Špajza 24. rujna 2022.

Obavezno poštuj ova pravila pri organizaciji hladnjaka

Organizacija namirnica u hladnjaku foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Organizirane police hladnjaka smanjuju otpad i olakšavaju odabir namirnica za kuhanje jela.

Kaosu u hladnjaku samo znači da će se neke od namirnica pokvariti jer ćemo potpuno zaboraviti na njih. Kako bi proizvodila što manje otpada i iskoristila sve namirnice koje si kupila, vrijeme je da organiziraš hladnjak. Dobro organiziran hladnjak nije samo lijep prizor nego je i funkcionalan. Kada je sve na svome mjestu, namirnice će trajati dulje, a ti ćeš točno znati što sve imaš u hladnjaku te što od tih namirnica možeš skuhati. Također ćeš uz pomoć ovih trikova lakše održavati hladnjak čistim i izbjeći pojavu neugodnih mirisa. 

Kategoriziraj prostor u hladnjaku

Kada si u žurbi možda potrpaš namirnice u hladnjak samo tamo gdje ima mjesta, no odvoji malo vremena kako bi stvorila prostor u hladnjaku koji je namijenjen samo za određene stvari, primjerice samo za voće ili samo za namaze.  Neka ti namirnice koje koristiš svakodnevno budu u prednjem dijelu hladnjaka i na višim policama koje lakše dohvatiš. Jednom kada si odredila koji dio hladnjaka je za što, super je ideja uložiti u prozirne posude koje će dodatno organizirati taj prostor, a istovremeno ćeš moći jasno vidjeti što je u njima. 

 | Author: Thinkstock Prozirne posude odlično su rješenje za organizaciju namirnica foto: Thinkstock

Posloži namirnice po kvarljivosti

Jaja, mlijeko i slične namirnice trebaju biti na što hladnijem mjestu kako se ne bi brzo pokvarile. Najčešće mlijeko držimo u vratima hladnjaka, no na tom mjestu je temperaturu najviša, pogotovo ako hladnjak često otvaramo. Ovakve namirnice smjesti bliže stijenkama hladnjaka gdje je temperatura najniža. Vrata hladnjak mjesto su za maslac, meke sireve, začine i sokove. 

Staro za novo

Jednom kada kupiš novu bocu mlijeka ili svježa jaja, spremi ih iza onih koje su već u hladnjaku. Svaku put starije namirnice stavi ispred novih kako bi uvijek bila sigurna da ćeš potrošiti sve i smanjiti potencijalni otpad. Isto vrijedi i kada puniš posude s rižom ili sličnim namirnicama koje nisu u hladnjaku. 

Podloge koje održavaju čistoću

Koliko god se trudili da ih spriječimo, male nesreće u hladnjaku ipak će se dogoditi. Možda si zaboravila na rajčicu koja se zagubila u pozadini hladnjaka i sada je sva trula te je pustila sok po cijeloj polici ili jednostavno čep na boci jogurta nije bio zatvoren do kraja. Kako se ne bi morala mučiti s pranjem cijele police hladnjaka, super je ideja na policu staviti perivu podlogu. Kada se nesreća dogodi, jednostavno ju izvadi iz hladnjaka i operi u perilici posuđa ili pod mlazom tople vode. Takve podloge najbolje je smjestiti na police na kojima držimo voće i povrće.

 | Author: Shutterstock Nove namirnice spremi iza starih kako bi zala kojim ih redom koristiti foto: Shutterstock

Nauči koje namirnice trebaju ići u hladnjak

Ponekad si previše nereda i gužve u hladnjaku napravimo namirnicama kojima tamo uopće nije mjesto. Brojne voćke koje držimo u hladnjaku zapravo bi trebale biti na kuhinjskom elementu, a to su jabuke, kruške, avokado, nektarine, šljive i ananas. Luk, krumpir, batat, češnjak i bundeve također ne trebaju hladnjak kako bi sačuvali okus i svježinu, a u hladnjaku mogu napraviti pravu gužvu. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.