Špajza 07. listopada 2025.

Što chefovi znaju o pripremi domaće tjestenine, a amaterski kuhari najčešće zanemaruju

domaća tjestenina
Priprema domaće tjestenine
foto: Getty Images/Unsplash
Iskopali smo najbolje savjete profesionalnih chefova zahvaljujući kojima će tvoja domaća tjestenina baš svaki put ispasti savršeno...

Izrada tjestenine od nule jedna je od onih kulinarskih aktivnosti koju volimo zamišljati kao nešto romantično i opuštajuće: brašno leti zrakom, jaja u sredini "vulkana" od brašna, a mi s osmijehom mijesimo savršeno tijesto. No realnost u kuhinjama brojnih kuhara amatera nerijetko je daleko od te slike. Zašto? Odgovor je jednostavan – u odabiru sastojaka.

Iako se čini da se domaća tjestenina može zamijesiti od bilo kojeg brašna i prvih jaja koja pronađemo u hladnjaku, profesionalni chefovi znaju da je za dobru domaću tjesteninu ključno – birati najbolje što možemo nabaviti.

"Tjestenina se sastoji od tek nekoliko sastojaka – zato biraj one najbolje koje možeš pronaći", savjet je koji ponavljaju svi chefovi.

ravioli tjestenina Možda vas zanima... Kako napraviti domaće raviole Recepti

Kvaliteta iznad svega "00" brašno i jaja s bogatim žumanjkom

Kao i kod većine talijanskih jela, ključ nije u broju sastojaka, već u njihovoj kvaliteti i pravilnoj tehnici pripreme. Pa što onda konkretno odabrati? Chefovi savjetuju da za pripremu tjestenine koristimo 00 brašno i čuvamo ga u zamrzivaču kako bi nam dulje trajalo (bez moljaca). Što se tiče jaja - savjetuju pak da se koriste ona s bogatim, tamnožutim žumanjcima.

domaća tjestenina, tjestenina | Author: Giulia Squillace/Unsplash Domaća tjestenina je naukusnija foto: Giulia Squillace/Unsplash

Zašto je 00 brašno (naj)bolji izbor?

Možda ga nećeš pronaći u prvom dućanu, ali vrijedi potražiti 00 brašno. Oznaka “00” označava koliko je brašno fino mljeveno – a ovo je najfinije moguće.

Zahvaljujući toj finoći mljevenja brašna, tijesto bolje upija vlagu i postaje glatko, podatno i baš onakvo kakvo želimo za svježu tjesteninu. Bonus? Isto brašno koristi se i za savršeno tijesto za pizzu – pa neće stajati neiskorišteno.

domaca tjestenina naslovna 2.jpg Možda vas zanima... Domaća tjestenina u tri boje None

Kako prepoznati dobra jaja?

Kupnja jaja može biti prava lutrija – i jaja provjerenih brendova u supermarketu, često brendovi znaju razočarati. Zato stručnjaci savjetuju: birajte jaja iz slobodnog uzgoja, idealno domaća, od kokoši koje slobodno šeću po dvorištu, jer takve se kokoši hrane kvalitetnije, žive zdravije i daju žumanjke bogatije bojom i okusom.

domaća tjestenina, tjestenina | Author: Ashe Walker/Unsplash Domaća tjestenina foto: Ashe Walker/Unsplash

Zaključak? Manje je više – ako je kvalitetno

Na kraju, domaća tjestenina ne mora biti komplicirana. Uz vrhunsko brašno, kvalitetna jaja i izbjegavanje osnovnih početničkih grešaka – već ćeš nakon nekoliko pokušaja bez problema raditi domaće fettuccine, farfalle ili raviole kao iz prave talijanske trattorije. Ili još bolje - kao iz kuhinje talijanske nonne!

I još malo o domaćoj tjestenini:

tjestenina Možda vas zanima... Najbolji trikovi za uvijek savršenu domaću tjesteninu Špajza Možda vas zanima... Domaća tjestenina na četiri jednostavna načina Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.