Sinoć smo uživali u odličnoj novoj emisiji Robert Knjaza "Znamo li što jedemo". Prva od najavljenih 8 epizoda bila je posvećena njegovu masnom veličanstvu - bureku i cijelo vrijeme, dok smo gledali Knjaza kako raspetljava povijest ovog omiljenog jela od Turske, preko BiH do Hrvatske, rasle su nam zazubice. Zato smo danas odlučili pojesti pošten burek i u našoj arhivi pronašli odličan recept.
U Knjazovoj emisiji utvrdili smo da je burek nastao na istoku, a u današnji oblik formirao se u Turskoj odakle je došao i na naše prostore. Potvrdili su nam i ono što smo već ranije znali - da je jedino u BiH burek jedino jelo s mesom, dok su ostalo pite. U Turskoj, ali i kod nas, burek je sako slano jelo od tankog vučenog tijesta punjeno mesom, sirov, biljem, povrćem...
"Znamo li što jedemo"
Burek s mesom pripremi za samo sat vremena
Burek s mesom ti je omiljeno jelo? Onda si na pravom mjestu. Sočan i mirisan burek na stolu možeš imati za svega sat vremena, a za slastan zalogaj ne moraš potegnuti do lokalne pekare. Iako neki vole motani burek sa mesom, nama je ipak draži recept za okrugli, složeni burek koji režemo na trokute.
Burek s mesom pripremi brzo s gotovim korama
Priprema bureka s mesom je dugotrajna jedino ako sami mijesimo kore, no ako pratiš recept za burek s mesom s gotovim korama, priprema postaje mnogo kraća i manje komplicirana. Ako ipak želiš kore za burek pripremiti doma, za to će ti trebati nešto više strpljenja i iskustva.
Najjednostavniji recept za tijesto za burek zahtijeva 500 g glatkog brašna, 300 ml mlake vode, dvije žlice ulja i žličicu soli. Kada umijesiš glatko tijesto ostavi ga da stoji pola sata i zatim razvuci toliko tanko da kroz njega možeš vidjeti dlan.
Takvo tijesto napuni nadjevom po receptu u nastavku i burek s mesom je spreman. Ako ipak nemaš strpljenja za pripremu kora za burek, jednako će ukusan biti i burek s mesom od gotovih kora.
Burek s mesom
Za recept za burek s mesom ne trebaš puno sastojaka
Jedno pakiranje kora za savijače, 300 grama mljevenog mesa, malo ulja i začina je sve što ti treba za pripremu najboljeg recepta za burek s mesom. Prije samog slaganja bureka, potrebno je lagano pirjati meso kako bi omekšalo, a zatim slijedi najzabavniji dio - oblikovanje bureka.
Red kora, red punjenja od mesa i tako nekoliko puta dok ne dobiješ najbolji domaći burek. Ako želiš meso zamijeniti sirom, pomiješaj 500 g svježeg sira s jednom čašicom vrhnja te umiješaj dva jaja i malo soli.