Špajza 05. ožujka 2021.

Ako ne posjeduješ vagu, posluži se ovim trikovima za mjerenje namirnica

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije svake pripreme jela, nakon čitanja recepta, slijedi provjera i mjerenje namirnica.

U većini recepata mjere će biti izražene u gramima i dekagramima, no to tebi ništa ne znači, ako u tom trenutku nemaš vagu ili mjericu, pogotovo ako još uvijek nisi dovoljno stručna da sama, odokativno, odrediš količinu.

 

maslinovo ulje Možda vas zanima... Sve što trebate znati o kuhanju s maslinovim uljem None

 

Tada na snagu obično stupa mobilni uređaj i Google koji ti pomažu odrediti koliko je žlica potrebno za oko 50 grama šećera. No, tvojoj muki sada i ovdje stat ćemo na kraj jer te u nastavku čekaju pobrojene sve osnovne mjere koje će ti poslužiti kod pripreme kako slanih, tako i slatkih jela.                                       

  • 1 velika žlica brašna = oko 12 grama
  • 1 velika žlica krupice = oko 15 grama
  • 1 velika žlica krušnih mrvica = oko 15 grama
  • 1 velika žlica šećera = oko 15 grama
  • 1 velika žlica soli = oko 12 grama
  • 1 velika žlica masti = oko 20 grama
  • 1 velika žlica vode ili vina = 15 grama
  • 7 velikih žlica vode = 1 dcl vode
  • 1 kocka šećera = 5 grama
  • 1 mala čaša = 100 grama vode ili vina
  • 1 velika čaša = 200 grama vode ili vina
  • 1 L brašna = 54 dkg
  • 8 velikih žlica grožđica = oko 10 dkg
  • 10 velikih žlica samljevenih oraha,lješnjaka ili badema = 10 dkg
  • 12 velikih žlica šećera u prahu = 10 dkg

Važno je da zapamtiš u slučaju, kada se služiš s prethodno pobrojanim mjerama, žlice i čaše uvijek napuni samo do ruba. Na primjer, ako u receptu piše jedna velika žlica brašna, to znači da brašno mora biti izravnato s rubom kako bi dobila potrebnu količinu. To možeš uraditi uz pomoć gornje ili tupe strane noža.

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Također, pobrini se da slične suhe namirnice, kao što su i soda bikarbona i šećer, prije uporabe prosiješ kako bi uklonila grudice jer ćeš samo tako dobiti točnu mjeru.

Nadalje, prilikom mjerenja masti, maslaca i margarina, pobrini se da budu sobne temperature, a nikako hladni i kruti.

Vodič kroz temperature

Ako te u receptu koji koristiš ne dočeka točno napisana temperatura pečenja, također ne trebaš očajavati. U tom slučaju obično vrijeme sljedeća pravila:

  • Vrlo lagana = 110 do 120 stupnjeva
  • Lagana = 125 do 150 stupnjeva
  • Srednje lagana = 150 do 160 stupnjeva
  • Srednja = 175 stupnjeva
  • Srednje jaka = 190 stupnjeva
  • Jaka = 205 do 250 stupnjeva
  • Vrlo jaka = 250 do 300 stupnjeva
tijesto Možda vas zanima... Jako važno: Naučite sve o temperaturama tijesta Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.