Ako ipak želiš kore za burek pripremiti doma, za to će ti trebati nešto više strpljenja i iskustva.

Najjednostavniji recept za tijesto za burek zahtijeva 500 g glatkog brašna, 300 ml mlake vode, dvije žlice ulja i žličicu soli. Kada umijesiš glatko tijesto ostavi ga da stoji pola sata i zatim razvuci toliko tanko da kroz njega možeš vidjeti dlan.

Takvo tijesto napuni nadjevom po receptu u nastavku i burek s mesom je spreman. Ako ipak nemaš strpljenja za pripremu kora za burek, jednako će ukusan biti i burek s mesom od gotovih kora.

 

 | Author: Shutterstock Burek s mesom foto: Shutterstock

Za recept za burek s mesom ne trebaš puno sastojaka

Jedno pakiranje kora za savijače, 300 grama mljevenog mesa, malo ulja i začina je sve što ti treba za pripremu najboljeg recepta za burek s mesom. Prije samog slaganja bureka, potrebno je lagano pirjati meso kako bi omekšalo, a zatim slijedi najzabavniji dio - oblikovanje bureka.

Red kora, red punjenja od mesa i tako nekoliko puta dok ne dobiješ najbolji domaći burek. Ako želiš meso zamijeniti sirom, pomiješaj 500 g svježeg sira s jednom čašicom vrhnja te umiješaj dva jaja i malo soli. 

Ne gasi ekran dok kuham

Burek s mesom (od gotovih kora)
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Kore za savijače 500 g
  • Mljeveno meso 300 g
  • Luk 2 kom
  • Voda 200 ml
  • Sol
  • Papar
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. Luk očisti pa nareži na sitne kockice te na ulju poprži dok ne postane staklast. 


  2. U tavu dodaj meso i pirjaj oko 15 minuta dok ne omekša. Kada je gotovo, na meso dodaj obilnu količinu mljevenog papra i soli po želji. 


  3. U lončiću zagrij 200 ml vode i dodaj oko 50 ml ulja te žličicu soli.


  4. U okruglu posudu za pečenje stavi tri kore, a između svake dodaj malo mješavine vode i ulja. 


  5. Jednu koru sačuvaj cijelu, a ostale nakidaj na nepravilne komade. 


  6. U posudu za pečenje dodaj sloj nakidanih kora, malo mješavine vode i ulja te zatim nadjeva i tako sve dok ne potrošiš sve sastojke. 


  7. Na kraju burek prelij ostatkom mješavine vode i ulja te ga pokrij cijelom korom. 


  8. Burek s mesom peci 30-40 minuta na 180 stupnjeva. 


  9. Kada je gotov, burek preokreni iz tepsije na veliki tanjur i ostavi ga da stoji 10-ak minuta. 


  10. Burek je spreman za rezanje i posluživanje uz čašu hladnog jogurta.


Možda vas zanima... Burek s mesom i bundevom - jesenska delicija koja grije Kolumne Možda vas zanima... Pite i savijače - favoriti koji će oduševiti baš svakog Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.