5 načina da salatu u vrećici što dulje održiš svježom

Shutterstock Tanjur pun svježe zelena salate
Zelena salata u vrećicama brzo postane sluzava te istrune prije nego što uspiješ iskoristiti i pola vrećice! Da ti se to više ne bi događalo, donosimo odlične savjete koji će je što duže održavati svježom, te nekoliko jednostavnih trikova za kupnju
Vidi originalni članak

Zeleno povrće u vrećicama s razlogom je na popisu namirnica jer se može koristiti na brojne načine – u varivima, fritajama, smoothiejima, tjesteninama i salatama, naravno - tako da mnogi kupci koji razmišljaju o zdravlju instinktivno posežu za vrećicom punom zelenila tijekom vikend kupnje namirnica u trgovini kada nabavljamo namirnice za čitav tjedan.

 

tips & tricks Ako nemaš vagu pri ruci, tu su naši trikovi za mjerenje namirnica

 

Ali već u utorak, zelena boja salate čini ti se poprilično sumnjiva? Zelena salata u vrećicama, možda nužno zlo, poznata je po tome što brzo postane sluzava te istrune prije nego što uspiješ iskoristiti i pola vrećice! Donosimo provjerene savjete za spremanje salate koji će je što duže održavati svježom, a nekoliko jednostavnih trikova za kupnju može ti pomoći da baš svaki put izabereš najbolji komad. 

Kako čuvati zelenu salatu u vrećicama

 

Dvije jednostavne metode — jedna brza, druga malo složenija — mogu tvojoj salati produžiti rok trajanja.

1. Isprobaj trik s papirnatim ručnikom

Čim dođeš kući, otvori vrećicu sa salatom. Otrgni svježi papirnati ručnik s role, gurni ga u vrećicu sa zelenilom i zatvori kopčom.

Papirnati ručnik će upiti vlagu koja bi inače dovela do truljenja lišća. To će naravno pomoći da salata ostane svježa dulje vremena. Za najbolje rezultate mijenjaj papirnati ručnik svaki dan.

2. Zelenu salatu spremi u drugu posudu

Tanka plastična vrećica u kojoj se nalazi većina zelene salate nudi slabu zaštitu od paprika koje se kotrljaju i teškog voća koje također zauzima ladicu u hladnjaku. Zbog kojih će se salata brže smočiti, pa je premjesti iz vrećice u hermetički zatvorenu plastičnu posudu za pohranu.

Najprije obloži dno posude papirnatim ručnicima. Oni će upiti vlagu. Zatim nježno stavi listove u spremnik i pokrij i drugim papirnatim ručnikom prije nego što ih spremiš. Ne zbijaj lišće pretijesno jer neće imati prostora za disanje (to može izazvati brzo truljenje).

 

Dobro je znati Vodič za pljesnivu hranu - kada je jesti, kada baciti i kako spriječiti plijesan?

 

Kupi najbolje pakiranje

1. Kupi salatu u čvrstoj ambalaži

Zelena salata ima dug put od polja do stola, a tanka vrećica u kojoj se nalazi malo štiti nježno lišće od udaraca na putu. Ambalaža je, s druge strane, čvršća. Ona može podnijeti utjecaj dugog transporta i držati salatu u boljoj formi. Zaštitne posude također se sve češće mogu reciklirati i(li) koristiti za pohranjivanje drugog povrća koje ćeš kasnije kupiti.

2. Odaberi izdašniju salatu

Neke vrste zelenja mogu brzo uvenuti, ali izdašnije zelenje poput rikule, potočarke, mladog špinata i mladog kelja obično dulje ostaje svježe. Također su super svestrane: koristi ih kao osnovu za salate i za žitarice, a kada lagano počnu venuti, iskoristi ih za juhe, fritaje i još mnogo toga

 

uvedi red! Obavezno poštuj ova pravila pri organizaciji hladnjaka

 

3. Kupi što svježiju salatu

Na stražnjem dijelu polica uvijek se nalaze svježije namirnice. Vrećice sprijeda vjerojatno imaju najkraći rok trajanja, budući da su skladištari obučeni stavljati nove vrećice straga.

Ako pak planiraš uskoro koristiti salatu ili neko zeleno povrće, tada možeš birati i vrećice sprijeda jer im sigurno nije istekao rok trajanja. Bit će u redu nekoliko dana, osobito ako poslušaš ove savjete za pohranjivanje.

 

 

Posjeti Gastro.hr