Špajza 22. studenoga 2021.

Evo kako bi trebali jesti čokoladu za maksimalan užitak

Shutterstock ;Britanska stručnjakinja otkrila je najbolje načine za uživanje u omiljenoj slatkoj poslastici.
gastro postao gastro.24sata.hr
Britanska stručnjakinja otkrila je najbolje načine za uživanje u omiljenoj slatkoj poslastici.

Čokolada je omiljeni slatki užitak diljem svijeta! Konzumiramo je svakodnevno, a kako bi iz svakog komadića čokolade izvukli maksimalan okus potrebno je slijediti određena pravila.  

Stručnjakinja za čokoladu, Jennifer Earle, otkrila je kako na ispravan način jesti čokoladu, a to uključuje cuclanje dok se ne otopi, a ne žvakanje. Također je objasnila zašto se čokolada odlično sljubljuje s raznim sirevima. 

Za maksimalan užitak...

Za početak, Jennifer je objasnila da ne bismo trebali jesti hranu ili piti najmanje 20 minuta prije kušanja čokolade. Također trebali bismo izbjegavati nošenje parfema ili krema za ruke dok jedemo.

"Najvažnije pri isprobavanju čokolade je gledati je pažljivo i polako", rekla je Jennifer te dodala da bismo prilikom isprobavanja 'prave' čokolade trebali zagrizom dobiti lijepu pukotinu. "Cuclajući je trebali biste osjetiti drugačiji okus na početku, na sredini i na kraju. Kušajte je polako, prožvačite nekoliko puta, a onda cuclajte komadić dok se ne otopi", pojasnila je. Dakle, za maksimalan užitak čokoladu trebamo jesti pažljivo i polako, uživajući u njenom okusu i aromama. 

Posluži ju sa sirom 

Sir i čokolada na prvi se pogled možda i ne čine idealnim parom, no čokolada se zapravo sjajno sljubljuje sa sirevima, uključujući i sireve na biljnoj bazi. Riječ je već dobro poznatoj kombinaciji u kojoj uživaju gastroljupci diljem svijeta. Važno je pronaći omiljenu kombinaciju čokolade i sira.

Za primjer, Brie i camembert savršeno se slažu s tamnom čokoladom. Roquefort i drugi "plavi" sirevi slažu se s tamnom čokoladom s visokim udjelom kakaa. Emmental i njemu slični sirevi slažu se s mliječnom, ali i s bijelom čokoladom i čokoladnim mousseom. Stoga ako organiziraš večeru postoji mnogo načina kako možeš poslužiti i čokoladu! 

 | Author: Shutterstock Čokolada se izvrsno sljubljuje s različitim sirevima, Shutterstock

Pomiriši čokoladu prije kušanja

Prvo pomiriši čokoladu - kad je jednom staviš u usta, neće mirisati na isti način. Najbolje vrijeme za mirisanje je nakon što odlomiš mali komadić čokolade jer tada ispušta sve arome. Ako želiš izbjeći prejedanje, Jennifer savjetuje da kupiš kvalitetniju čokoladu s većim udjelom kakaa. Budući da je kakao prepun vitamina i minerala, on zapravo šalje signale tvojem mozgu da te obavijesti da ti je dosta prije nego što pojedeš previše. 

Koje su tvoje tajne za maksimalno uživanje u čokoladi?

Zanimat će te i...

Možda vas zanima... Zanimljivosti o čokoladi koje sigurno nisi znala Špajza Možda vas zanima... Imamo sedam slastica za najveće ljubitelje čokolade! Recepti Možda vas zanima... Neodoljivi fudge od tamne čokolade s kajenskim paprom Recepti Možda vas zanima... Imamo 10 trikova za pripremu najbolje tople čokolade Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.