Kaosu u hladnjaku samo znači da će se neke od namirnica pokvariti jer ćemo potpuno zaboraviti na njih. Kako bismo proizvodili što manje otpada i iskoristili sve namirnice koje smo kupili, vrijeme je da organiziramo hladnjak. Dobro organiziran hladnjak nije samo lijep prizor nego je i funkcionalan.
Kada je sve na svome mjestu, namirnice će trajati dulje, a ti ćeš točno znati što sve imaš u hladnjaku te što od tih namirnica možeš skuhati. Također ćeš uz pomoć ovih trikova lakše održavati hladnjak čistim i izbjeći pojavu neugodnih mirisa.
Kategoriziraj prostor u hladnjaku
Kada si u žurbi možda potrpaš namirnice u hladnjak samo tamo gdje ima mjesta, no odvoji malo vremena da stvoriš prostor u hladnjaku koji je namijenjen samo za određene stvari, primjerice samo za voće ili samo za namaze.
Neka ti namirnice koje koristiš svakodnevno budu u prednjem dijelu hladnjaka i na višim policama koje lakše dohvatiš. Jednom kada odrediš koji dio hladnjaka je za što, super je ideja uložiti u prozirne posude koje će dodatno organizirati taj prostor, a istovremeno ćeš moći jasno vidjeti što je u njima.
Posloži namirnice po kvarljivosti
Jaja, mlijeko i slične namirnice trebaju biti na što hladnijem mjestu kako se ne bi brzo pokvarile. Najčešće mlijeko držimo u vratima hladnjaka, no na tom mjestu je temperatura najviša, pogotovo ako hladnjak često otvaramo.
Lako kvarljive namirnice smjesti bliže stijenkama hladnjaka gdje je temperatura najniža. Vrata hladnjaka mjesto su za maslac, meke sireve, začine i sokove.
Staro za novo
Jednom kada kupiš novu bocu mlijeka ili svježa jaja, spremi ih iza onih koje su već u hladnjaku. Svaki put starije namirnice stavi ispred novih tako da njih prve potrošiš. Isto vrijedi i kada puniš posude rižom ili sličnim namirnicama koje nisu u hladnjaku.
Podloge koje održavaju čistoću
Koliko god se trudili da ih spriječimo, male nesreće u hladnjaku ipak će se dogoditi. Možda smo zaboravili na rajčicu koja se zagubila u pozadini hladnjaka i sada je sva trula te je pustila sok po cijeloj polici ili čep na boci jogurta nije bio zatvoren do kraja.
Kako se ne bismo morali mučiti s pranjem cijele police hladnjaka, super je ideja na policu staviti perivu podlogu. Kada se nesreća dogodi, jednostavno izvadiš podlogu iz hladnjaka i opereš je u perilici posuđa ili pod mlazom tople vode. Takve podloge najbolje je smjestiti na police na kojima držimo voće i povrće.
Nauči koje namirnice (ne) trebaju ići u hladnjak
Ponekad si previše nereda i gužve u hladnjaku napravimo namirnicama kojima tamo uopće nije mjesto. Često voće koje držimo u hladnjaku zapravo bi trebalo biti na kuhinjskom elementu, a to su jabuke, kruške, avokado, nektarine, šljive i ananas.
Luk, krumpir, batat, češnjak i bundeve također ne trebaju hladnjak kako bi sačuvali okus i svježinu, a u hladnjaku mogu napraviti pravu gužvu.