Špajza 14. listopada 2023.

Čuvaj se plijesni u kuhinji!

Čista kuhinja
Savjeti za čistu kuhinju foto: Becca Tapert/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Plijesan se najčešće javlja na vlažnim mjestima, pa su najugroženiji u kuhinji sudoper, spužvica i hladnjak. Moraš redovito provjeravati, jer se začas stvori, a može ozbiljno naštetiti

Kuhinja bi trebala biti jedno od čišćih mjesta u domu, jer ipak se u njoj priprema hrana. Ne bismo niti u restorane ušli kad bismo znali da kuhinja nije savršeno čista. No nekad uz svu tu "akciju" u kuhinji sasvim neopaženo dođemo do tog da se odnekud jave neugodni mirisi, pa nam to ukaže na činjenicu da bi se tu mogli razvijati razni mikroorganizmi.

Plijesan je jedan od najčešćih "parazita" modernih kuhinja. Pravilo je da se javlja na vlažnim mjestima pa je zato ključno održavati kuhinju čistom i suhom. 

Iako je pojava plijesni česta u gotovo svakoj kuhinji, postoje 3 mjesta koja su posebno pogodna za razvoj plijesni. Iako sama po sebi nije značajno toksična, plijesan može uzrokovati iritacije dišnih puteva i očiju pa bi ju svakako bilo najbolje što prije ukloniti, ali i spriječiti njezinu pojavu. Zato donosimo i efikasne načine kako s njom obračunati. 
 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza
 

Sudoper

Najčešće plijesan možemo vidjeti na rubovima sudopera koji su učvršćeni silikonom. S vremenom silikon propada i u njega ulazi vlaga koja stvara savršene uvjete za razmnožavanje plijesni. Također se javlja i na spoju slavine i sudopera te cijevima ispod sudopera. 

 | Author: Taylor Flowe/Unsplash Je li tvoj sudoper ovako savršeno čist? foto: Taylor Flowe/Unsplash

Ključ suzbijanja plijesni na ovim mjestima je redovno provjeravanje silikona. Silikon je potrebno promijeniti ako primijetiš promjene u teksturi ili pojavu tamnih mrlja.

Također je dobro obratiti pažnju na mjesta na kojima se voda nakuplja umjesto da otiče jer su to potencijalna mjesta na kojima će prije nastati plijesan. 
 

Možda vas zanima... Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom Špajza

 

Hladnjak

Kada ste zadnji put počistili prostor ispod ili iza hladnjaka? Upravo su to dva najzanemarenija mjesta u kuhinji, a ujedno su i odlično mjesto za razmnožavanje plijesni zbog visoke koncentracije vlage i prašine. Iako se čini naporno, kako bi sačuvala zdravlje i svježinu namirnica koje bi plijesan mogla napasti, hladnjak barem jednom mjesečno izmakni i počisti ispod i iza njega
 

 | Author: Shutterstock Hladnjak je potrebno očistiti iznutra, ali i izvana foto: Shutterstock

Važno je i da redovito održavaš prostor u hladnjaku jer postoji i niz vrsta plijesni koje se mogu razmnožavati i na niskim temperaturama. Voće i povrće koje je skoro trulo, kao i ostaci obroka poslužit će kao savršeno mjesto za leglo plijesni pa ih je potrebno na vrijeme baciti. 

Spužvica za pranje posuđa

Jesi li ikada osjetila ili osjetio onaj karakteristični miris spužvice za pranje posuđa koja dugo stoji u sudoperu? Taj miris siguran je pokazatelj plijesni. Spužvice za pranje posuđa rijetko se stignu potpuno osušiti, a kada uz vlagu dodamo i komadiće hrane koje su zapele u spužvi dobili smo savršeno mjesto za razvoj plijesni. 

 | Author: Towfiqu Barbhuiya/Pexels Spužvicu za pranje posuđa treba mijenjati jednom mesečno foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels

Zato je važno nakon svakog pranja spužvicu dobro ocijediti i držati ju na stalku, a ne u sudoperu ili na radnoj površini. Spužvicu bi trebali mijenjati otprilike jednom mjesečno, a ako imaš perilicu posuđa, super je rješenje spužvicu oprati u njoj barem jednom tjedno. 
 

Možda vas zanima... Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.