Recepti Tjestenina 17. rujna 2024.

Prefina tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom

Tjestenina
15 MIN
60 MIN
5
JEDNOSTAVNO
tjestenina s cvjetačom
Tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom
foto: Simply Delicious/Pinterest
Jednostavan obrok prepun okusa, savršen za opuštene večeri, bez mesa i bez stresa… Ovo bi ukratko bio razlog zašto ti treba baš ovakva "pašta"

Tjestenina s pečenom češnjakom i cvjetačom je jednostavna, bogata okusom i idealna za one koji traže nešto zasitno, ali lagano. Pečenje je odličan kulinarski trik jer iz povrća "izvlači" dublje, orašaste okuse koji inače ostaju skriveni. Cvjetača pečenjem postaje hrskava i aromatična, a češnjak se pečenjem pretvara u slatko-kremastu pastu koja dodaje čarobnu aromu cijelom jelu.

pečeni češnjak Možda vas zanima... Počasti se pečenim češnjakom. Evo zašto... Recepti

Pečenje i jednostavnost

Ovaj recept se oslanja na dva ključna elementa: pečenje i jednostavnost. Kad jednom probaš pečeni češnjak, shvatit ćeš zašto ga zovu "jestivim zlatom".

Uz to, malo ekstra djevičanskog maslinova ulja, parmezan i hrskavi orasi daju savršeni završni dodir. Posluži ovu tjesteninu uz svježu salatu od rikole ili špinata da zadržiš jednostavnost, ili ovo jelo nadopuni pečenim tofuom, piletinom ili odreskom za dodatnu dozu proteina.

tjestenina s cvjetačom | Author: Simply Delicious/Pinterest Sočna tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom foto: Simply Delicious/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Češnjak - glavica 1 kom
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Maslinovo ulje 1 žličica
  • Cvjetača 1 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Mljevena ljuta paprika 1 prstohvat
  • Tjestenina 450 g
  • Parmezan 0,50 šalica
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Orasi 0,25 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C. Odreži gornju četvrtinu glavice češnjaka kako bi se izložili vrhovi češnjeva. Pokapaj 1 žličicom maslinovog ulja i posoli.

    Zamotaj češnjak u aluminijsku foliju i peci dok ne postane zlatnosmeđ i mekan, otprilike 45 minuta. Kada je češnjak pečen, razgrni foliju i ostave da se hladi dok ne bude dovoljno hladan za rukovanje.


  2. Na velikom plehu za pečenje posloži cvjetaču narezanu na cvjetove i prelij je 1 žlicom maslinovog ulja, posoli, popapri i pospi prstohvatom ljute crvene paprike. Cvjetaču rasporedi u ravnomjeran sloj i peci zajedno s češnjakom dok ne postane zlatno-smeđa, a donji dijelovi ne postanu hrskavi, oko 30 minuta.


  3. U velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju (preporučujemo rigatone, no sasvim dobre bit ć kuhanja tjestenine, a ostatak ocijedi.


  4. Istisni pečene češnjeve češnjaka iz glavice i zgnječi ih vilicom u zdjelici - trebaš dobiti jednoličnu pastu. U lonac u kojem se kuhala tjestenina dodaj pastu od češnjaka, sačuvanu vodu od tjestenine i svježe naribani parmezan. Miješaj dok se sir ne rastopi i češnjak ravnomjerno ne rasporedi. Dodaj kuhanu tjesteninu i dobro promiješaj da se svi sastojci sjedine.


  5. Dodaj preostale 2 žlice maslinovog ulja i sok od pola limuna te po potrebi dodatno posoli i popapri. Umiješaj pečenu cvjetaču.


  6. Tjesteninu pospi tostiranim nasjeckanim orasima i dodatnim parmezanom po želji. Posluži uz svježu salatu ili kao prilog uz meso po izboru.


Isprobaj i ove recepte za finu tjesteninu!

pasta al limone Možda vas zanima... PASTA AL LIMONE Jelo koje je osvojilo društvene mreže Recepti carbonara s tikvicama Možda vas zanima... Carbonara s tikvicama naše je novo omiljeno ljetno jelo! Recepti Špageti u umaku od humusa Možda vas zanima... IDEJA ZA RUČAK Špageti u umaku od humusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.