Sočni blagdani uz blogere Gastrosfere

Blogeri iz naše Gastrosfere otkrili su u kakvim delicijama uživaju za blagdane.
Vidi originalni članak

Naši blogeri iz zajednice Gastrosfera zasukali su rukave i odlučili podijeliti s vama neke od svojih omiljenih božićnih i novogodišnjih delicija, koje uredno pronađu svoje mjesto na njihovom blagdanskom stolu. Razne slastice zaokupile su maštu naših blogera, pa su inspiraciju pronašli u čokoladi, lješnjacima, orasima, medu. Neki su rado otkrili tradicionalne recpture svojih baka i mama, a neki su se odvažili, ili možda ipak nisu bili toliko hrabri da otkriju obiteljske tajne, pa su se odlučili za jednako slasne moderne verzije dobro poznatih, omiljenih kolača.

U carstvu slatkog naći ćete i pravo zimsko piće, atipičnu buzaru za Badnjak, paštetu za božićni tulum, punjena teleća prsa i tradicionalnu dalmatinsku pašticadu. Zato proučite recepte, istražite sastojke, uvedite možda neke promjene, ali slobodno crpite inspiraciju iz ovih jela, jer ona su tu da vam naši blogeri na poseban način poželi sve najbolje za blagdane.''Sve oko mene postalo je čokoladno. Uporno tupim svima pa i sebi da najviše volim lagane deserte, voćne, siraste, a prsti su mi stalno u čokoladi! Ne znam za vas, ali čim malo zahladi dobijem potrebu zavući se pod dekicu s vrućim kakaom ili mlijekom u jednoj i pet hrskavih keksića u drugoj ruci :)'', kaže Matejka Buča autorica bloga Life tastes like chocolate koja je za specijalno izdanje Gastrosfere pripremila Kuglice s lješnjacima i Nutellom i Dvostruko čokoladne kekse.'

'Sijenski kolačići u davnini su se spremali uvijek u vrijeme Božića, a danas se mogu naći u bilo koje doba godine. Dugo sam se spremala napraviti ove divne kolačiće prepune badema, vanilije i korice naranče, ali nikako nije dolazio taj trenutak. Sa strahopoštovanjem sam iščitavala sve moguće recepte i korake pripreme i napokon odlučila! Složila sam neki svoj kompilirani recept i krenula u pripremu. I bez obzira što moji današnji nisu potpuno bijeli, jako sam ponosna i na sebe, i na ove kolačiće jer su FENOMENALNI! I izgledom, i okusom isti kao oni koje sam često jela uz caffe marocchino, tamo u ulici Via Banchi di Sopra, u Sieni. Pravi, pravcati božićni kolačići!'', sjeća se Sandra Rončević autorica bloga O slanom i slatkom koja je odlučila predstavit svoju omiljenu blagdansku kombinaciju - kolačiće Ricciarelli  i Božićni jabučni punč.

Tatjana Paustović Klaić svoj blaganski stol ne može zamisliti bez Išlera prelivenih čokoladom, Trokutića s lješnjacima i Gingerbread man cookiesa, a dodatno bogatstvo njezinog Božića su i Mrak dobri medenjaci. Još slastica, drugih ukusnih jela i korisnih savjeta možete potražit na blogu Cookam i guštam.Tri jednostavna recepta, bez dugog pečenja ili miskanja odabrala je Sanja Štrbac autorica bloga Domaćica, na kojem se često mogu naći recepti za ukusne slastice koje gotovo svi, uz malo truda, mogu napraviti. Sanja često za sebe kaže da je još uvijek amater, a nakon što nam je poslala svoje recepte za Medene šape, Kolač s jabukama i cimetom i Slatke kekse s kukuruznim brašnom, definitivno smo zaključili kako se s njenom konstatacijom ne možemo složiti.

Recept za drugačiji Badnjak podijelila je blogerica Neli Nežić, koja je ove godine odustala od tradicionalnih jela, naravno samo privremeno, jer će nakon ručka, za koji priprema Buzaru od kozica, rado otići na porciju maminog bakalara. Vjeran tradiciji ostao je autor bloga Gastrokult naš Dino Bebić i u svojoj kuhinji odlučio je pripremiti Dalmatinsku pašticadu s tim da je za ovo, posebno blagdansko izdanje zamijenio juneći s jelenjim frikandoom.

Mama i kći, Đurđica i Lorenka rado se drže tradicije, ali ipak s notom inovativnosti i drugačijeg pristupa namirnicama i popularnim jelima. Tako će na njihovom božićnom stolu centralno mjesto zauzeti sočna Punjena teleća prsa, a za večernji tulum pripremit će brzinsku Paštetu od pilećih jetrica.

Posjeti Gastro.hr