Izrada tjestenine od nule jedna je od onih kulinarskih aktivnosti koju volimo zamišljati kao nešto romantično i opuštajuće: brašno leti zrakom, jaja u sredini "vulkana" od brašna, a mi s osmijehom mijesimo savršeno tijesto. No realnost u kuhinjama brojnih kuhara amatera nerijetko je daleko od te slike. Zašto? Odgovor je jednostavan – u odabiru sastojaka.
Iako se čini da se domaća tjestenina može zamijesiti od bilo kojeg brašna i prvih jaja koja pronađemo u hladnjaku, profesionalni chefovi znaju da je za dobru domaću tjesteninu ključno – birati najbolje što možemo nabaviti.
"Tjestenina se sastoji od tek nekoliko sastojaka – zato biraj one najbolje koje možeš pronaći", savjet je koji ponavljaju svi chefovi.
Kvaliteta iznad svega "00" brašno i jaja s bogatim žumanjkom
Kao i kod većine talijanskih jela, ključ nije u broju sastojaka, već u njihovoj kvaliteti i pravilnoj tehnici pripreme. Pa što onda konkretno odabrati? Chefovi savjetuju da za pripremu tjestenine koristimo 00 brašno i čuvamo ga u zamrzivaču kako bi nam dulje trajalo (bez moljaca). Što se tiče jaja - savjetuju pak da se koriste ona s bogatim, tamnožutim žumanjcima.
Domaća tjestenina je naukusnija
Zašto je 00 brašno (naj)bolji izbor?
Možda ga nećeš pronaći u prvom dućanu, ali vrijedi potražiti 00 brašno. Oznaka “00” označava koliko je brašno fino mljeveno – a ovo je najfinije moguće.
Zahvaljujući toj finoći mljevenja brašna, tijesto bolje upija vlagu i postaje glatko, podatno i baš onakvo kakvo želimo za svježu tjesteninu. Bonus? Isto brašno koristi se i za savršeno tijesto za pizzu – pa neće stajati neiskorišteno.
Kako prepoznati dobra jaja?
Kupnja jaja može biti prava lutrija – i jaja provjerenih brendova u supermarketu, često brendovi znaju razočarati. Zato stručnjaci savjetuju: birajte jaja iz slobodnog uzgoja, idealno domaća, od kokoši koje slobodno šeću po dvorištu, jer takve se kokoši hrane kvalitetnije, žive zdravije i daju žumanjke bogatije bojom i okusom.
Domaća tjestenina
Zaključak? Manje je više – ako je kvalitetno
Na kraju, domaća tjestenina ne mora biti komplicirana. Uz vrhunsko brašno, kvalitetna jaja i izbjegavanje osnovnih početničkih grešaka – već ćeš nakon nekoliko pokušaja bez problema raditi domaće fettuccine, farfalle ili raviole kao iz prave talijanske trattorije. Ili još bolje - kao iz kuhinje talijanske nonne!