Špajza 27. prosinca 2021.

Kako najsigurnije čuvati meso u hladnjaku

Skladištenje mesa u hladnjaku foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Nauči koliko dugo pojedina vrsta mesa može biti u hladnjaku prije konzumacije, ali i koja je optimalna pozicija za to

Pravilno skladištenje hrane pola je posla do ukusnog jela. Nitko ne želi dobiti probavne smetnje zato što je pojeo komad mesa koji u hladnjaku stoji predugo, a kako se to više nikada ne bi dogodilo, donosimo vodič pravilnog skladištenja mesa u hladnjaku. Iako hladnjak produljuje rok trajanja mesu, komadi svinjetine ili piletine u njemu ne mogu stajati dugo bez da izgube kvalitetu okusa, a postoji i velika šansa da će se meso pokvariti ako premašimo navedene smjernice. 

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) napravila je detaljan vodič o tome koliko određena vrsta i oblik mesa može biti u hladnjaku od kupovine do konzumacije kako bi i dalje bila sigurna za jelo i zadržala optimalnu kvalitetu i okus. Važno je napomenuti da prilikom kupovine mesa trebamo birati što svježije komade točno poznatog porijekla. 
 

Možda vas zanima... Obavezno poštuj ova pravila pri organizaciji hladnjaka Špajza
 

Slanina i kobasice

Svježa slanina koja nije dimljena u hladnjaku može stajati do tjedan dana prije nego što počne gubiti na kvaliteti. Sušena slanina ima nešto dulji rok trajanja, ali će se s vremenom presušiti ako stoji izvan pakiranja. Kobasice od svježeg mesa, bilo ono svinjsko, pileće ili pureće, mogu stajati u hladnjaku dva dana, a dimljene kobasice i do dva tjedna. 

Mljeveno meso

Što je svježe meso više usitnjeno, to je veća površina dostupna za kontaminaciju bakterijama i ostalim mikroorganizmima. Mljeveno goveđe, juneće, svinjsko, pileće i pureće meso u hladnjaku nemoj držati više od dva dana jer osim što će izgubiti na kvaliteti, neće biti sigurno za konzumaciju. 
 

Možda vas zanima... Znaš li koliko kuhana riža smije stajati u hladnjaku? Špajza
 

Svježe meso 

Odresci od nešto debljih komada mesa u hladnjaku mogu biti duže nego mljeveno meso, od tri do pet dana, ovisno o stupnju svježine u kojem su kada ih kupimo. Ako takve komade mesa narežemo na kockice, smanjuje se rok trajanja na dva dana. Ostale komade svježeg mesa poput srca, jetrice i bubrega moramo potrošiti u roku od dva dana. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Meso u hladnjaku treba držati na najnižoj polici kako ne bi kontaminiralo ostalu hranu foto: SHUTTERSTOCK
 

Svježe meso peradi

Pileće i pureće meso posebno je kvarljivo i trebamo ga potrošiti u roku od dva dana. Najduže će svježinu zadržati komadi poput bijelog mesa, dok će otkošteni batak, zabatak ili drugi komadići mesa najbolji biti ako ih pripremimo isti dan kada ih kupimo, eventualno idući dan. 

Kuhano i pečeno meso

Mesu se kuhanjem i pečenjem produljuje rok trajanja pa tako komadi mesa pripremljeni bez umaka u hladnjaku mogu biti i do četiri dana. Ako želiš pripremiti obroke nekoliko dana unaprijed, meso je najbolje odmah ispreći ili skuhati te posluživati idućih nekoliko dana dok ostale sastojke za obrok pripremaš taj dan. Rok trajanja u hladnjaku pečenom i kuhanom mesu se smanjuje ako je prekriveno umakom i tada ga je najbolje pojesti u roku od dva dana
 

Hladnjak Možda vas zanima... Otkrivamo koje voće trebaš čuvati u hladnjaku Špajza
 

Hrenovke i salame

Hrenovke i salame u originalnom neotvorenom pakiranju u hladnjaku mogu provesti i do dva tjedna. Jednom kada ih otvoriš, hrenovke je potrebno pojesti u roku od tjedan dana, a salame čak i brže, od tri do pet dana

Gdje u hladnjaku držati meso?

Nije isto hoćemo li neku namirnicu u hladnjaku držati u vratima ili uz stijenku hladnjaka, kao i hoće li stajati na gornjoj ili donjoj polici. Irska agencija za sigurnost hrane preporučuje da meso u hladnjaku skladištimo što bliže stijenkama hladnjaka kako bi temperatura na kojoj ga držimo bila konstantna. Temperatura u hladnjaku nikada ne bi trebala viša od 5 stupnjeva Celzijevih.

Agencija također savjetuje da odvojimo sirovu i kuhanu ili pečenu hranu na posebne police kako ne bi došlo do kontaminacije mikroorganizmima. Sirovo meso i mesne prerađevine najbolje je staviti na što nižu policu hladnjaka kako svako slučajno curenje tekućina iz mesa ne bi kontaminiralo ostale namirnice. Meso također trebamo skladištiti u originalnom pakiranju u kojem je kupljeno sve do pripreme, a ako ga nema, možemo meso zatvoriti u posudu s poklopcem koji sprječava curenje. 
 

Hladnjak Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.