Recepti Tjestenina 07. kolovoza 2025.

Ravioli s mladim paškim sirom i škampima

Tjestenina
25 MIN
20 MIN
4
SREDNJE
Zagreb: Ponuda svježe ribe na Dolcu
Nema do jadranskog škampa
foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Ovaj divan recept s divnim lokalnim namirnicama dobili smo od chefa Tomislava Šimića, chefa restorana Bracera u Falkensteiner Resortu Punta Skala

Autentičnost lokalne gastronomije, farm to table pristup (ili iz mora na tanjur, ako je riba u pitanju), privlačnost lokalnih gastro događanja, pristupačni fine dining, osviještena prehrana… samo su neki od razloga zašto je gastro turizam najbrže rastući trend u globalnom turizmu.

Kad je riječ o Dalmaciji, kušati svakako treba jela ispod peke, maslinovo ulje, sireve, ribu i plodove mora te druge delicije mediteranske kuhinje koja privlači brojne turiste svojom raznolikošću, ali i, barem kad je koncept Falkensteiner hotela u pitanju, mogućnošću da tradicionalnim receptima i bogatom kulinarskom naslijeđu dodaju internacionalni prizvuk i moderan štih.

Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala foto: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Bracera foto: Falkensteiner Hotels & Residences

Savršena destinacija za autentičan i slastan odmor

Falkensteiner Resort Punta Skala sa svojim panoramskim pogledom na more i zadarski arhipelag te mirisima mediteranskog bilja savršena je destinacija za autentičan odmor. No autentičan nije samo ambijent, već i gastro ponuda, posebice u restoranima Bracera i Planika.

Bracera je riblji restoran, smješten uz obalu Punta Skale, gdje priroda i gastronomija stvaraju savršenu harmoniju. Ovdje ćete osjetiti čaroliju mora u svakom zalogaju, jer riba dolazi na tanjur direktno iz mora, a u kojoj je mjeri ambijent savršen, a okusi autentični, dokazuje i činjenica da je ovaj restoran nagrađen s dvije Falstaff vilice. Riječ je o vrijednom priznanju austrijskog gastronomskog magazina.

Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Planika foto: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Planika foto: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Planika foto: Falkensteiner Hotels & Residences

Steak House Planika, pak, poznata je po sočnim odrescima, regionalnim specijalitetima s roštilja i burgerima, a ova autentična konoba nudi i bogatu ponudu tjestenina i pizza. Standardna ponuda nikako ne znači ni standardne okuse, jer svaki steak prolazi dry age proces za vrhunsku sočnost, namirnice se nabavljaju od  lokalnih proizvođača, a meso dolazi od slobodno uzgojenih životinja na hrvatskim farmama.

U sklopu ovog čarobnog resorta nalazi se Hotel & Spa Iadera s pet zvjezdica, prvi izbor hedonista na jadranskoj obali. Opustite se u Acquapura SPA oazi koja se proteže na 6000 metara kvadratnih s turskim hamamom. Za obitelji je idealan Family Hotel Diadora u kojem je sve podređeno najmlađima. Zabavni programi, Free Play zona, Falky Land na više od 750 m2, kino, Valo jump, Valo climb, Baby Land... Mališani će uživati kao nikad, a roditelji se mogu opustiti jer o svemu brine vrhunski tim animatora.  

Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Bracera foto: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Bracera foto: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala | Author: Falkensteiner Hotels & Residences Falkensteiner Resort Punta Skala, restoran Bracera foto: Falkensteiner Hotels & Residences

Recept chefa Tomislava Šimića iz restorana Bracera

Donosimo recept koji smo užicali od chefa Tomislav Šimića koji vodi kuhinju u Braceri posljednjih šest godina. Krasi ga međunarodno iskustvo, uključujući i rad u kuhinjama restorana s Michelinovim zvjezdicama i hotelima s pet zvjezdica u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Australiji.

Njegovi ravioli s mladim paškim sirom i jadranskim škampima slastan su odraz autentične riblje kuhinje kakvu i priprema u Braceri, a uz ovo jelo chef Šimić i sommelieri Bracere preporučuju čašu dobro ohlađenog pošipa lokalne zadarske vinarije Degarra.

Ne gasi ekran dok kuham

Ravioli s paškim sirom i škampima
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 100 g
  • Meki sir s otoka Paga 800 g
  • Luk 200 g
  • Mrkva 50 g
  • Celer - korijen 20 g
  • Pelati iz konzerve 50 g
  • Bijelo vino 100 ml
  • Voda 200 ml
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Dodajte žumanjak u brašno i umijesite u čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno u hladnjaku.


  2. Meso škampa očistite od ljuske i nasjeckajte. Pomiješajte meso s mekim sirom za nadjev, posolite.


  3. Za umak popržite ljusku škampa na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dodajte celer, mrkvu i luk. Dodajte bijelo vino.

    Kad vino ispari, dodajte rajčicu, 200 ml vode i kuhajte 30 minuta da se umak reducira. Procijedite umak kroz fino cjedilo.


  4. Tijesto za raviole tanko razvaljajte i izrežite na krugove, veličine po želji. U sredinu tijesta stavite malo nadjeva, prekrijte drugim krugom tijesta i dobro zatvorite prstima.

    Kuhajte raviole u kipućoj slanoj vodi 5 minuta. U malu tavu dodajte 150 ml umaka i u umak dodajte raviole. Začinite po ukusu solju, paprom, maslacem ili maslinovim uljem.


Dok zatvarate raviole, pazite da unutra ne ostane zraka. Također, pred kraj kuhanja u umak dodajte malo limunove korice za svježinu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.