Jednostavan obrok prepun okusa, savršen za opuštene večeri, bez mesa i bez stresa… Ovo bi ukratko bio razlog zašto ti treba baš ovakva "pašta"
Tjestenina s pečenom češnjakom i cvjetačom je jednostavna, bogata okusom i idealna za one koji traže nešto zasitno, ali lagano. Pečenje je odličan kulinarski trik jer iz povrća "izvlači" dublje, orašaste okuse koji inače ostaju skriveni. Cvjetača pečenjem postaje hrskava i aromatična, a češnjak se pečenjem pretvara u slatko-kremastu pastu koja dodaje čarobnu aromu cijelom jelu.
Ovaj recept se oslanja na dva ključna elementa: pečenje i jednostavnost. Kad jednom probaš pečeni češnjak, shvatit ćeš zašto ga zovu "jestivim zlatom".
Uz to, malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, parmezan i hrskavi orasi daju savršeni završni dodir. Posluži ovu tjesteninu uz svježu salatu od rikole ili špinata da zadržiš jednostavnost, ili ovo jelo nadopuni pečenim tofuom, piletinom ili odreskom za dodatnu dozu proteina.
Sočna tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom
foto: Simply Delicious/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Češnjak - glavica
1
kom
Maslinovo ulje
3
žlica
Maslinovo ulje
1
žličica
Cvjetača
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mljevena ljuta paprika
1
prstohvat
Tjestenina
450
g
Parmezan
0,50
šalica
Sok od limuna
0,50
kom
Orasi
0,25
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C. Odreži gornju četvrtinu glavice češnjaka kako bi se izložili vrhovi češnjeva. Pokapaj 1 žličicom maslinovog ulja i posoli.
Zamotaj češnjak u aluminijsku foliju i peci dok ne postane zlatnosmeđ i mekan, otprilike 45 minuta. Kada je češnjak pečen, razgrni foliju i ostave da se hladi dok ne bude dovoljno hladan za rukovanje.
Na velikom plehu za pečenje posloži cvjetaču narezanu na cvjetove i prelij je 1 žlicom maslinovog ulja, posoli, popapri i pospi prstohvatom ljute crvene paprike. Cvjetaču rasporedi u ravnomjeran sloj i peci zajedno s češnjakom dok ne postane zlatno-smeđa, a donji dijelovi ne postanu hrskavi, oko 30 minuta.
U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju (preporučujemo rigatone, no sasvim dobre bit ć kuhanja tjestenine, a ostatak ocijedi.
Istisni pečene češnjeve češnjaka iz glavice i zgnječi ih vilicom u zdjelici - trebaš dobiti jednoličnu pastu. U lonac u kojem se kuhala tjestenina dodaj pastu od češnjaka, sačuvanu vodu od tjestenine i svježe naribani parmezan. Miješaj dok se sir ne rastopi i češnjak ravnomjerno ne rasporedi. Dodaj kuhanu tjesteninu i dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine.
Dodaj preostale 2 žlice maslinovog ulja i sok od pola limuna te po potrebi dodatno posoli i popapri. Umiješaj pečenu cvjetaču.
Tjesteninu pospi tostiranim nasjeckanim orasima i dodatnim parmezanom po želji. Posluži uz svježu salatu ili kao prilog uz meso po izboru.