Špajza 03. kolovoza 2021.

Višekratne boce za vodu su super izbor, ako ih održavaš

Pravilno pranje boce za vodu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Višekratna boca za vodu je ekološki prihvatljivija opcija, ali može biti opasna ako ju ne održavaš

Mnogi od nas već znaju koliko velik utjecaj na okoliš imaju plastične jednokratne boce pa ih rado mijenjamo onim višekratnim napravljenim od stakla ili plastike. No jesi li znala da višekratne boce mogu biti pravo leglo plijesni i bakterija? Malo tko od nas svoju bocu pere na ispravan način što može dovesti do nakupljanja plijesni, ali i drugih opasnih mikroorganizama. 
 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čuvaj se plijesni u kuhinji! Špajza
 

Takvi štetni organizmi nakupljaju se posebno ispod čepa boce i uz otvor koji stavljamo u usta. Kako bi zaštitila svoje zdravlje, nauči kako pravilno oprati višekratnu bocu. Ako je tvoja boca nova, jednostavno ju svaki dan operi toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa kako bi ju održala svježom. Ako je pak boca poprimila neugodan miris ili vidiš da se na njoj stvara plijesan, potrebno je temeljitije čišćenje. 

 | Author: Shutterstock Bocu bi trebala prati jednako često kao i čašu iz koje piješ foto: Shutterstock

Za takvo temeljito čišćenje ti je potrebno sredstvo za pranje posuđa, četkica za pranje boce i alkoholni ocat. Bocu najprije dobro isperi topom vodom i zatim ju do polovice napuni octom i do vrha vodom. Bocu zatvori čepom, okreni ju na čep i ostavi da tako stoji preko noći. 

Iduće jutro bocu isprazni i dobro operi toplom vodom i sredstvom za pranje posuđa. Također nemoj zaboraviti dobro oprati i sam čep. Na kraju bocu temeljito osuši i ona je spremna za ponovno korištenje. Ne zaboravi ju svakodnevno održavati čistom, a temeljiti postupak čišćenja možeš ponoviti jednom tjedno. 
 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza
 

Ako tvoja boca može izdržati pranje u perilici posuđa, svakodnevno čišćenje možeš preskočiti i umjesto toga ju staviti u perilicu s ostalim suđem. Neka tada boca bude na gornjoj polici perilice te ju peri na najvišoj mogućoj temperaturi. 
 

Možda vas zanima... Kako održati kuhinjske krpe i ručnike svježima i čistima Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.