Samo je jedna - pita s jabukama!

Thinkstock
Mirisni kolači našeg djetinjstva kojima se uvijek rado vraćamo.
Vidi originalni članak

Neodoljiv miris pečenih jabuka, cimeta i predivnog, hrskavog tijesta za pite vjerojatno je nešto na što svatko od nas pomisli kada mu kažemo pita s jabukama

No, je li ovaj popularni kolač svugdje isti? Naime, postoje različite verzije pripreme, odnosno slaganja tijesta i jabuka u različitim krajevima svijeta. Baza je otprilike uvijek ista, ili barem slična, ali sam izgled nije.

Tako imamo našu, nazvat ćemo ju domaću pitu s jabukama, koja se radi od dvije kore s jabukama između, a peče se u pravokutnom obliku i reže na kocke.

S druge strane, postoji američka verzija pite s jabukama (oni uglavnom sve pite s voćem rade na ovaj način).

Takva pita pečena je u okruglom kalupu za pite, isto ima donji i gornji sloj tijesta i u sredini su jabuke, ali je vrlo često s gornje strane ukrašena tijestom izrezanim u razne oblike ili trakicama od tijesta poprečno poslaganim što daje vrlo lijep izgled. Ovakve pite svi uglavnom poznajemo iz idiličnih američkih obiteljskih filmova, gdje majka pečenu mirisnu pitu, još toliko vruću da iz nje ide para, stavlja hladiti na prozor, a djeca ispod čekaju da se ohladi kako bi ju što prije jeli. I sami bismo ponekad htjeli otići u neko malo mjesto u planinama, gdje ćemo se veselo zagrijati mirisnom pitom s jabukama i jesti ju na trijemu uz veseli cvrkut ptica.

No, ovo nisu jedine verzije pite s jabukama. Ne bi si Francuzi to dopustili! Zato imamo i francusku verziju pite s jabukama koja se u Francuskoj naziva tart, ali, također, Francuzi rade još jednu verziju pite s jabukama - galette.

Obje su izrađene od vrlo prhkog tijesta, a jabuke su narezane na ploškice - za razliku od naših pita gdje se jabuke uobičajeno ribaju. Također, francuska verzija pite s jabuka ostavlja gornji sloj otvoren te su vidljive poslagane jabuke. No, domišljati Francuzi imaju još jednu verziju pripreme pite s jabukama (ali i drugim voćem), a to je preokrenuta pita gdje je voće zapečeno i karamelizirano s donje strane, a s gornje strane je korica! 

Danska verzija pite s jabukama, prema nekim zapisima, potječe još iz 16. stoljeća! Napravljena je od donjeg sloja izrađenog od vrlo prhkog tijesta, sloja jabuka i gornjeg sloja koji je napravljen od izmrvljenog tijesta (crumble). 

Svaka domaćica prilagodila je izradu pite s jabukama svojim, ali i preferencijama svojih ukućana pa tako i kod nas možemo naći američke pite, tartove, galette ili crumble pite.

Nadjev je isto tako mijenjan po ukusima pa ga neki poboljšavaju uobičajeno korištenim cimetom, bademima, kremom od badema, orasima, a ponekad čak i s malo pekmeza.

Opcije su otvorene i slobodni ste isprobati bilo koju verziju pite s jabukama!

Jer ona je jednostavno najbolja!

 

Posjeti Gastro.hr