Znaš li napraviti francuski klasik - juhu od luka?
Juha od luka pravi je klasik francuske kuhinje. Prema povijesnim izvorima, juha se kao jelo pripremala i konzumirala još 6000 godina prije Krista, a luk i juha od luka bili su na jelovnicima još starih Grka i Rimljana. Luk, koji je rastao u izobilju i, što je još važnije, tijekom cijele godine, bio je prvi izbor u pripremi hranjivog obroka.
Nije poznato kada je juha spojena sa sirom, ali upravo se ova verzija počela nazivati francuskom juhom od luka. Tajna bogatog okusa ove juhe krije se u luku koji se dugo dinsta na laganoj vatri dok se ne karamelizira.
Juha se poslužuje uz prepečeni kruh i zapečeni naribani sir. Zanimljivost je i da se juha konzumira kao lijek protiv mamurluka. "Nakon noćnog izlaska, ili idete na zdjelu juhe od luka, u pekaru ili ravno u krevet", kaže vlasnik restorana La Brasserie, Philippe Valet.
Francuska juha od luka
Sastojci:
- 6 glavica žutog luka, oguljenih
- 55 g maslaca
- 125 ml crnog vina
- 30 ml konjaka
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 litra goveđeg temeljca
- 1 žlica lagano prženog brašna
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
Dodatno:
- 2 šalice (200 g) gruyère sira, naribanog
- 12 kriški baguette kruha, narezanog i tostiranog
- 1 mali češanj češnjaka, prepolovljen
Postupak:
- Luk nareži na kockice, a zatim ga tanko nareži po širini da dobiješ kratke trakice.
- U velikom loncu na srednje jakoj vatri dinstaj luk na maslacu 15 minuta, povremeno miješajući.
- Nastavi kuhati na jakoj vatri 15 minuta ili dok se luk ne karamelizira, neprestano miješajući i stružući dno lonca.
- Potom Deglaziraj luk vinom i konjakom. Pusti da se reducira dok se luk gotovo ne osuši. Dodaj pileći i goveđi temeljac, preprženo brašno i muškatni oraščić. Dobro promiješaj.
- Zakuhaj. Pirjaj na srednje jakoj vatri 30 minuta ili dok se juha ne reducira na pola. Dobit ćeš oko pet šalica (1,25 litara) juhe. Začini solju i paprom.
- Zagrij pećnicu na 200 C. Prelij juhu u zdjelice (koje mogu ići u pećnicu).
- U međuvremenu, češnjak utrljaj u kriške kruha.
- Juhu pospi polovicom sira, na svaku nanesi dvije tostirane kriške kruha i pospi preostalim sirom. Stavi u pećnicu i peci pet minuta ili dok se sir ne otopi. Posluži odmah.
Bon appétit!
Isprobaj i sljedeće recepte za fine juhice: