Špajza 06. rujna 2022.

Vodič za pljesnivu hranu - kada je jesti, kada baciti i kako spriječiti plijesan?

Pljesnivi sir foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve što konzumiramo ima rok trajanja - od jogurta i povrća do peciva i još mnogo toga. No, neke od namirnica koje se čuvaju u smočnici i hladnjaku sklonije su stvaranju plijesni od drugih, što je zbunjujuće za sve koji se bore protiv bacanja hrane!

Je li u redu jesti pljesnivu hranu? Ako je tako, koja je pljesniva hrana prihvatljiva, a koju trebaš izbjegavati? Što učiniti da zaštitiš svoje zdravlje? Potražili smo savjete nutricionista i liječnika kako bismo saznali najbolje načine postupanja s pljesnivom hranom i kako za početak spriječiti da se hrana uplijesni.

Što je pljesniva hrana?

Kada hrana postane pljesniva, to je zato što je određena vrsta gljivica dobila dovoljno vremena za rast. Iako definitivno nije ukusna niti oku ugodna, plijesan je normalan dio prehrambenog ciklusa, odnosno prirodni proces u ekologiji koji reciklira hranu i pretvara je u kompost. Spore plijesni su posvuda, uključujući i naš dom, a kada uđu u vašu hranu, ubrzavaju proces truljenja.

U hrani se plijesan može pojaviti na bilo kojem mjestu u opskrbnom lancu, od žetve i skladištenja do smočnice. Plijesan uspijeva u vlažnom okruženju, pa se često nalazi u voću i kruhu koji se čuvaju na toplom, vlažnom mjestu.

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čuvaj se plijesni u kuhinji! Špajza

Kada je u redu jesti pljesnivu hranu?

Opće je pravilo da se plijesan lakše širi u mekoj hrani kao što su kruh, voće i meki sirevi, zbog čega se ne preporučuje odrezati pljesnivi dio i svejedno jesti tu hranu jer se plijesan vjerojatno proširila dalje ali se ne vidi. Jedina iznimka je plijesan na određenim sirevima, kao što su Gorgonzola, Roquefort i Brie, koji se smatraju sigurnima za konzumaciju.

 | Author: Shutterstock Plijesan se lakše širi u mekoj hrani kao što su kruh foto: Shutterstock

Ako otkriješ plijesan na tvrdoj površini — poput tvrdog sira ili povrća — možeš odrezati pljesnivi dio i uživati ​​u ostatku hrane. Za sigurno uklanjanje plijesni, preporučuje se odrezati barem jedan centimetar oko tog područja i odmah zatim oprati nož te očistiti hladnjak ako je ta namirnica bila u njemu.

Ako si u nedoumici, baci namirnicu jer plijesan može stvoriti opasne mikotoksine i uzrokovati alergije te respiratorne probleme.

Možda vas zanima... Višekratne boce za vodu su super izbor, ako ih održavaš Špajza

Kako možeš spriječiti da hrana ne poplijesni?

Najučinkovitiji način da spriječiš pojavu plijesni: jedite svoju hranu. Možda se čini kao očito rješenje, ali je učinkovito. Kada kupuješ samo hranu koju ćeš jesti svaki tjedan, smanjuješ vjerojatnost da će se plijesan s vremenom pojaviti te istodobno smanjuješ stvaranje otpada. Cilj bi trebao biti kupnja svježih namirnica koje ćeš koristiti u obrocima u roku od nekoliko dana.

 | Author: Shutterstock Ako otkriješ plijesan na tvrdoj površini - poput tvrdog sira ili povrća - možeš odrezati pljesnivi dio i uživati ​​u ostatku hrane foto: Shutterstock

Savjet: Napravi u hladnjaku policu 'najprije me pojedi' i to će ti biti vizualni podsjetnik na ono što treba pojesti što prije. Ako lako kvarljive namirnice držiš na vlažnom mjestu, poput kruha i pekarskih proizvoda, brže će se upljesniviti. Kruh bi bilo najbolje čuvati u kutiji za kruh ili u zamrzivaču što će mu produžili vijek trajanja.

Ako primijetiš plijesan na hrani, baci je i dodaj na svoj popis za kupnju. Također, spore plijesni mogu se širiti zrakom, stoga je važno većinu hrane držati u okruženju koje ne dopušta ulazak zraka. Ostatke hrane, džemove, jogurte i sireve čuvaj u hermetički zatvorenim posudama. Iznimka je voće, koje bi trebalo biti pohranjeno uz dotok zraka, ali ga treba i brzo pojesti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.