Quiche je savršeno jelo za iskoristiti sve ostatke iz hladnjaka. Imamo stvarno lagan recept koji će razveseliti sve koji ga kušaju!
Pripremi se za ukusnu pustolovinu s quicheom! Ovaj klasični recept je savršen način da iskoristiš ostatke iz hladnjaka. Svako povrće može naći svoje mjesto u ovoj ukusnoj piti.
Ključno je paziti na višak vlage koji može prouzročiti da se quiche raspadne, odnosno da tijesto postane gnjecavo. Zato obavezno dobro skuhaj sve sastojke prije nego što ih staviš u koru za pitu.
Quiche
foto: Shutterstock
Ako voliš meso, slobodno dodaj malo slanine, šunke, piletine ili čak ostatke lososa. I, naravno, ne zaboravi sir! Skoro svaki će poslužiti.
Drži gotove kore za pite u zamrzivaču i već za 20 minuta možeš uživati u ukusnom obroku bilo koji dan u tjednu. Ostatke spremi u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku do tjedan dana.
U zamrzivaču - do 3 mjeseca
Za zamrzavanje, potpuno ohlađen quiche omotaj u nekoliko slojeva aluminijske folije i zamrzni do 3 mjeseca. Odmrzni u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, zatim stavi u pećnicu na 175°C 20-25 minuta.
Ne gasi ekran dok kuham
Quiche od ostataka iz hladnjaka
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Parmezan
1
žlica
Kora za pitu
1
kom
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
0,50
šalica
Brokula
2
šalica
Sol
0,50
žličica
Piletina
0,50
šalica
Jaje
5
kom
Mlijeko
0,50
šalica
Sir
0,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Muškatni oraščić
0,60
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 190°C i postavi rešetku u donju trećinu pećnice. Pospi naribani parmezan po dnu kore za pitu.
Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i dinstaj uz povremeno miješanje dok ne omekša, 4-5 minuta.
Dodaj brokulu ili neko drugo povrće poput blitve ili kelja (ovisno što imaš u hladnjaku) i kuhaj uz povremeno miješanje dok sirovo povrće ne uvene, 4-5 minuta.
Umiješaj 1/4 žličice soli i (ako želiš) meso (u ovom slučaju piletinu).
Dok se povrće kuha, u srednjoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, naribani sir kao što je cheddar, gruyère, Monterey Jack, mozzarella..., papar, preostalu 1/4 žličice soli i (ako želiš) muškatni oraščić.
Rasporedi smjesu povrća po tvrdom siru u kori za pitu. Prelij smjesu od jaja preko povrća.
Stavi koru za pitu na veliki lim za pečenje. Peci dok se smjesa ne stegne i vrh lagano ne porumeni, 30-35 minuta. Pusti da odstoji 10 minuta.