Dvori Svetog Jurja, Vrh

U potrazi za dobrom kuhinjom na Krku, isplati se isprljati automobil na makadamu koji vodi prema kamenom zdanju nadomak mjesta Vrh. Naime, takva je jedina cesta koja vodi prema Dvorima Svetog Jurja smještenih nadomak istoimene uvale.
Vidi originalni članak

Priča o dobroj hrani koja se poslužuje u tom osebujnom agroturizmu proširila se usmenom predajom, pa smo odlučili provjeriti jesu li glasine istinite. Sveti Juraj isprepletena je mreža staza i putova obrubljenih gromačama, aromatičnim biljem i mirisom ovaca koje su stoljećima unatrag prehranile mnoge generacije Krčana. Na tom tragu osmišljena je i kuhinja ovog agroturizma, a temelji se na ribi i domaćem mesu u kombinaciji sa začinima i povrćem koje sami uzgajaju poput lovorovog lista, ružmarina, češnjaka, mladog luka, peršina, rajčice, maslina, mrkve. Autohtona otočka jela pripremaju se uz domaće maslinovo ulje i vinski ocat, a najpopularnija su jela pod pekom poput krčke janjetine i hobotnice. Jednako dobro će vam pripremiti taj dan ulovljenu ribu ili škampe, ali i jela od divljači ili meso s roštilja.

Mi smo gastronomsku pustolovinu u Dvorima Svetog Jurja započeli s krčkim ovčjim sirom i domaćim pršutom. Nastavili smo s kvarnerskim škampima na buzaru, a kušali smo i oradu sa žara. Sve je bilo vrlo ukusno i pripremljeno na pravi način. Kao i na većini mjesta na otoku, nažalost ni ovdje nećete imati veći izbor vina. Morat ćete se zadovoljiti žlahtinom ili malvazijom.Agroturizam je zamišljen tako da je najbolje unaprijed se najaviti da dolazite i naručiti jelo koje bi željeli jesti. Također, funkcionira i kao pansion, pa možete i prenoćiti u staroj kamenoj kući na osami s prekrasnim pogledom na more. Ako vas ponese atmosfera, i sami možete sudjelovati u pripremi jela. 

Cijene nisu zanemarive, no takav je trend u većini restorana na Krku, jednostavno ne možete naći mjesto gdje ćete jesti jeftino. Također, ne bi škodilo značajnije dopunjavanje vinske karte i malo mašte na jelovniku kad već valja potegnuti „u divljinu“ bez asfalta. Međutim, moramo primijetiti da Dvori Svetog Jurja imaju potencijala i značajno se izdižu iz nažalost otužne gastronomske scene našeg najvećeg „Zlatnog“ otoka bogatog povijesnom baštinom i prirodnim raznolikostima.  

Opći dojam: zanimljivo mjesto sa solidnom ponudom autohtonih jela

Adresa: Uvala Sveti Juraj
Grad: Vrh, otok Krk
Telefon: 091 505 3391
Kapacitet: 40 osoba

Posjeti Gastro.hr