Lista proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što mnogi od nas misle! Iako često voće, povrće i mnoge druge namirnice instinktivno stavljamo u hladnjak, ispostavilo se da niska temperatura i vlažnost hladnjaka mogu imati negativan učinak na neke svježe proizvode i namirnice. U nastavku saznaj kojim namirnicama nije mjesto u hladnjaku.
Rajčice
Svježe rajčice je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Samo pazi da ih držiš podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost.
Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice.
Rajčice se čuvaju na sobnoj temperaturi
Luk
Luk je, poput rajčice, najbolje skladištiti na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u smočnici, podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Također je najbolje pohraniti ih samostalno, umjesto da ih smjestiš uz drugo povrće ili voće.
Nakon što je luk izrezan, preostale komadiće možeš pohraniti u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku.
Krumpir
Nema apsolutno nikakvog (dobrog) razloga za pohranjivanje bilo koje vrste krumpira u hladnjaku. Hladnoća iz hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, su najbolji za čuvanje krumpira, po mogućnosti u košari ili papirnatoj vrećici.
Ulje
Možda te ova informacija začudila, ali mnogi ljudi ulje čuvaju u hladnjaku, što je velika pogreška. Ulja poput maslinovog ulja, ulja avokada ili suncokretovog ulja zgušnjavaju se ili skrućuju na niskim temperaturama, što nije baš idealno kada dođe vrijeme za početak kuhanja.
I banane se čuvaju izvan hladnjaka
Banane
Za najbolji okus, banane treba skladištiti na sobnoj temperaturi. Imaj na umu da banane mogu uzrokovati brže sazrijevanje obližnjeg voća, stoga ih skladišti u skladu s tim. Možda, ne pored avokada?
Kava
Kava se treba držati podalje od bilo kakvog izvora vlage. Dakle, čuvaj ju u hermetički zatvorenoj posudi na pultu ili u smočnici.
Med
Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga med uvijek pohrani na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića.
Med se na hladnom brže kristalizira
Kruh
Iako mnogi vjeruju da hladnjak pomaže u sprječavanju nastanka plijesni, vlaga u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha. Ako kruh ne planiraš pojesti, bolja je opcija pohraniti ga u zamrzivač, a zatim ga po potrebi odmrznuti i uživati u kruhu poput svježeg.
Češnjak
Niska temperatura pogoršava ukus i zdravstvene blagodati češnjaka. Najbolje ga je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Pravilno skladišten, potrajat će i do pet mjeseci.
Češnjak i luk ne čuvaju se u hladnjaku
Zanimat će te i...