Špajza 30. svibnja 2017.

Par trikova za savršenu domaću tjesteninu

tjestenina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak i mnogi vrlo iskusni kuhari izbjegavaju pripremu domaće tjestenine jer smatraju da ona oduzima mnogo vremena i zahtijeva dodatno znanje i iskustvo. Međutim, uz pomoć par trikova i dobar recept priprava domaće tjestenine može biti itekako jednostavan i brz posao.

Ukoliko nikada niste pokušali napraviti vlastitu tjesteninu, predlažemo vam da se okušate u tome jer sigurno nećete požaliti kada je probate.

DOmaća tjestenina | Author: Stockfood foto: Stockfood

Potrebni sastojci

Postoji više recepata za domaću tjesteninu – uz brašno, u nekima se koriste samo žumanjci, u drugima cijela jaja, a postoje i oni u kojima se dio jaja zamjenjuje vodom. Moglo bi se reći da što više žumanjaka sadrži, to je tjestenina mekša, a svaki recept ima svoje mjesto u kulinarstvu, ovisno o tome kakvu vrstu tjestenine želite pripremiti. No, mi vam donosimo, moglo bi se reći, univerzalni recept koji će vam moći poslužiti za različite tipove tjestenine.

Možda vas zanima... Pasta Ninja: Najgenijalnija tjestenina ikad! Špajza

Uobičajeno pravilo je da na 100 g brašna trebate dodati jedno jaje, a od ove količine ćete dobiti jednu obilnu porciju tjestenine. Stoga prilagodite mjere s obzirom na potrebe, a jajima i brašnu preporučujemo dodati i malo maslinovog ulja i soli, radi lakše izrade tijesta i boljeg okusa. Na 100 g brašna dodajte jednu žličicu ulja i prstohvat soli. Za izradu tjestenine najbolje će vam poslužiti glatko brašno, a jaja prije korištenja obavezno zagrijte na sobnu temperaturu.

Tjestenine | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Posao olakšava – multipraktik

Tradicionalno, tjestenina se priprema na način da se brašno prosija na dasku i skupi na brdovitu hrpicu, u kojoj se potom napravi udubina za ostale sastojke – kao da se od brašna želi napraviti „zdjelica“ u koju se dodaju jaja, ulje i malo soli. Zatim se, prstima ili vilicom, umute jaja i ulje i polako im se dodaje brašno s rubova formiranog oblika, malo po malo, sve dok se ne dobije kompaktno, nešto tvrđe tijesto. Međutim, ovaj posao možete znatno ubrzati u multipraktiku. Dakle, tijesto ćete najjednostavnije pripremiti tako da u multipraktik s nastavcima za rezanje prvo dodate brašno, a onda i ostale sastojke te sve skupa miješate oko 30 sekundi, odnosno, dok vam se smjesa ne počne grudati. Nakon toga, smjesu prebacite na dasku i skupite je u jednu kompaktnu masu. Ukoliko imate osjećaj da vam je tijesto pretvrdo i suho, dodajte mu malo vode, a ukoliko vam je premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna.

Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkriva tajne domaće tjestenine Špajza

Bez obzira odlučite li se za "modernu“ ili tradicionalnu metodu, nakon što vam se od sastojaka formira kompaktno tijesto, mijesite ga rukama na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 5 minuta. Ovaj postupak je ključan kod izrade tijesta za tjesteninu jer se prilikom miješenja formira glutenska struktura koja je jako bitna za teksturu tjestenine. Na kraju miješenja vaše tijesto bi trebalo biti čvrsto, ali elastično i glatko te se ne bi smjelo lijepiti za podlogu. Takvo tijesto potom formirajte u kuglu i dobro ga zamotajte u prijanjajuću plastičnu foliju kako se ne bi počelo sušiti. Prije izrade tjestenine tijesto ostavite da se „odmori“ jedan sat na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći. Također, ovo tijesto možete i čuvati i u zamrzivaču mjesec dana.

Možda vas zanima... Točkasta tjestenina s domaćim pestom od blitve Kolumne

Oblikovanje tjestenine

Prije oblikovanja tijesto po potrebi ponovno zagrijte na sobnu temperaturu, a ukoliko ste pripremili veću količinu, također ga i razdijelite na manje dijelove od 100 do 150 g. Dok radite s jednim dijelom tijesta, ostatak opet dobro zamotajte folijom kako se ne bi isušili. Tijesto možete razvaljati ručnim valjkom u pravokutne tanke oblike ili se poslužite strojem za izradu tjestenine. U svakom slučaju na početku valjanja tijesto spljoštite i pobrašnite s gornje i donje strane. Kod uporabe stroja, tijesto provucite kroz najširu razinu više puta te ga između svakog ovog "provlačenja“ preklopite kako biste u konačnici dobili pravokutni oblik. Potom smanjujte razine jednu po jednu te kroz svaku razinu tijesto provucite dva puta.

Nakon što se dobili tanko razvučeno tijesto, oblikujte ga po želji. Jedan od najjednostavnijih oblika predstavljaju tagliatelle, a njih pripremite tako da izvaljano tijesto prvo dobro pobrašnite s obje strane, a zatim ga preklopite kao da od njega radite štrudlu. Ovako savijeno tijesto narežite na trake širine 1 do 1,5 cm te na kraju protresite dobivene tagliatelle. Pripremljenu tjesteninu skuhajte isti dan ili je zamrznite i iskoristite kasnije.

Donosimo vam 15 neodoljivih recepata s tjesteninom. Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.