Špajza 19. studenoga 2021.

Ovih devet namirnica ne trebaš držati u hladnjaku

;Ovo je 9 namirnica koje nikada ne bi trebali stavljati u hladnjak foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti popis stvari koje zaista ne trebaš držati u hladnjaku

Lista proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što mnogi od nas misle! Iako često voće, povrće i mnoge druge namirnice instinktivno stavljamo u hladnjak, ispostavilo se da niska temperatura i vlažnost hladnjaka mogu imati negativan učinak na neke svježe proizvode i namirnice. U nastavku saznaj kojim namirnicama nije mjesto u hladnjaku. 

Rajčice

Svježe rajčice je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Samo pazi da ih držiš podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost. Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice. 

Luk

Luk je, poput rajčice, najbolje skladištiti na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u smočnici, podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Također je najbolje pohraniti ih samostalno, umjesto da ih smjestiš uz drugo povrće ili voće. Nakon što je luk izrezan, preostale komadiće možete pohraniti u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku.

Krumpir

Nema apsolutno nikakvog (dobrog) razloga za pohranjivanje bilo koje vrste krumpira u hladnjaku. Hladnoća iz hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, su najbolji za čuvanje krumpira, po mogućnosti u košari ili papirnatoj vrećici. 

Ulje

Možda te ova informacija začudila, ali mnogi ljudi ulje čuvaju u hladnjaku, što je velika pogreška. Ulja poput maslinovog ulja, ulja avokada ili suncokretovog ulja zgušnjavaju se ili skrućuju na niskim temperaturama, što nije baš idealno kada dođe vrijeme za početak kuhanja.

Banane

Za najbolji okus, bananu treba skladištiti na sobnoj temperaturi. Imaj na umu da banane mogu uzrokovati brže sazrijevanje obližnjeg voća, stoga ih skladišti u skladu s tim. Možda, ne pored avokada?

Kava

Kavu treba držati podalje od bilo kakvog izvora vlage. Dakle, čuvaj ju u hermetički zatvorenoj posudi na pultu ili u smočnici. 

Med

Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga med uvijek pohrani na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića.  

Kruh

Iako mnogi vjeruju da hladnjak pomaže u sprječavanju nastanka pljesne, vlaga u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha. Ako kruh ne planiraš pojesti, bolja je opcija pohraniti ga u zamrzivač, a zatim ga po potrebi odmrznuti i uživati u kruhu poput svježeg.  

Češnjak

Niska temperatura pogoršava ukus i zdravstvene blagodati češnjaka. Najbolje ga je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Pravilno skladišten, potrajat će i do pet mjeseci.

Zanimat će te i...

 

Možda vas zanima... Otkrivamo koje voće trebaš čuvati u hladnjaku Špajza Možda vas zanima... Dva trika koja će ti pomoći u organizaciji hladnjaka Špajza Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza Možda vas zanima... Kako najsigurnije čuvati meso u hladnjaku Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.