Ja sam naučila raditi savršeno vučeno tijesto i pišem vam provjeren recept u nastavku a što se tiče nadjeva došli smo do iznimno ukusne kombinacije bundeve i mljevenog mesa. Uz podosta papra ova pita – burek je prava jesenska delicija koja grije.
Druge recepte potražite na blogu Geeketa i pratećem Instagram profilu!
Sastojci za vučeno tijesto:
- 500 g obično bijelo glatko brašno
- 300 ml tople vode
- 50 ml ulja
- 2 žličice soli
- ulje za ruke i za premazivanje
Sastojci za punjenje:
- 1/2 kg mljevenog mesa (čista svinjetina ili miješano)
- 400 g ribane bundeve
- 2 žličice sode bikarbone
- 3-4 žličice himalajske soli
- malo kajenskog papra
- dosta svježe mljevenog šarenog papra
- 2 glavice crvenog luka
Priprema:
- Tijesto zamijesimo od svih navedenih sastojaka tako što ćemo u brašno dodati toplu vodu i sve ostale sastojke pa mijesiti kojih 10 – 15 minuta. Podijelimo ga na 3 kuglice koje ćemo ravnomjerno izvagati. Jedna kuglica će biti cca 270 - 300 g.
- Tijesto bogato nauljimo i ostavimo u zdjelicu koju smo prekrili prozirnom folijom da se ne bi isušilo. Ostavite ga minimalno 30 minuta ali najbolje je i kada ga ostavimo u hladnjaku preko noći pa koristimo idući dan.
- Prije nego ćemo ga razvlačiti izvadimo vučeno tijesto iz hladnjaka 30 minuta prije da dođe na sobnu temperaturu. Pripremimo stolnjak, nauljimo ruke i iz sredine krenemo lagano razvlačiti krajeve sve dok ne bude jako tanko i prozračno.
- Punjenje pripremimo tako što smo naribali bundevu, narezali sitno luk i sve pomiješali dobro s mljevenim mesom i začinima. Prvo žlicom a onda sjedinite rukama da se prožme.
- Na razvučeno tijesto posipamo najprije ulje, a onda na to sve rasporedimo nadjeva od mljevenog mesa i bundeve. Nadjeva ćete također imati za 3 okrugla bureka. Zarolamo tijesto pomoću stolnjaka do pola, pa onda s druge strane opet do pola. Zarolamo u “zvrk” iliti oblik okruglog motanog bureka. Ili oblik po želji.Premažemo s još malo ulja.
- Stavimo peći burek u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 – 190 stupnjeva cca 35 minuta. Korica će biti hrskava, a unutrašnjost mekana i aromatična. Bundeva, meso i dobra količina papra su se nama pokazali kao vrhunska jesenska kombinacija.