Kako jesti čokoladu za maksimalan užitak

Shutterstock Britanska stručnjakinja otkrila je najbolje načine za uživanje u omiljenoj slatkoj poslastici.
Britanska stručnjakinja otkrila je najbolje načine za uživanje u omiljenoj slatkoj poslastici
Vidi originalni članak

Čokolada je omiljeni slatki užitak diljem svijeta! Konzumiramo je svakodnevno, a kako bi iz svakog komadića čokolade izvukli maksimalan okus potrebno je slijediti određena pravila.  

Stručnjakinja za čokoladu, Jennifer Earle, otkrila je kako na ispravan način jesti čokoladu, a to uključuje cuclanje dok se ne otopi, a ne žvakanje. Također je objasnila zašto se čokolada odlično sljubljuje s raznim sirevima. 

 

nesvakidašnje kombinacije Nauči kako spojiti čokoladu i koktel

 

Za maksimalan užitak...

Za početak, Jennifer je objasnila da ne bismo trebali jesti hranu ili piti najmanje 20 minuta prije kušanja čokolade. Također trebali bismo izbjegavati nošenje parfema ili krema za ruke dok jedemo.

"Najvažnije pri isprobavanju čokolade je gledati je pažljivo i polako", rekla je Jennifer te dodala da bismo prilikom isprobavanja 'prave' čokolade trebali zagrizom dobiti lijepu pukotinu

 "Cuclajući je trebali biste osjetiti drugačiji okus na početku, na sredini i na kraju. Kušajte je polako, prožvačite nekoliko puta, a onda cuclajte komadić dok se ne otopi", pojasnila je.

Dakle, za maksimalan užitak čokoladu trebamo jesti pažljivo i polako, uživajući u njenom okusu i aromama. 

Čokoladu posluži sa sirom

Sir i čokolada na prvi se pogled možda i ne čine idealnim parom, no čokolada se zapravo sjajno sljubljuje sa sirevima, uključujući i sireve na biljnoj bazi. Riječ je već dobro poznatoj kombinaciji u kojoj uživaju gastroljupci diljem svijeta. Važno je pronaći omiljenu kombinaciju čokolade i sira.

Za primjer, brie i camembert savršeno se slažu s tamnom čokoladom. Roquefort i drugi "plavi" sirevi slažu se s tamnom čokoladom s visokim udjelom kakaa.

Emmentaler i njemu slični sirevi slažu se s mliječnom, ali i s bijelom čokoladom i čokoladnim mousseom. Stoga ako organiziraš večeru postoji mnogo načina kako možeš poslužiti i čokoladu! 

Pomiriši čokoladu prije kušanja

Prvo pomiriši čokoladu - kad je jednom staviš u usta, neće mirisati na isti način. Najbolje vrijeme za mirisanje je nakon što odlomiš mali komadić čokolade jer tada ispušta sve arome.

Ako želiš izbjeći prejedanje, Jennifer savjetuje da kupiš kvalitetniju čokoladu s većim udjelom kakaa. Budući da je kakao prepun vitamina i minerala, on zapravo šalje signale tvojem mozgu da te obavijesti da ti je dosta prije nego što pojedeš previše. 

Koje su tvoje tajne za maksimalno uživanje u čokoladi?

Zanimat će te i...

Dan čokolade Svjetski dan čokolade: Koliko dobro poznaješ omiljenu slasticu?

VRIJEME JE ZA DESERT Imamo 6 slastica za najveće ljubitelje čokolade!

za desert... Neodoljivi fudge od tamne čokolade s kajenskim paprom

Tips & Tricks Imamo 10 trikova za pripremu najbolje tople čokolade

 

Posjeti Gastro.hr