Svilenkasto i mekano tijesto i ukusno punjenje.... To su domaći ravioli, a mi imamo odličan, provjeren recept!
Svježa tjestenina dana je široko dostupna, no priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.Zna to biti i zahtjevno, posebno kad su u pitanju domaći ravioli, jer treba pripremiti i punjenje i paziti da se ono ne razlije van...
Svejedno, odlučili smo se za taj korak i krenuli na posao. I na kraju nije bilo tako strašno! A naši domaći ravioli su - razvalili! Gost su bili oduševljeni!
Ako se i ti želiš okušati u pripremi domaćih raviola, isprobaj naš provjereni recept! Punjenje osmisli sam(a)!
Domaći ravioli
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći ravioli
25 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
350
g
Jaje
3
kom
Sol
1
žličica
Suncokretovo ulje
1
žličica
Voda
Postupak
Ovaj talijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.
Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub 'vulkana' i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.
Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se dulje mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.
Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.
Kuglu od tijesta omotaj prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole.
Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.
Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5-6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.
Slijedi prekrivanje drugim listom tijesta. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo zrak i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.
Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od rajčice i obilje parmezana.