Špajza 12. studenoga 2023.

Ovih 9 namirnica ne trebaš držati u hladnjaku

Rajčice u hladnjaku
Rajčice u hladnjaku? Ni slučajno! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti popis stvari koje zaista ne trebaš držati u hladnjaku

Lista proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što mnogi od nas misle! Iako često voće, povrće i mnoge druge namirnice instinktivno stavljamo u hladnjak, ispostavilo se da niska temperatura i vlažnost hladnjaka mogu imati negativan učinak na neke svježe proizvode i namirnice. U nastavku saznaj kojim namirnicama nije mjesto u hladnjaku. 

Rajčice

Svježe rajčice je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Samo pazi da ih držiš podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost. Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice. 

 | Author: Mathias Reding/Pexels Rajčice se čuvaju na sobnoj temperaturi foto: Mathias Reding/Pexels

Luk

Luk je, poput rajčice, najbolje skladištiti na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u smočnici, podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Također je najbolje pohraniti ih samostalno, umjesto da ih smjestiš uz drugo povrće ili voće. Nakon što je luk izrezan, preostale komadiće možete pohraniti u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku.

Krumpir

Nema apsolutno nikakvog (dobrog) razloga za pohranjivanje bilo koje vrste krumpira u hladnjaku. Hladnoća iz hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, su najbolji za čuvanje krumpira, po mogućnosti u košari ili papirnatoj vrećici. 

Ulje

Možda te ova informacija začudila, ali mnogi ljudi ulje čuvaju u hladnjaku, što je velika pogreška. Ulja poput maslinovog ulja, ulja avokada ili suncokretovog ulja zgušnjavaju se ili skrućuju na niskim temperaturama, što nije baš idealno kada dođe vrijeme za početak kuhanja.

 | Author: Shvets Production/Pexels I banane se čuvaju izvan hladnjaka foto: Shvets Production/Pexels

Banane

Za najbolji okus, bananu treba skladištiti na sobnoj temperaturi. Imaj na umu da banane mogu uzrokovati brže sazrijevanje obližnjeg voća, stoga ih skladišti u skladu s tim. Možda, ne pored avokada?

Kava

Kavu treba držati podalje od bilo kakvog izvora vlage. Dakle, čuvaj ju u hermetički zatvorenoj posudi na pultu ili u smočnici. 

Med

Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga med uvijek pohrani na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića.  

Med, saće | Author: Olga Drach/Unsplash Med se na hladnom brže kristalizira foto: Olga Drach/Unsplash

Kruh

Iako mnogi vjeruju da hladnjak pomaže u sprječavanju nastanka plijesni, vlaga u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha. Ako kruh ne planiraš pojesti, bolja je opcija pohraniti ga u zamrzivač, a zatim ga po potrebi odmrznuti i uživati u kruhu poput svježeg.  

Češnjak

Niska temperatura pogoršava ukus i zdravstvene blagodati češnjaka. Najbolje ga je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Pravilno skladišten, potrajat će i do pet mjeseci.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Češnjak i luk ne čuvaju se u hladnjaku foto: Karolina Grabowska/Pexels

Zanimat će te i...

 

Hladnjak Možda vas zanima... Otkrivamo koje voće trebaš čuvati u hladnjaku Špajza Možda vas zanima... Dva trika koja će ti pomoći u organizaciji hladnjaka Špajza Hladnjak Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza Možda vas zanima... Kako najsigurnije čuvati meso u hladnjaku Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.