Lista proizvoda koje treba čuvati u hladnjaku definitivno je kraća nego što mnogi od nas misle! Iako često voće, povrće i mnoge druge namirnice instinktivno stavljamo u hladnjak, ispostavilo se da niska temperatura i vlažnost hladnjaka mogu imati negativan učinak na neke svježe proizvode i namirnice. U nastavku saznaj kojim namirnicama nije mjesto u hladnjaku.
Rajčice
Svježe rajčice je bolje čuvati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku. Samo pazi da ih držiš podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Zbog držanja u hladnjaku, rajčica gubi svu svoju aromatičnost i sočnost.
Naime, niske temperature dovode do raspadanja šećera, kiselina i mirisa što, dakle, negativno utječe na kvalitetu ove namirnice.
Luk
Luk je, poput rajčice, najbolje skladištiti na sobnoj temperaturi, po mogućnosti u smočnici, podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Također je najbolje pohraniti ih samostalno, umjesto da ih smjestiš uz drugo povrće ili voće.
Nakon što je luk izrezan, preostale komadiće možeš pohraniti u vrećicu ili hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku.
Krumpir
Nema apsolutno nikakvog (dobrog) razloga za pohranjivanje bilo koje vrste krumpira u hladnjaku. Hladnoća iz hladnjaka pretvorit će škrob u šećer što će pokvariti okus ove namirnice, ali i njenu boju. Ostava, odnosno hladno i mračno mjesto, su najbolji za čuvanje krumpira, po mogućnosti u košari ili papirnatoj vrećici.
Ulje
Možda te ova informacija začudila, ali mnogi ljudi ulje čuvaju u hladnjaku, što je velika pogreška. Ulja poput maslinovog ulja, ulja avokada ili suncokretovog ulja zgušnjavaju se ili skrućuju na niskim temperaturama, što nije baš idealno kada dođe vrijeme za početak kuhanja.
Banane
Za najbolji okus, banane treba skladištiti na sobnoj temperaturi. Imaj na umu da banane mogu uzrokovati brže sazrijevanje obližnjeg voća, stoga ih skladišti u skladu s tim. Možda, ne pored avokada?
Kava
Kava se treba držati podalje od bilo kakvog izvora vlage. Dakle, čuvaj ju u hermetički zatvorenoj posudi na pultu ili u smočnici.
Med
Hladne temperature mogu uzrokovati bržu kristalizaciju meda, stoga med uvijek pohrani na tamnom i hladnom mjestu, poput smočnice ili kuhinjskog ormarića.
Kruh
Iako mnogi vjeruju da hladnjak pomaže u sprječavanju nastanka plijesni, vlaga u hladnjaku izvlači vlagu iz kruha. Ako kruh ne planiraš pojesti, bolja je opcija pohraniti ga u zamrzivač, a zatim ga po potrebi odmrznuti i uživati u kruhu poput svježeg.
Češnjak
Niska temperatura pogoršava ukus i zdravstvene blagodati češnjaka. Najbolje ga je čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Pravilno skladišten, potrajat će i do pet mjeseci.
Zanimat će te i...