Znate li da s ciklom možete napraviti i sjajan kolač?

Thinkstock
Vjerojatno si kad pomislite na ciklu, zamislite teglicu sa zimnicom. No ona može biti i u jednom potpuno drugoj priči.
Vidi originalni članak

Sočan i slastan čokoladni kolač s crvenom (ili običnom) narančom i ciklom je definitivno nešto što će vas oduševiti.

Ono što će izgledati jako lijepo, je krema od krem sira, soka od cikle i crvene naranče, koja će imati jednu lijepu ružičastu boju. Ako nemate crvenu naranču, možete kolač ukrasiti i običnom narančom.

Ovaj desert, poslužite uz popodnevni čaj, ili ga ponesite na posao kao slatki obrok.

Vjerujemo kako  će vas iznenaditi kako ciklu možete lijepo iskoristiti umjesto uobičajenih zimnica, salata ili sokova.

Sastojci:

  • 3 - 4 srednje velike cikle
  • 1 1/4 šalice glatkog brašna
  • 3/4 šalice kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 3 jaja
  • 1 1/4 šalice šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 1 šalica maslinovog ulja
  • Za kremu: 
  • 100 g krem sira
  • 8 žlica maslaca, sobne temperature
  • 1/4 šalice šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 1 žlica soka od cikle
  • 1 žličica korice od naranče + malo soka

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Ciklu očistiti i oguliti te ju narezati na polovice i staviti u manju posudu za pečenje s vodom do pola cikli, pokriti folijom i peći dok ne omekša - oko 50 minuta, ostaviti da se ohlade
  3. Namazati maslacem posudu za pečenje (22 x 12 cm) i zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  4. Naribati kuhanu ciklu da je ima za 1 1/4 šalice, ostatak ostaviti za sok za kremu
  5. U posudi pomiješati brašno, kakao, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu
  6. U drugoj posudi pomiješati jaja i šećer i miksati električnim mikserom dok ne postane pjenasto; dodati naribanu ciklu, ekstrakt vanilije i miksati dok se ne sjedini. Postupno umiješati špatulom pola brašna, ulje i ostatak brašna pa izmiksati na najmanjoj brzini mikserom da se sastojci sjedine
  7. Preliti smjesu u namazan kalup i peći 60  do 70 minuta. Ohladiti nakon pečenja
  8. Pripremiti kremu dok se biskvit peče: Izmiksati krem sir sa šećerom pa dodati sok od cikle i koricu naranče i sol te izmiješati špatulom
  9. Na ohlađen biskvit namazati kremu.
  10. Poslužiti uz čaj ili kavu.
  11. Po želji, ukrasite kriškama naranče.
Posjeti Gastro.hr